Co bylo hlavní motivací vyrábět jasanové lyže?

Původně potřeba nahradit staré, námi zlámané lyže, které zbyly ještě z dob výroby Kozlova dědy a moci si dále užívat nevšedního lyžování. To postupně přerostlo ve vášeň objevování starých postupů a také pokusů propojit je s těmi novými.  Podařilo se nám u toho vyrábět i bláznoviny, jako lyže pro dva lyžaře, což je neskutečná psina.

Proč zrovna z jasanu?

Není lepšího materiálu v našich luzích a hájích. Má nejlepší kombinaci tuhosti, pružnosti, opracovatelnosti a stálosti.

Baví vás lyžovat ve skiareálech mezi stovkami lidí a hluku rádií?

Dá se to z nouze vydržet (nedostatek sněhu), ale rozhodně to není pro nás ani pro lyže to nejpříjemnější místo. Ale přiznám se, že někdy je to škodolibá zábava poškádlit ego některých vystajlovaných namachrovaných curvařů. Když se tak okolo nich proženete na splašených prkýnkách v telemarkovém pokleku a vidíte jak má chuť celou tu výbavu za desetitisíce, možná i více hodit ze svahu dolů.

Byl od počátku záměr, používat lyže i s tuleními pásy nebo to přišlo samovolně později?

Původně nás to ani nenapadlo. Měli jsme je jen na pobavení a jezdili jsme do hor s moderními telemarky a skialpami. Ale po tom co Kozel (výrobce jasanek) ztratil svou moderní lyži v lavině, tak to zkusil nalepit na jasanky a ejhle ono to šlo! Ba nejen to, on nám dokonce do kopce utíkal a z kopce až tolik neztrácel. Potom už to šlo rychle, moderní tele a skialp výbava šla do bazaru a my používáme pouze jasanky.

K výrobě používáte v podstatě jednoduché truhlářské stroje a nářadí. Zkuste to upřesnit?

No úplně z nouze by k výrobě lyží stačila sekera, dláto nebo nůž a hrnec nad ohněm. Ale jelikož chceme, aby to k něčemu vypadalo tak využíváme strojů a nástrojů, které Kozel zdědil po svém dědovi, na kterých vyráběl lyže již ve třicátých letech minulého tisíciletí. Což jsou pásová pila, hoblovka, fréza, ruční hoblík, brusný papír, parní hrnec a kopyto pro ohýbání špice.

Jak dlouhá a složitá je cesta k lyžím od pokácení jasanu?

Je to ta časově nejnáročnější část. Vyhlédnout, pokácet, správně rozřezat a hlavně usušit, což zabere většinou dva roky. Proto si průběžně každý rok děláme zásoby, abychom měli za dva roky kde brát.

Jak dosahujete vzpruhu lyží (camberu)?

Snažíme se je předepínat již při samotné výrobě (po napařování) a potom jej udržujeme správným vypínáním kdykoliv je nemáme na nohách. Většinou si vzpruh po nějaké době dokáží udržet dlouho i bez předpětí.

Ohýbání špičky bude asi fuška, jaký vliv na to má kvalita jasanového dřeva?

Absolutní. Ohýbání špičky je jeden z posledních úkonů při výrobě lyží a je také nejchoulostivější. Když se nepovede, tak celou dosavadní práci s nimi můžete přetavit leda tak v teplo rodinného krbu. Takže výběru dřeva a jeho kompletnímu opracování, na špici obzvláště, věnujeme nemalé úsilí. V místě ohybu prostě nesmí být žádný kaz a nesmí dojít k chybě ve výrobním procesu.

Liší se nějak struktura jasanu z různých částí stromu?

Je to vcelku věda. Podle toho jak a odkud vyříznete fošnu pro své lyže, můžete ovlivnit tuhost lyže, její váhu, opracovatelnost, funkčnost a stálost. Ale nejde jen o to jakou část stromu, ale i jaký strom. Záleží, kde a v jakých podmínkách ten, který strom rostl.

Je náročné připravit polotovar pro výrobu jasanek?

Vzhledem ke strojům a hlavně původním nástrojům z minulého století to není až tak složité. Ale svou porci času to zabere, než z obyčejné fošny vyřežete, vyfrézujete, vyhoblujete a vybrousíte základní tvar lyže. Ten je pak teprve připraven k tomu, aby se z něj po ohnutí a povrchové úpravě stala opravdová lyže.

Dá se opravit zlomená jasanová lyže?

Určitě se dá opravit. Záleží samozřejmě ale na tom zlomu. A je otázkou, zda to za to stojí. Mě se to stalo pouze jednou u lyží, které toho zažili hodně a bral jsem to spíše jako ideální příležitost vyrobit si lyže nové, upravených parametrů a tyto staré pověsit doma na hřebík, jako studnici vzpomínek včetně osudového skoku ve Švédsku, který byl jejich poslední.

Nevymýšlíte způsob, jak vsadit do jasanek ocelové hrany?

Vymýšlet ho nemusíme, my ho i známe. Ale to bychom mohli rovnou lyžovat na nových. Ztratili bychom to, co jsme díky lyžím bez hran a s volnou patou získali.

Držíte se striktně starých tvarů a délek lyží nebo se inspirujete současným vývojem?

Nedržíme se pouze starých tvarů, ale rádi s nimi improvizujeme a poté je testujeme. Musíme si uvědomit, že lyže, které se tu u nás vyráběli před 100 lety, byly vyráběné pro úplně jiné účely (pracovní pomůcka spíše pro chůzi v hlubokém sněhu), než pro jaké je využíváme nyní my. Takže naše lyže jsou většinou o něco kratší a širší, abychom si co nejvíce užili jízdu z kopce.

Jaký mají lyže radius vykrojení a jakou šířku v triádě špička-střed-patka? Nebo vyrábíte více délek a šířek?

U těch standardních na které používáme šablonu je to takto:

Délka 165 cm – 92/65/75 mm – váha jedné lyže bez vázání 1,15kg s vázáním 1,75 kg

175cm – 95/65/75 – 1,3kg bez a 1,9kg s vázáním

185cm – 105/68/85 – 1,45kg bez a 2,05kg s

195cm – 105/6885 – 1,55kg bez a 2,15kg s

váhy jsou +/- 10% podle hustoty dřeva

Ale stačí šablonu o kousek posunout a všechny rozměry mohou být úplně jinak. A nebo si nakreslíme něco úplně nového. Jako například nyní, kdy vyrábíme lyžnice pro lovce, což je něco mezi lyžemi a sněžnicemi. Aktuálně mám hotové i expediční saně-pulky, které váží 4,5kg.

Jaká je váha páru jasanových lyží?

Pár lyží s vázáním tedy váží cca 4kg, podle délky lyží.

Kolik párů lyží ročně vyrobíte?

Zatím se do 100ks ročně vejdeme, ale doufám, že tu hranici co nejdříve překročíme a přidáme k tomu ještě nějaké saně, které jsme začali vyrábět a testovat.

Jak se na jasankách lyžuje po tvrdém sněhu nebo zledovatělém povrchu. Jde to vůbec nebo jsou to ryzí prašanovky?

Zledovatělý povrch dřevěným lyžím bohužel nesvědčí. Ničí se hrany a z jízdy máte pramalý požitek. Toto je jediná situace, kdy s klidným svědomím sáhnu po moderních lyžích.

Dodáváte je pouze s telemarkovým vázáním nebo i lankovým kandahárem, který byl v 70. letech u nás standardním vázáním prostého lyžařského lidu?

Umíme je osadit prakticky jakýmkoliv vázáním, ale z vlastní zkušenosti víme, že starší Bilstain, jehož repliku vyrábíme, je mnohem lepší a variabilnější vázání. S kandahárem nikdy nepojedete takový telemarkový oblouk a nikdy se vám s ním nebude tak dobře stoupat na pásech. A ta v uvozovkách stabilita při sjezdu kristiánkami vůbec nestojí za to. Postavte kohokoliv poprvé na moderní lyže s plastovými skelety a sedí v tom jak na hajzlíku. Protože ty plasty, pevné vázání a těžké lyže mu to dovolí. Dovolí mu dělat chyby. Když ho postavíte na jasanky, tak ty ho hodně rychle naučí, jak má stát! 

Proč bych si měl koupit jasanové lyže?

Protože vás naučí něčemu novému. Naučí vás úplně jinak vnímat terén. Prohloubí vaše vnímání a donutí vás být spolu s lyžemi jedno tělo. Nemůžete jet bezohledně silou, ale musíte číst sníh i reliéf terénu, vnímat a neustále reagovat. Mě osobně jasanky udělali z těch našich krtičin velké hory a z našich sjezdoveček se staly pořádné sjezdovky. A to nemluvím o kouzlu, které lyže mají. S nimi do zimní divoké krajiny zapadnete mnohem lépe, než nablýskaný high tech. Budete více její součástí, než rušivým elementem. Pokud tedy nepotřebujete jezdit pouze absolutní hranu na ledu, nebo ve strmém žlebu, tak to stojí za svezení.

Jak si vaše jasanky s vypáleným kozlem ve znaku můžu pořídit? Jaké lyže jsou na výběr a dá se objednat i vlastní geomerie lyží?

Stačí se nám jakkoliv ozvat. Kdekoliv na netu stačí zadat slovo jasanky a neměl bys nás minout. Aktuálně nabízíme 4 standardizované délky 165, 175, 185 a 195 cm. Ale jak jsem psal výše, velice rádi experimentujeme, zkoušíme i slepé uličky, takže lyži umíme vyrobit prakticky jakýchkoliv parametrů. Dělali jsme repliky ze 17. století, lyže pro lovce, dětské lyžičky a třeba i zmíněné dvoulyže. Je to jen o chuti a čase. Pak jde všechno.

Ptal se: Michal Bulička

Odpovídal: Michal Martinek, (doplněno redakcí: jasan­ky.com)

8 minutové video o výrobě jasanek v Dobrém u Nového Města nad Metují