Plum Karibou

Novinkou francouzské značky Plum je vázání Karibou určené pro freetouring. Vyrábí se ve dvou verzích. V modré barvě Karibou 7 pro ženy junior, prostě skialpinisty vážící 35-70 kg. Vázání Plum Karibou 12 (oranžové) pro skialpinisty váhové kategorie 70 – 120 kg. Plum zachytil u tohoto vázání trend dynamické elasticity vázání, které je umístěno netradičně řešením  patentovanou technologií pod špičkou. Zaměření na freetouring odpovídá i široká rozteč montážních šroubů. Pohodlí při výstupu slibuje snadné ovládání širokých patních opěrek. Sloty na haršajsny, brzdy 100 nebo 120 mm, variabilita posuvu patky 35 mm, celková váha 1130 g a navrch 5 let záruky.

Grizzly.Ski GR Olympic Tour

Slovenský výrobce nejlehčího vázání na světě se vydává pochopitelnou cestou rozšiřování portfolio vázání mimo závodní skialpinismus. K vázání Olympic (vítěz ISPO Award 2020) přibyla novinka GR Olympic Tour a s variabilní posuvnou patkou koncepčně shodné vázání GR Olympic Rent.

GR Olympic Tour je inovativní v plynule nastavitelné vypínací síle. Posouváním šroubu se mění předpětí tělesa patky a tím vypínací síla (DIN 6-10). Technicky elegantně provedené jsou stoupací opěrky. Kromě roviny je k dispozici opěrka ve výši 34 mm a k tomu ještě 57 mm. Trojice poloh řádí vázání do standardu skitouringu a přesto váhově kraluje mezi ultralehkými vázáními. Olympic Tour který má posuv patky 10 mm váží 298 g (pár) a Olympic Rent s velkorysým rozsahem 70 mm váží 392 g/pár. Brzdy jsou v šířkách 65-75 mm,75-85mm a dokonce i 85-95 mm. Nechybí ani slot na haršajsny.

Prodává se v hezké dřevěné krabičce a Olympic Tour je ve čtyřech barvách.

Marker Cruise

Marketingovým tahem určitě Marker zabodoval. Vázání, které má plastové části komplet z recyklovaného materiálu – to je výhra v době, kdy je udržitelnost mantrou. Ale nejde rozhodně jen o chytlavé promo. Marker Cruise na první pohled zaujme jednoduchým nástupem díky chytrému vymezovači polohy. Pak už jen zašlápnout piny patky, zatlačit na pedal brzdy a jet. Vylepšení oproti Alpinistu spočívá v tom, že obě polohy patní opěrky jsou nan a jedné straně patky. Takže otočit o 180° a obě opěrky jsou připraveny pro výstup. Po zašlápnutí se brzda automaticky zaaretuje. Když se přiklopí spodní opěrka, je bota pod úhlem 8° a po aktivaci nejvyšší opěrky je pata boty zvednutá o 12°. Cruise má integrované brzdy 90 nebo 105 mm a pár váží solidních 950 g. Nastavení vypínacích sil je nezávislé, tedy vertikální i horizontální síly se nastavují zvlášť a na trhu jsou variant Marker Cruise 10 (4-10 DIN) a Cruise 12 (6-12 DIN).

Marker Alpinist

Alpinist je osvědčené vázání, jehož špička je inovována zarážkou boty pro snadný nástup, podobně jako u popsaného Cruise. Dříve plastové díly jsou nově ze směsi plastu a karbonu. Podívejte se na přehled vázání Alpinist.

Marker Duke PT

Jedno z prvních hybridních vázání na trhu Duke PT rozšiřuje svou kolekci. Vybírat se dá z tří variant vypínacích sil – horní limit DIN 11 / 13 / 16. Duke PT 16 je navíc ve dvou barvách.

O dalších novinkách ve světě vázání v dalším dílu novinek 23-24.


Konfigurátor skialpového setu – sestav si set podle vlastních priorit.

Skitour.Guru připravil aplikaci, která vám poskládá set na míru. Zadáte pro jakou formu skialpu hledáte vybavení (Skitouring / Skialpinismus Light / Freetouring / Race), jak dobře lyžujete a tělesné údaje. Systém vám vygeneruje op­timální boty (šířka chodidla, tuhost, pohyblivost komínu). Přiřadí správné lyže včetně doporučené délky (zadáte délku oblouku, šířku pod vázáním, rocker). Posledním krokem je volba vázání – v nabídce najdete jen kompatibilní s botami a stačí zadat jestli typu Tech s piny, hybridní nebo rámové. U volby můžete použít ještě filtr ceny, značky a hmotnosti. Tak neváhej a klikej!

konfigurátor setu Skrýt poznámky