Vyrážíme z velkého parkoviště nad restaurací Arthurhaus v 1500 m. Je to nejvýše položené startovní místo. Ranní slunce slibuje krásný den a u chaty Mitterfeldalm mírně sjíždíme ke slkalám rozlehlého vápencového masivu Hochkönig. Hned na začátku výstupu nasazujeme haršajsny a ty nám vydrží až na vrchol. Nejlepší výhled máme na Tennen Gebirge.

Další postup vede mírně vlevo do širokého kotle. Vpravo se tyčí monumentální věž Torsäule, sněhu je tak tak, aby se dalo projít mezi kameny.  Do sedla je cesta jasná...

V sedle jsme zhruba ve dvou třetinách cesty. Cesta na vrchol není vůbec orientačně jednoduchá. Když není stopa nebo kvalitní mapa 1:25000, jistí to nahraný GPX soubor do GPSky. Proplétáme se po úbočích mezi skalami a začínáme si užívat famózní výhledy na mohutné vápencové hory - Watzmann a Hagengebirge.

Zbývá posledních 200 výškových metrů po tvrdém sněhu. Víme, že winterraum je otevřený a že nemusíme spěchat, abychom stihli za světla sjet dolů. Odpolední sluníčko začíná klesat...

Chata na vrcholu Hochkönigu (2941 m) se jmenuje Matrashaus a patří ÖTK - rakouskému turistickému klubu. Otevřená je jen v létě. V zimě je otevřený winterraum. Je to ale studený odchov, žádná kamínka nečekejte. Jediným vybavením jsou dvě lavice a 10 lůžek s dekami. Uvnitř mrzne, což dokládají na kost zmrzlé minerálky v PET lahvích. Naštěstí nás hřeje mládí a máme suché ponožky.

Viditelnost je daleká a tak si můžeme naplno vychutnávat večerní panoramata. Na východě nekonečné masivy Niedere Tauern, jižním směrem Hohe Tauern s Grossglocknerem a Grossvenedigerem a severnímu výhledu dominuje Watzman. Na západ horské nekonečno, kam oko dohlédne...Místo slov obrazem.

Vaříme čaje, polívky, Travellunch a šup do spacáku a pod deky. Na břiše sušíme propocené podkolenky a čekáme, až se nám zahřejí nohy v třístovkových péřácích. Výstup byl zhruba 10 km dlouhý a nastoupali jsme 1600 výškových metrů. Ranní slunce vychází v 7.41 a tak se těšíme na dlouhý spánek. Baterky od foťáku do spacáku a dobrou noc...

Ráno je ještě lepší viditelnost než večer, posuďte sami...

Sjezd Hochkönigu není úplně jednoduchý. Počáteční hang od chaty může být velmi lavinózní, má sklon mezi 35-40 stupni. První třetina sjezdu navíc vede jinudy než výstup, orientace není úplně snadná. 

Sjezd není jednoduchý, protisvahy mají 200 výškových metrů. Počítejte s 1,5 až 2 hodinami. Každopádně túra na Hochkönig je skvělá. Užijte si ji jako my!