Lavinový batoh

#36 Příprava aktivačního madla

Zapomenout si nachystat aktivační madlo může být smrtelný hřích. Každý, kdo nosí na zádech lavinový batoh, ho může v ohrožení nafouknout do tří vteřin, jen když má po ruce madlo. Takže vyndat z obalu, rozevřít madlo, atd., vždy podle vašeho systému…

#37 Nechtěné nafouknutí airbagu

Stává se to často tak, že na chatě o něco zavadíte aktivačním madlem a nechtěně nafouknete airbagy. To je dost nepříjemná situace a když máte airbag plněný stlačeným vzduchem z kartuše (tlaková láhev) může vám airbag posloužit, jen pokud máte náhradní. V tomto směru je výhodnější systém s ventilátorem, který pohání energie z akumulátoru.

Snažte se pečlivě zajistit madlo – zasunout do krytky, složit, odepnout a dát do kapsy na batohu apod…

#38 Nemám namontovanou kartuš

Před sezónou se doporučuje vyšroubovat kartuš ze systému a provést kontrolní převážení. Důležité je, namontovat kartuš spět do systému. Když na to zapomenete, může se stát, že ponesete na zádech batoh, který vám v lavině nepomůže.

#39 Komplikované srolování airbagu

Spousta majitelů lavinového batohu nikdy nezkoušela aktivovat airbagy a pak je složit zpět do komory v batohu. K dokonalému vypuštění vzduchu je potřeba ovládat vypouštěcí ventily. Prostudujte návod a seznamte se s celým systémem. Výhodou ventilátorů je zpětný chod, který odsaje z airbagů vzduch a usnadní složení do batohu.

#40 Složený airbag se vytlačuje ven

Když máte přeplněný batoh, vytlačujete z komor airbag. Komora je uzavřená suchými zipy nebo kostěným zipem, který povolí a „vypustí“ ven nafukující se airbag.  Takový tlak ale dosáhnete přeplněním batohu. Na túře se to blbě spravuje, je dobré mít zmáknuté nabalení báglu tak, abyste se vyhnuli této nepříjemnosti.

#41 Pojistný popruh mezi nohama není zapnutý

Lavina má velkou sílu a aby z vás proud laviny nestrhl batoh, používají se u všech popruhů pevné kovové spony a pro jistotu ještě popruh mezi nohy, aby vám lavina batoh „nesvlékla“.

Lavinový vyhledávač

#42 Vybité baterky

Kdo zapomene vypnout vysílání svého pípáku, riskuje předčasné vybití baterií. Snažte se udělat z vypínání rutinní rituál, stejně jako s uschováním aktivačního madla lavinového batohu.

#43 Chybí zacvakávací spona popruhu

Mnohé lavinové přístroje se zapínají automaticky zacvaknutím koncovky popruhu po nasazení na tělo. Je to dost blbuvzdorné, pozor na poškození této zástrčky, bez ní přístroj nerozjedete.

#44 Vzájemná kontrola vyhledávačů

Na túru byste neměli chodit sami a se svým kolegou si na startu každé túry zkontrolovat lavinový přístroj. Je to na samostatný článek…

Sonda

#45 Rozbitý aretační mechanismus

Když sondu používáte k nácviku hledání, zacházejte s napínacím mechanismem ohleduplně, aby vás ve stresu při ostré záchraně nezklamal.

Lopata

#46 Záměna madla

Kdo má doma více lopat může si omylet zabalit do batohu násadu, které nebude pasovat do listu, který má s sebou. Proto skladujte lopaty vždy kompletní – násadu zacvaknutou v listu.

Roztržitý borec na konec

#47 Záměna velikosti

Hrozí to hlavně těm, kde je ve sklepě nebo v komoře vedle sebe vybavení pro dospělé i děti. K záměně vybavení je to krůček. Velikost sedáku, pokud je zabalený v síťce, vyměníte za jinou velikost. Totéž platí pro helmu v transportním obalu. Kdo má víc pásů a víc lyží, měl by si dát velký pozor, zda ve správně označeném sáčku jsou ukryté odpovídající pásy. Velký průšvih může být záměna bot, třeba pokud mají manželé podobnou velikost od stejného modelu nebo v podobné barvě.

#48 Zapomínání…

Na některých chatách začínají některé túry sjezdem, třeba na Rudolfshütte nebo Rastkogelhütte. V takovém případě je snadné zapomenout pásy v lyžárně, a když to zjistíte po 10 minutách jízdy, návrat zpět do lyžárny v botách, s lyžemi přes rameno může být utrpením. 

Další možností, jak něco zapomenout je situace, když bydlíte v údolí a na start túry dojíždíte autem. Zjistit na parkovišti, že mi něco chybí, většinou znamená ještě jednou cestu tam a zpět.

Když používáte elektroniku, jsou potřeba náhradní baterky (GPS, mobil) případně powerbanky. Na chatách je většinou omezený přístup k dobíjení.

#49 Bez respektu a pokory…

Nakonec jedna nehmotná myšlenka. Na túry vyrážejte vždy s kuráží, ale nezapomínejte, že člověk je v přírodě jedno malé nic a respekt a pokora jsou předpokladem bezpečného pohybu v horách!