Spisovný český výraz pro helmu je přilba, přesto je výraz helma používanější. Možná je to tím, že anglicky se řekne helmet, německy Helm.

Proč má smysl nosit přilbu na skialpech...

  • Na tvrdém nebo zledovatělém sněhu je pád stejně nebezpečný jako na sjezdovce.
  • Pád na skialpové túře je vždy do neupraveného terénu, kde mohou číhat zmrazky, kameny. 
  • Na túrách se pohybujeme v exponovaném terénu. Pád hrozí nejen na lyžích, ale i při výstupu s cepínem a mačkami.
  • Helma může zachránit hlavu při pádu do trhliny.
  • Sjezdová linie může vést mezi skalami.
  • Při pohodovém sjezdu může být ve sněhu skrytý "žralok" - kámen, na který najedete a nečekáte to...
  • Hlava je nejzranitelnější část těla...
  • Současné helmy jsou velmi lehké a dobře odvětrané, takže nezpůsobují ztrátu komfortu.

Používejte jen přilby certifikované pro lyžování a lezení

Ideální bezpečná přilba pro skialpinismus splňuje současně standardy bezpečnosti jak pro lyžování (podle normy EN 1077) tak pro horolezectví (EN 12492). Některé přilby a je jich stále víc, mají certifikát i pro jiné aktivity, třeba cyklistiku, vodácké sporty nebo canyoning. Pro skialpinismus a skitouring přichází v úvahu jen helmy určené pro lyžování a horolezectví.

Horolezecké přilby

Přilby musí splňovat evropskou normu EN 12492. Norma stanovuje, jaké zatížení musí helma vydržet. Předepsaná odolnost se provádí v certifikované zkušebně. Pokud má přilba i certifikaci mezinárodní horolezecké asociace UIAA, splňuje ještě o něco přísnější kritéria a visačku UIAA můžete považovat jako bonus. Vše je názorně na videu od značky Petzl. 

 Lyžařské helmy

Bezpečnostní standardy pro lyžařskou přilbu definuje norma EN 1077. Pro účely skialpu a skitouringu stačí, aby helma splňovala třídu B. Áčko je určené hlavně pro závodníky a na rozdíl od „B“ musí zajišťovat ochranu uší.

Co se očekává od skialpové helmy...

Když "sečtete schopnosti" horolezecké a lyžařské přilby, vyjde vám souhrn ochrany správně certifikované helmy pro skialpinismus.

Horolezecká helma

  1. ztlumit náraz shora
  2. ztlumit náraz z boku, zepředu i zezadu
  3. odolnost proti proražení

Lyžařská helma

  1. schopnost přilby absorbovat nárazy.
  2. odolnost proti proražení
  3. odolnost proti proražení ostrým předmětem
  4. schopnost popruhů udržet helmu bezpečně umístěnou na hlavě

Metoda obou testů je to zřejmá z obrázků výše...

Helma na závody

Pokud vyrazíte na nějaký hobby závod, pořadatel obvykle vyžaduje jakoukoli přilbu bez bližší specifikace. Když chcete závodit na nějakém „opravdovém“ závodě, počítejte s tím, že se pořadatel bude řídit mezinárodně platnými pravidly ISMF (International Ski Mountaineering Federation).

Certifikace ISMF?

ISMF je mezinárodní skialpinistická federace, která vznikla v roce 2008 osamostatněním z mez. horolezecké asociace UIAA, která ji do té doby zastřešovala. Pokud jde o helmy, tak žádný standard ISMF pro helmy neexistuje. Na závodech ISMF budete připuštěni na start s přilbou, která splňuje současně horolezeckou a lyžařskou normu (EN 12492 & EN 1077). Proto najdete v přehledu přileb „rychlý filtr“ pro helmy, které splňují obě normy.

Jakou helmu na hlavu?

Ideální jsou samozřejmě přilby s certifikátem pro horolezectví a skialpinismus. Je však dobré si uvědomit, že oba mají schopnost absorbovat nárazy a zabránit proražení tupým i ostrým předmětem. To, že některé helmy nemají oba certifikáty, může být způsobeno tím, že firmy nechtějí platit poplatky za testování a s tím spojenou byrokracií.

přehledu přileb na trhu proto najdete i spoustu helem pouze s horolezeckou certifikací. Když spadnete v lezeckém terénu, spolehlivě vás ochrání a když spadnete během sjezdu na lyžích? Troufnu si tvrdit, že v 99,9% případů také.

Foto: Fischer Skrýt poznámky

Proč jen horolezeckou ano a jen lyžařskou ne?

Hlavním faktorem je odvětrání. Zatímco horolezecké helmy mají větrají skvěle (primární použití v létě), tak u lyžařských je to zcela naopak (pasivní větrání). Jedna z funkcí je chránit hlavu před chladem. Proto mají polstrování přes celou hlavu, zatímco horopřilby jen minimalistické. S tím souvisí i hmotnost. Horopřilby váží citelně méně než lyžařské. Jediné nebezpečí, které hrozí v horolezecké přilbě oproti té lyžařské je vniknutí ostrého předmětu do helmy některým z bočních větracích otvorů. Tyto otvory jsou ovšem konstruovány tak, aby tomu zamezily (kvůli padajícím kamenům). Můj osobní názor – klidně lyžujte v horohelmě, rozhodnutí je na každém z vás.

Z výše uvedených důvodů v přehledu nenajdete helmy jen s lyžařskou certifikací. Čistě horolezecké tam nejsou všechny (cca 2/3), převažují ty s konstrukcí in-mold.

O konstrukci a materiálech v dalším článku.

Užitečné odkazy:

Helmy, přilby pro skialpinismus a skitouring a freeride touring – přehled trhu

Helmy, přilby s oběma certifikáty pro horolezectví i lyžování současně, pro závody ISMF

Velmi lehké, ultralehké helmy (do 250 g) pro skialpinismus a skitouring a freeride touring

Přilby s MIPS se zvýšenou ochranou mozku pro skialpinismus a skitouring a freeride touring