Itálie

V provozu jsou pouze chaty na východě jižního Tyrolska. Je to tím, že Südtirol má specifickou autonomii. V oblasti NP Sennes-Fanes-Prags je zavřená chata Lavarella, nedaleká sousední Rifugio Fanes nepíše, že by neměli. V oblasti Ortleru (Lombardie) jsou zavřené chaty Branca, Pizzini, Casatti a další. Dnes ukončila provoz i Sesvenna Hütte na trojmezí Rakouska, Švýcarska a Itálie. Na západě italských Alp v zimě téměř žádné otevřené chaty nejsou. Pokud vyrážíte na túry z údolí, asi by vám v tom nikdo nebránil, těžko říct, zda je možné zajistit ubytování v zemi s karanténou a zda budou průjezdné hranice do Itálie.

Rakousko a Švýcarsko

Obě alpské země jsou zatím bez omezení, doufejme, že to tak vydrží do konce sezóny, která ve vyšších polohách teprve začíná. Pro našince je k dispozici řada osvědčených destinací. Slovinsko uzavřelo hranice s Itálií, Německo je bez omezení.

Masové závody

Slovensko: Tady je situace mnohem horší, jde o akce s účastí v řádu stovek až tisíců lidí a tak jsou pořadatelé velmi obezřetní. Na Slovensku ještě o víkendu uspořádali dvoudenní závod K2 na Malé Fatře. Proslulý tříetapák Bokami Západných Tatier byl zrušen. Totéž platí pro populární, dříve hlavně pro hobíky určený závod Galfy Grand Tour, který pořádá galfy.sk pod vedením bývalého špičkového závodníka Roba Gálfyho. Tentokrát měl být součástí Slovenského pohára.

České závody: Tedy Mistrovství ČR ve Špindlerově Mlýně asi vzhledem k úternímu zákazu hromadných akcí nakonec nebude.

Závody kategorie Grande Course

Jsou nejprestižnější závody. Všechny, až na jeden byly zrušeny. Nejen italské Adamello Ski Raid a Tour du Rutor, ale také nejslavnější francouzská Pierra Menta i Altitoy Ternua ve Španělsku. V naději je konání slavného Patrouille des Glaciers z Zermattu do Arolly ve švýcarském Wallisu. Zatím to vypadá na omezení počtu závodníků na 1000, přičemž finální rozhodnutí padne příští týden.

Závody světového poháru ISMF by se zatím konat měly, podle aktuálně dostupných informací na internetu. Třeba finále se koná v Itálii - Madonna di Campiglio (Trentino), pochybuji o tom, že se uskuteční.

Pokud máte nějaké další upřesňující informace, pište je prosím na facebookový profil Skitourguru.cz, do komentářů k upoutávce na tento článek…