Naštěstí se nám povedlo využít šance, prodloužit si státní svátek a vyrazit na pár dní do Rakouska, kde jsme ochutnali i pořádný skialpový prašánek. A právě při tomto výletu jsem měl možnost otestovat pár novinek pro letošní sezónu, které si připravila italská Montura.

 Prvně něco málo o mě... 

Jako dobrovolný člen Horské služby a profesionální kameraman, s láskou pro natáčení outdoorových bláznovin všeho druhu, trávím v horách celoročně spoustu času. S tím jsou pak spojené vysoké nároky na vybavení. U mě není místo pro kompromis. Navíc jsem paličák, a když se rozhodnu, že vyrazíme na lyže, tak se jde šlapat. To, že je chladno, fouká nebo začne sněžit, není důvod se otáčet. Samozřejmě s respektem k přírodě. O to víc, když jsme v akci s Horskou službou. Tam návrat kvůli tomu, že nám fouká, není možný vůbec. O to větší kladu důraz na volbu svého vybavení.

 Hybridní oblečení od Montury

Z Goretexu, Primaloftu a dalších „topových” materiálů dneska šije celá řada firem. V čem můžeme vidět rozdíl? Jednak v tom, jak ty materiály zpracují, jak je zkombinují a hlavně jaký je výsledný střih. A tím si mě získala právě Montura. Kluci a holky v Itálii mají obrovskou zásobu zkušeností - oblékají komplet italskou Horskou službu a částečně taky tu českou a slovenskou. K tomu řadu sportovců od hobíků po profíky, takže ví přesně, co dělají. K tomu mají vlastní vývoj materiálů a pouští se do opravdu funkčních hybridních konstrukcí.

Hybridní konstrukce znamená, že na jednom produktu zkombinují různé materiály. Takže třeba ramena a hrudník jsou odolné proti oděru, ale také větru a vodě. Záda jsou naopak odlehčená, protože potřebují větrat a většinou mám na zádech batoh. Podpaží je úplně nejlehčí, ať usnadní „dýchání”. Díky tomu jsou jejich produkty výkonnější a komfortnější, než kdyby použili jen jeden materiál. 

Vyrážíme nahoru

Dost už řečí, je čas vyrazit do hor. Ráno máme venku kolem 0°C, lehce pofukuje a tak si oblékám základní tričko Seamless Warm, lehké softshellové kalhoty Ski Style Pants i bundu Ski Style Hoodie Jacket. Máme v plánu nastoupat asi 1200 výškových metrů, takže počítám, že se zahřeju a stačí mi ochrana proti tomu studenému větru a lehkému sněžení. 

Stoupáme a přesto, že teplota o něco klesla a trochu se zatáhlo, je mi akorát. Tenká bunda zvládne příjemně odvětrat pot a i když je základní tričko jistě mokré, vlna mě stále hřeje. Vítr sem tam zastudí, ale spíš na rukou. Kalhoty i bunda mají strečové panely, které dovolují stoupat velmi příjemně, aniž by se cokoliv vyhrnovalo, vysouvalo, škrábalo nebo jinak snižovalo komfort. Zároveň jsou ramena a paže dostatečné odolné proti poletujícím vločkám a nejen to, bunda se mnou zvládla i trochu prodírání kolem skal.

Kdyby nebyla taková mlha, vychutnávali bychom si i výhledy, ale bohužel, nemůžeme mít všechno. 

Na hřeben a dolů do tepla

Povedlo se, po pár hodinách jsme nahoře. Postupně se ochladilo, ale hlavně zesílil vítr, přišla solidní mlha a přidalo se sněžení. Teploměr na hůlce ukazuje -7 stupňů, ale mlha a silný vítr pocitovou teplotu sráží ještě podstatně níž. Na toto už bunda Ski Style nestačí a já oblékám tu svrchní - Air Action Hybrid. Zateplenou hybridní bundu, která kombinuje větruodolný i nepromokavý Gore-tex Infinium s prodyšnými zády a podpažím.
Pár set metrů po hřebeni a jsme na místě. Sundáváme pásy, pár loků teplého čaje, kousek tyčinky a jedeme dolů. Na sjezd mi bunda pohodlně stačí. „Goráč” neprofoukne a mikrofleecové zateplení je dostatečné. Při sjezdu opět smekám před návrháři za ten perfektně padnoucí střih.

Shrnutí

Nová varianta bundy Ski Style s kapucí je super, bunda parádně sedí a opravdu funguje. Krásně dýchá, neomezuje v pohybu a vítr ji jen tak neprofoukne. Kalhoty Ski Style Pants jsou pak nejen moc pěkné, ale hlavně pohodlné. Skoro je necítím a i když  normálně nemám problém se zpotit, v nich se mi to nepovedlo. Větrají parádně.
Když vítr zesílí, začne sněžit nebo se znatelně ochladí, je třeba přitvrdit a od toho tu je Air Action Hybrid. Tato bunda si poradí ve zhoršených podmínkách, buď jako další vrstva anebo klidně rovnou na tričko. Jediné, co jí může zastavit je sjezd v opravdu silném mrazu, nebo extra mokré či husté sněžení, to už bych sáhl po zateplovací bundě Skisky Jacket nebo ještě odolnějším Gore-tex Pro.
Za mě vše testované určitě doporučím a já se těším na další túru.

Testoval a napsal: Ondra Šimko, HS Jeseníky

Co Ondra testoval v Rakousku:

Základní vrstva - Seamless Warm Maglia

Bezešvé lehké a hlavně velmi příjemné tričko s příměsí vlny, které skvěle odvádí pot od těla a hřeje. Díky vlně hřeje i když jej zpotíte. 

Kalhoty - Ski Style Pants

 

Skialpové softshellové kalhoty, které skvěle padnou, nebrání v pohybu a chrání proti větru nebo lehkému sněžení. Využitelné jsou celoročně, jak na túry, tak třeba i na lezení. 

 

Softshellová bunda - Ski Style Hoodie Jacket

 

Softshellová bunda, kombinující několik materiálů. Díky tomu je jednak vysoce prodyšná, ale zároveň chrání proti větru i lehkému sněžení. Opět se jedná o celoročně použitelnou bundu. Nový model je navíc vylepšený o velmi praktickou kapuci. 

Nepromokavá bunda na vrchol a sjezd - Air Action Hybrid Jacket

Když se zhorší podmínky chcete mít bundu, která vás ochrání. Gore-tex na exponovaných místech a odlehčené podpaží a záda pro zvýšení paropropustnosti. Lehce zateplená pro zvýšení teplotního komfortu. 

Další produktové tipy italské značky Montura:

Pánské bundy

Pánské kalhoty 

Pánská trička a mikiny 

Dámské bundy 

Dámské kalhoty a sukně 

Dámská trička a mikiny

Kompletní nabídku a seznam prodejců pak najdete na webu MONTURA ADVENTURES

Sledujte Monturu na sociálních sítích - Facebook, Instagram

A borec nakonec…

Kdybyste to náhodou ještě nevěděli, tak oblečení Montura používá už dlouhá léta největší eso současného světového lezení – Adam Ondra!