A vzhledem k tomu, že jsem zároveň člověk trpělivý, vydržel jsem čekat až do loňského roku, kdy se mi dostaly do ruky poprvé hybridní pásy od značky Contour. Donesly se ke mně různé názory na hybridní lepidlo, které byly vesměs negativní. Od zkušenějšího kamaráda jsem vyzvěděl, že hybridy jsou rok od roku lepší a lepší a že dětské nemoci už prý mají vyléčené… A jak to tedy vidím já, po sezóně používání?

Jak funguje hybridní lepidlo?

Hybridní lepicí vrstva, se podobá oboustranné lepicí pásce, každá strana ovšem lepí různou silou. Na jedné straně je pevně spojena s „tělem“ pásu a na druhé straně, ne tak silným lepidlem, se skluznicí.

Snadná manipulace - to zní lákavě

Dříve než jsem pásy začal používat, věděl jsem, že hlavní výhodou této technologie je snadná manipulace. Nevýhodou by naopak mohla být skutečnost, že pásy lepí méně a mohou snáze sklouznout z lyže.

Rozlepení pásů od sebe

Abych se o výhodách a nevýhodách přesvědčil na vlastní kůži, přibalil jsem si pásy na týdenní výlet do Gruzie. Skutečnost pak předčila moje očekávání. Jelikož se prašanovým orgiím oddávám na lyžích DPS Wailer 112 mm, vím, jak špatně jdou slepené pásy při této šířce od sebe odlepit. Někdy je dokonce lepší poprosit kamaráda, aby vám s prvním rozlepením pomohl. S hybridním pásem tyto starosti úplně odpadají. Jde snadno rozlepit od sebe, a i z lyže jde dolů jen s minimálním úsilím.

Spolehlivost lepidla prověřena

Jelikož jsme se v Gruzii věnovali především dlouhým celodenním výstupům a především nekonečným sjezdům, pásy jsem z lyží sundával jednou, nanejvýše dvakrát za den. Za celou dobu se mi nestalo, že by pás nešel přilepit nebo, že by měl tendenci sklouzávat ze skluznice. A to i při teplotách hluboko pod nulou.

Lepit na suchou skluznici

Jedinou situací, při které pás nepřilnul k lyži dokonale, byla vlhká skluznice. K odstranění vhkosti slouží flísový hadr, našitý na jednu z vnitřních stran transportního obalu. Na to je třeba myslet, a když sáček ztratíte nebo zapomenete na chatě, tak se snažte skluznici pořádně vysušit třeba rukavicí. Vlhká skluznice ale není terno ani pro jakékoli jiné lepidlo…

Po odlepení použijte transportní fólii

Co je ovšem třeba mít na paměti neustále je moje zkušenost, že se musí pásy vždy po sundání z lyže nalepit na ochrannou fólii nebo síťovinu a ne přímo k sobě, lepidlem na lepidlo. Tenká vrstva lepidla na pásech je náchylná k odtržení a může dojít k tomu, že na některých místech se z pásu utrhne úplně. Mě se to z nezkušenosti na počátku používání stalo, ale naštěstí jen na malých místech, takže na celkovou funkci to nemá vliv a pásy stále drží perfektně.

Mohair je sázka na jistotu

Hybridní stoupací pásy Contour Pure mají stoupací vrstvu z mohairu, takže je na ně 100% spoleh. Ve výstupu drží na podtrženou jedničku. O životnosti mohairového vlasu vám zatím nemůžu podat zprávu, později doplním.

Hybridní stoupací pásy se mi osvědčily

Po dobré zkušenosti z uplynulé sezóny jsem si letos pořídil hybridní pásy i na užší lyže, které používám častěji, než prašanovky. Jedná se o jedny z nejuniverzál­nějších lyží Skitrab Magico 2.0, ke kterým se hybridní pásy dodávají přesně na míru a vyrábí se v tyrolské firmě Kochalpin, která vlastní značku Contour. A zatím jsem nenarazil na žádnou sněhovou konstelaci, kdy bych byl z používání hybridů zklamaný. To, jak jdou pásy snadno a rychle nalepit a odlepit je prostě nedocenitelné a dobře se na to zvyká. A to i přes to, že člověk musí být při zacházení s pásy pečlivější a opatrnější než u klasického hotmeltu.

Užitečné odkazy:

Stoupací pásy Contour Hybrid Pure

Stoupací pásy značky Contour

Všechny pásy s hybridním lepidlem na trhu

Přehled trhu – stoupací pásy pro skitouring, skialpinismus, free touring a freeride

V přehledu trhu si můžete zvolit fitry podle svých priorit – lepidla, stoupací vrstvy, membrány nebo oblíbené značky. Využít lze i přednastavené, tzv. rychlé filtry.