Český překlad

Rakouská horská policie Alpinpolizei uzavřela své vyšetřování lavinové nehody pod horou Geier. Poslední a konečné stanovisko k lavinové nehodě je následující:

Dvanáctičlenná skupina vystoupala do místa, označené na obrázku písmenem „x“ a sjela dolů na místo, kde se shromáždila. Poté následoval opětovný výstup, znovu do míst, označených „x“.

Mezitím, byla 12-členná skupina předstižena 8-člennou skupinou. Poslední lyžař osmičlené skupiny stoupal s odstupem za ostatními. Zbývajících sedm osob z této skupiny vystoupalo o kousek výš nad plochý terén rovné ploše, jeden z lidí, měl zdravotní problémy, a proto zůstala poněkud pozadu.

S největší pravděpodobností došlo k takzvanému uvolnění laviny na dálku kvůli dodatečnému zatížení svahu lyžaři. Nakonec došlo k zasypaní členů dvanáctičlenné skupiny a osamělého jednotlivce pod nimi.  3 lyžaři byli zasypáni částečně, 10 zcela, přičemž 5 z nich bylo vyproštěno mrtvých. Dva zraněni byli dnes propuštěn z nemocnice.

Zveřejněno: LWD Tirol, 7.12. 2016, 22:19

 Poznámky překladatele:

Osmičlenná skupina byla parta českých horolezců (jeden z nich zahynul)

Dvanáctičlenná skupina freeriderů, organizována Robinem Kaletou

Uvolnění laviny na dálku (něm. Fernauslösung) – uvolnění deskové laviny na dálku prostřednictvím dodatečného zatížení člověkem. Všeobecně při dálkovém odtrhnutí laviny dojde ke spuštění laviny. Taková lavina může sjet dolů po dráze, kde neohrožuje lyžaře, kteří ji svým pohybem iniciovali, ale také může strhnout nebo zasypat tyto lyžaře, pokud vede její dráha přes místa, kde byla vyvolaná.

Dodatečné zatížení svahu (něm. Zusatzbelastung) – je běžným pojmem, který se vyskytuje prakticky v každé Zprávě o lavinové situaci (Lawinenlagebe­richt, něm LLB). Dodatečné zatížené představuje působení lidí na sněhovou vrstvu. Toto zatížení lze minimalizovat dodržováním bezpečnostních, odlehčovacích rozestupů (min. 10 m) a „šetrným pohybem lyžaře (opatrně našlapovat, vyvarovat se razantního zatížení sněhu (platí pro výstup i sjezd).

LWD Tirol – Tyrolská lavinová služba (LawinenWarnDi­enst)

Lavinová problematika je poměrně složitá. Zkuste se o ní dozvědet co nejvíc. V sekci Laviny naj­dete prokliky na lavinové zpravodajství na celém světě. Vlastní metodika je rozdělena do čtyř bloků – Obecně o lavináchPříčiny lavinStrategie pro bezpečnost a Záchra­na v lavině.

Související články:

PODROBNÁ ANALÝZA TRAGIC­KÉ NEHODY 6.2. 2016 V TYROLSKU