První dojem

Design sice nesouvisí s kvalitou lyží, ale stojí za zmínku. Vkusná kombinace bílé a zeleně laděných přírodních motivů se mi líbí. Další dojem? Měkkost lyží na první dotek. Dáte lyže skluznicí k sobě a bez velkého úsilí lyže u vázání dvěma prsty scvaknete skluznicemi k sobě. Otazníky vyvstávají, budou lyže na tvrdším podkladu držet? Asi budou skvělé v komplikovaném střídavém sněhu a v prašanu.

Základní parametry lyží

Šířka lyží pod vázáním 88 m předurčuje lyže k univerzálnímu použití. Hmotnost páru při délce 172 cm je 2300 g, což je řadí do kategorie Skialpinismus Light. Poloměr vykrojení (sidecut) je 20 m, což odpovídá rozhraní středního a dlouhého oblouku, tedy opět sázka na všestrannost. Mírný rocker je na špičce lyží.

Testováno v Nockberge a Lungau

Prosincové rakouské Alpy letos neoplývaly množstvím sněhu. Napadlo ho sice docela dost, ale než stačil sesednout, vítr ho z velké části svahů odvál. Na túře v pohoří Nockberge nad Innerkremsem naštěstí byl nejen ufoukaný, dost nepřívětivý sníh, ale ve stinném závětří jsme narazili i na prašan. 

Lehkost výstupu

Jádro lyží tvoří lehké dřevo paulovnia v kombinaci se skelnými vlákny a tak není divu, že jedna lyže váží 1150 g a tak je výstup opravdu v pohodě. Když to nezkazíte těžkými botami nebo vázáním, je to značka ideál. Na dynastarech je logicky namontováno vázání Look HT Radical 10, což je ve skutečnosti obrandovaný Dynafit Radical (1100 g/pár). Boty jsem měl taky lehké – Dynafit TLT X (přečtěte si recenzi). Váhově bylo tedy vše v souladu a výstup po tvrdém a větrem ubitém sněhu byl z hlediska vybavení bez problémů.

Sjezd na túře

Citlivé a přizpůsobivé. Prostě radost. Jsem lehce nadprůměrný lyžař, nikdy jsem sice nezávodil, zato mám praxi 30 sezón v neupraveném sněhu a myslím, že má solidní cit pro sníh. Při jízdě po zmrazcích a na tvrdém, hodně hrbolatém sněhu lyže Vertical skvěle kopírovaly terén, díky měkkosti se dokázaly ladně převézt přes nerovnosti. V tomto ohledu byly hodně nepříznivé sněhové podmínky pro testování skvělé. Po sjezdu do zóny měkkého sněhu jsem opět ocenil příjemnou ovladatelnost, a díky šířce 88 mm jsem hezky proplouval po mírném svahu.

Měřím 176 cm a zvolená délka 172 cm byla z mého pohledu optimální pro výstup i sjezd.

Lyže v oblouku na upraveném sněhu

Kromě túry jsem, jako obvykle, lyže otestoval i na sjezdovce. Ve freeridu v sjezdových areálech byla příšerná podmínka. Na urolbovaném svahu (ranní zmrzlý i odpolední odměk) jsem na nich jezdil dostatečně na to, abych mohl prohlásit tyto lyže jednoduše za skvělé. Jak jsem zmínil na začátku, lyže jsou na omak velmi měkké. Přesto na sjezdovce naprosto spolehlivě vedly po hraně i v delším oblouku. Dostatečnou agilitu prokázaly při snadném přehranění během krátkého oblouku na prudkém svahu.

Shrnutí

Lyže Dynastar M-Vertical 88 jsou univerzální lyže, které vynikají výborným poměrem hmotnost-výkon. Jsou výborné v komplikovaném, různorodém sněhu a rozhodně nezklamou ani při jízdě na tvrdém sněhu. Pro svou měkkost a citlivost bych je doporučil lyžařům do hmotnosti 80 kg.

Verdikt Skitour.Guru

Ovladatelnost: 90%

Držení na hranách: 90%

Stabilita, klidná jízda: 80%

Krátký/dlouhý oblouk: 40:60

Hmotnost: 80%

Univerzálnost: 80%

Vhodné pro výstup: 90%

Vhodné pro sjezd: pro průměrné a dobré lyžaře, 4-7 z 10 (10 je nejlepší lyžař).

Užitečné odkazy

Skialpové lyže Dynastar M-Vertical 88 si můžete prohlédnout na webu Skitour.Guru, k prodeji je najdete na stránkách dovozce, což je firma Bretton. Tady je přehled dalších lyží a pásů Dynastar pro skitouring a freetoung. Do stejné francouzské korporace patří i lyže Rossignol, značka lyžáků Lange (boty pro freetouring) a vázání Look. Více informací o těchto značkách hledejte na webu bretton.cz.