In-Mold

In-Mold je dvouvrstvá konstrukce. Svrchní slupka odolává nárazům a vnitřní má tlumicí funkci. Navzájem jsou obě vrstvy slisovány za tepla.

Vnější vrstvu tvoří tenká skořepina, obvykle z expandovaného polypropylénu (EPP), polykarbonátu nebo vstřikovaného plastu ABS (Akrylonitril Butadien Styren). Tyto materiály mají mimořádnou pevnost a odolnost proti nárazům (v horku i za mrazu) ale také proti UV záření (skialpujeme na slunci) a chemickou odolnost proti soli (potíme se).

Vnitřní skořepina se obvykle vyrábí z masivní vrstvy expandovaného polystyren (EPS), který chrání proti nárazům zvenčí. Je měkčí a výborně pohlcuje rázy.

Silnou tlumicí vrstvu helmy tvoří za tepla nalisovaná, tenká vrstva polykarbonátu nebo EPP.

Hybridní konstrukce

Hybridní konstrukce spočívá optimalizaci použitých materiálů. Principiálně je to vlastně In-Mold s více druhy materiálů. Základní ochrannou vnější vrstvu tvoří opět ABS plast, polypropylén EPP a na méně exponovaných zónách ne tolik odolný polykarbonát. Typickou vnitřní slupkou je polystyren (EPS). Hybridní konstrukci proto můžeme označit za nejdokonalejší, i když je o něco těžší, než In-Mold.

Polstrování

Další, pro pohodlí skialpinisty nejcitelnější vrstvou je polstrování a popruhy, která slouží k optimalizaci polohy helmy na hlavě. Kontaktní plochy rozhodují o tom, pohodlnosti přilby. Polstrování má být měkké, odsávající pot a popruhy snadno ovladatelné. To jsou důvody, proč je důležité přilbu v obchodě nasadit na hlavu i čepičkou nebo šátkem a vyzkoušet jak sedí. Detaily o vybírání helmy se dozvíte v dalším článku.

 

MIPS - zvýšená ochrana mozku

MIPS znamená Multi-Directional Impact Protection System. Technologii tvoří tři složky. Polystyrenová skořepina (EPS), která je pomocí elastomerů spojená s kluznou vložkou MIPS. MIPS pomůže v případě nárazu, který je pod nějakým úhlem a způsobí posun přilby po hlavě. Cílem je omezit rotační síly, které po nárazu působí na mozek.

Jak ty tři složky fungují? Vše se odehrává po dobu 2 milisekund. Po šikmém nárazu se začne skořepina helmy otáčet. V tu chvíli se začnou aktivovat elastomery (natahovat nebo stlačovat) a díky tomu se posune kluzná vložka MIPS, která je v kontaktu s hlavou.

Zjednodušeně řečeno. Na hlavě máte jednu slupku (MIPS). Na této slupce je kluzná vrstva (elastomery) a vrchní vrstvu tvoří polystyren EPS. V případě nárazu dojde k pohybu prostřední – kluzné vrstvy, čímž se zmírní rotační síly mezi povrchem hlavy a vnější slupkou přilby. Helma s MIPS má pomyslné kluzné ložisko mezi přilbou a polstrováním, zatímco přilba bez MIPS onu kluznou vrstvičku nemá. Prostě hlava sebou necukne tak razantně, jako helma.

Názorně to vysvětluje toto video, najeďte si na čas 1:00, kde je MIPS efekt jasně znázorněn.

 

 

Proč má smysl nosit přilbu na skialpech...

  • Na tvrdém nebo zledovatělém sněhu je pád stejně nebezpečný jako na sjezdovce.
  • Pád na skialpové túře je vždy do neupraveného terénu, kde mohou číhat zmrazky, kameny. 
  • Na túrách se pohybujeme v exponovaném terénu. Pád hrozí nejen na lyžích, ale i při výstupu s cepínem a mačkami.
  • Helma může zachránit hlavu při pádu do trhliny.
  • Sjezdová linie může vést mezi skalami.
  • Při pohodovém sjezdu může být ve sněhu skrytý "žralok" - kámen, na který najedete a nečekáte to...
  • Hlava je nejzranitelnější část těla...
  • Současné helmy jsou velmi lehké a dobře odvětrané, takže nezpůsobují ztrátu komfortu.

Užitečné odkazy:

Helmy, přilby pro skialpinismus a skitouring a freeride touring – přehled trhu

Helmy, přilby s oběma certifikáty pro horolezectví i lyžování současně, pro závody ISMF

Velmi lehké, ultralehké helmy (do 250 g) pro skialpinismus a skitouring a freeride touring

Přilby s MIPS se zvýšenou ochranou mozku pro skialpinismus a skitouring a freeride touring