Jak vypadá nabídka pro sezónu 16-17...

Dynafit TLT7

Řada TLT (Tour Lite Tech) ztělesňuje vývoj lyžáků pro skitouring. Ten, kdo má v živé paměti nebo možná ještě ve sklepě červenou TLT2, asi bude žasnout, jaký rozdíl ukáže ručička na váze, a pochopí technologický progres. Lyžáky TLT byly známé svou úzkou špičkou, což mnoha lyžařům nevyhovovalo. Nové sedmičky jsou proto o něco širší než předchozí řady.

Zásadní inovací jsou nové inserty Master Step, Podrobněji níže. Další očividnou novinkou u TLT7 (pár váží 2020 gramů), je zmizení předního nálitku či zobáku pro úsporu sil při výstupu. Nový tvar špice boty se nazývá Speed Nose. Inserty (otvory), do kterých zapadnou piny (trny) vázání, jsou o trochu posunuty směrem k těžišti těla, otočný bod špičky je tak prý v optimální poloze pro úsporu sil přivýstupu. Komu chybí přední nálitek pro uchycení maček, může si pořídit adaptér, který připojí na přední hrazdičku maček.

Zcela nová přezka Ultralock 3.0.,obepínající komín boty, obstará díky důmyslnému vedení lanka zapnutí a vypnutí boty. Jediná přezka ovládá lanko, které stahuje skelet od nártu až po holeň. V oblasti nártu je lanko zaháknuto v jedné ze čtyř drážek, poloha určuje jeho délku, a tím reguluje napětí lanka. Odpadá tím manipulace s přezkou na nártu, stačí pouze zapnout pro sjezd a vypnout na výstup.

Přehled bot Dynafit pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Scarpa Vector

Dynafit a Scarpa jsou největšími výrobci lyžáků do volného terénu. Italská Scarpa přichází s novinkou. Vector jsou pohodlné boty se třemi přezkami, s odklopným jazykem, podobným jako u Maestrale. Bonusem je skelet z materiálu Pebax, což už se u moderních bot stává standardem. Je určena pro ty, kdož hledají jedinou botu na túry i freeride. Pár váží 2860 gramů, rozsah pohybu komínu je 39°.

Úpravou prošel model F1, ideální jako lehčí lyžáky pro touring, který se loni potýkal s problémy u aretace předozadní polohy komínu. Nová F1 se bude dodávat se systémem Tronic (označení TR) nebo F1. Zajímavé je stahování skeletu nad nártem pomocí lankové technologie BOA. Pro letošní sezónu je vlajková loď značky ve trojím provedení – F1 / F1 TR / F1 WMN

Stahování spodní části skeletu systémem BOA začal používat i Fischer u lyžáků Travers a Travers Carbon.

Přehled bot Scarpa pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Arcteryx Procline Boot

Kanadský výrobce, který se dosud proslavil precizním oblečením a batohy s decentním a přesto poutavým designem, rozvířil už tak rozbouřený rybník se skitourovým vybavením. Nejen lavinovým batohem Voltair, ale i nesporně zajímavou a nekonvenční botou.

Revolucí je rozhodně boční pohyblivost komínu, to žádná skeletová bota doposud neumí. Rozsah je 12° dovnitř a 23° ven. Po zapnutí na sjezd vykazuje (udávanou) flexi 110, zaujme i velmi nízká hmotnost. Boty se dodávají v šesti provedeních: unisexové modely Procline Carbon Lite a  Procline Carbon Support, pánské Procline Men’s Lite a Procline Men’s Support  a pro holky Procline Women’s Lite a  Procline Women’s Support.

Vysoká cena odráží nejen věhlas značky, ale také použití dvojice nejdražších materiálů – karbonu a Grilamidu, navíc v oblasti kotníku s ocelovými výztuhami. Potěšitelný je fakt, že konstrukce boty spolehlivě brání vnikání sněhu do jejího vnitřku.

 Na českém trhu budou Procline v omezeném sortimentu i množství po novém roce.

Přehled bot Arcteryx pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Scott

Většina bot značky má stále čtyři přezky a výkon ve sjezdu je za to odměnou. Přesto je hmotnost v rozumných mezích. Premiantem touringového programu švýcarského Scottu je model Superguide Carbon GTX. Karbonové zpevnění nehledejte na komínu, ale uvnitř skeletu podél vnější hrany chodidla. Od zimy 16/17 osazuje skelety certifikovanými inserty Dynafit, viz výše.

Přehled bot Scott pro skialpinismus a skitouring 2016/17

La Sportiva

La Sportiva začala úzce spolupracovat se Ski Trab, další tradiční italskou značkou z Bormia. Upravila kromě drobných designových změn všechny touringové a freeridové modely tak, že jsou kromě klasických techových vázání kompatibilní i s atypickou patkou vázání TR2, kterou právě Ski Trab vyrábí. Tato skutečnost velmi pomůže rozšíření jednoho ze dvou (ještě Vipec 12) pinových vázání s bezpečnostní špičkou. Více o vázání TR2 a dalších aktuálních modelech si přečtěte v dalším článku.

Podstatnější inovací prošly boty, Spectre a Sparkle, obé ve verzi 2.0. Technologické úpravy materiálu prošly drobnými úpravami a výsledkem je zvýšení flexe ze 120 na 125.

Přehled bot La Sportiva pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Hagan

Klasická rakouská značka má slušné portfolio ve všech kategoriích a má co nabídnout, včetně čtyř modelů bot.

Přehled bot Hagan pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Zbytek světa…

Jak jsou na tom další značky? Vyrábět boty pro skitouring je hodně náročná disciplína a návratnost investic zajistí až tisíce prodaných kusů. Proto boty vyrábí tak málo firem. Zasvěcené proto nepřekvapí ústup americké legendy Black Diamond z trhu lyžáků.

Svého know-how z oblasti klasických sjezdařských alpine bot se snaží využít několik firem, které ví, že mimosjezdovkový segment trhu vyrostl do zajímavých rozměrů – Atomic,  Dalbello, Fischer, K2, Roxa, Movement, Salomon či Tecnica. Menší zkušenosti se skialpovým segmentem nahrazuje jejich technologické know-how z alpských bot a čerpají i z výhod většího sjezdařského trhu.

Přehled bot Movement pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Atomic

Na špičku mezi touringovými botami se derou modely řady Backland, dodávané v pěti modifikacích. Bodují především předozadní pohyblivostí komínu 74° a zajímavé je řešení odepínatelného jazyka. Vlajkovou lodí řady je Backland Carbon Light, jehož hmotnost se vejde pod 2 kg/pár. Jestli lyžáky od Atomicu převezmou unikátní boční volnost pohybu od Arc´teryxu (patří také pod Amer Sport) máme se na co těšit.

Řada Waymaker je určená hlavně pro freeidery, kteří stoupají na pásech jen od lanovek na start sjezdu. Od Backlandu se liší asi takhle: stojí polovic, poloviční je pohyblivost a jsou zhruba 2x těžší. A za karbon si zaslouží kladné body.

Atomic používá technologii Memory Fit. Nahříváním přímo na noze se jí bota přizpůsobí. Nutno provádět u specializovaných prodejců.

Přehled bot Atomic pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Salomon

Pro touring má tři lyžáky. Vévodí jim MTN Lab – na to jak je tvrdá při sjezdu je lehká a 44° pohyblivosti by ještě před nemnoha lety stačilo na špičku. Je z nejlepších materiálů (viz box). Pro klasické túry se více hodí MTN Explore (pánské i dámské). Váhově slušný standard a s rozsahem 63° mírný nadprůměr.

Přehled bot Salomon pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Fischer

Docela velkoryse začíná do skialpu šlapat další z nejtradičnějších firem. Fischer mimochodem vyrábí nejlehčí závodní lyže Verticalp! A vévodí i v pohyblivosti komínu při výstupu. Neskutečných 80° umí dvě verze lyžáků Travers, které používají ke stažení obvodu skeletu technologii BOA.

Přehled bot Fischer pro skialpinismus a skitouring 2016/17

 Tecnica

Další sjezdařský specialista rozšířil sortiment o tři hybridní touringové/sjezdové boty Zero G. Slušných 44° pro výstup, čtyři přezky a hmotnost 3 kg jsou při flexi 130 dobré parametry, k nimž přispívá nová technologie Power Light Frame.

Přehled bot Tecnica pro skialpinismus a skitouring 2016/17

K2

Kolekce míří hlavně na freeridery, přes vyšší tuhost mají lyžáky od K2 dostatečnou ohebnost komínu 45°. Zajímavostí je striktní vyváženost modelů podle pohlaví. Pro skitouring se nejvíce hodí Pinnacle Pro 130.

Přehled bot K2 pro skialpinismus a skitouring 2016/17

Roxa

Pro skitouring je optimální RX v pánské i dámské variantě. Pro sjezdařsky orientované turisty je Xface Tour. Roxa používá vnitřní botičky Ultralon Foam s tvarovatelnou pamětí.

Dalbello

Botou, která je vhodná díky flexi 130 hlavně pro freeride, je Lupo.  Boty dodávané v šesti verzích, mezi nmiž vyniká Lupo Carbon T.I. I.D. Značka, vyznačující se třemi přezkami dodává také botu pro začátečníky Sher­pa.

Materiály skeletů skialpinistických bot

Karbon – nejlehčí, nejtužší i nejdražší, největší podíl má u komínu boty, kde se nejlépe zužitkuje jeho tuhost. Bonusem je schopnost tlumit vibrace.

Grilamid® a Pebax® mají hodně společného – nízkou hmotnost, vysokou elasticitu a pevnost a tím i odolnost proti mechanickému poškození. Dále zachování stálých vlastností materiálu jak za jarního tepla, tak i hlubokého mrazu. Jediný rozdíl je v pevnosti, Grilamid je o něco pevnější, a proto dovoluje úsporu materiálu a tím dosažení nižší hmotnosti. Daní za tuto výhodu je o oproti Pebaxu o něco menší mechanická odolnost.

Polyuretan má oproti Pebaxu a Grilamidu především výrazně vyšší hmotnost, horší tepelně izolační vlastnosti a nižší elasticitu, navíc jeho vlastnosti podstatně ovlivňuje okolní teplota.

Závěr: Kvalita jde ruku v ruce s cenou, od nejlepšího a nejdražšího dolů je toto pořadí: 1. karbon, 2. Grilamid, 3. Pebax a 4. polyuretan.

Chytrý přehled všech bot

Při výběru bot vám pomůže kompletní přehled nabídky všech značek na webu Skitour.Gu­ru. Můžete použít filtry, tedy nastavit si parametry, které jsou pro vás důležité a vyselektovat si výběr. Zvolené modely pak můžete porovnávat v přehledné tabulce.