Tento návod na sněhové iglú je poměrně jednoduchý a velmi univerzální. Nejde o „pravé“ iglú z bloků sněhu, ale o udusanou hromadu sněhu, v níž lopatami vytvoříte dutinu. Základním předpokladem úspěšného bivakování je nebýt zcela na dně sil, psychicky ani fyzicky.

Základní fakta o iglú:

  • Přináší dostatečnou ochranu před větrem, srážkami i chladem.
  • Jeho stavba je jednoduchá.
  • Zhotovíte jej rychle (asi do 1 hod.).
  • Není potřeba přílišné množství sněhu.
  • Dá se postavit z jakéhokoli sněhu, i ze sypké krupice. 

Volba místa

Je nutné věnovat mu dostatečnou péči, vyvarovat se polohy v potenciální lavinové dráze, pod ledopádem nebo blízko ledovcové trhliny. Nejvýhodnější jsou místa chráněná před větrem a s dostatkem sněhu. 

Přípravné práce

Vyberte místo a lavinovou sondou vyzkoušejte, kolik tam je sněhu, optimální je 150 až 180 cm. Nohama (bez lyží) ušlapejte vybrané místo v podobě kruhu. Doprostřed kruhu zapíchněte sondu a  svoje batohy (pečlivě zapnuté) narovnejte do kruku kolem sondy. Batohy musí stát, opřete je jako když stavíte hranici z dřeva. Takto vytvořený objem nebude potřeba vykopávat a ušetříte tak spoustu sil i času.

Zvenčí kruhu házíte sníh na hromadu batohů a vytváříte sněhový kužel. Průběžně jej údery lopatou udusáváte a zpevňujete. Jeho velikost musí být taková, aby se dovnitř vešli bez problémů všichni bivakující v sedící poloze. Odhad velikosti získáte jen občasným tréninkem nanečisto, v případě nejistoty raději zvolte větší kužel. 

Schema nouzového bivaku. Skrýt poznámky

Kde bude vchod?

Poloha vchodu by měla být pootočená od přímého směru větru (návětrná strana), rozhodně nehrabejte na závětrné  straně, kde se bude během větrné noci hromadit sníh.

V místě vchodu, na okraji kužele vykopejte díru do hloubky asi 1 m a odtud (odspodu) začněte vyhrabávat vnitřní dutinu. 

Vyhrabávání vnitřního prostoru

Nenáročnější fáze je vyhrabání vnitřního prostoru. Oblečte si nepromokavou bundu, kalhoty a nasaďte si kapuci. Jeden hrabe, ostatní odhazují sníh, který vykopal kolega. Rotace pracovních činností šetří síly. Po dosažení batohů je opatrně vytáhněte Při práci lopatou buďte opatrní, ať neprorazíte vrstvu sněhu, nejde to opravit!  Pokud prosvítá sníh, je tloušťka stěny asi 40 cm, což je tak akorát.  Pozor na proražení stěny za tmy…

Vnitřek by měla tvořit obvodová „lavice“ na kterou se položí batohy, na které si sednete.

Koncem hole udělejte opatrně do stěny dýchací otvor o průměru asi 5 cm. 

Koncentrace chladu

Podlaha v iglú by měla být nad úrovní vchodu. V chodbě, hned za podlahou vykopejte asi půlmetrovou díru, která poslouží jako shromaždiště chladu a vlhkosti z vnitřního prostoru. 

Jak přestát noc

Rozhodně pomůže oblečení suchého trička, případně suchých ponožek. Nejvhodnější je vlněné termoprádlo, které hřeje i vlhké. Pokud máte jediné zpocené tričko, raději jej vysvlečte, než abyste tělesné teplo vyplýtvali na jeho usušení.

Ve dvojicích se zabalte do bivakovacích vaků. Dvě těla lépe „vytápí“ prostor vaku. K lepší izolaci pomůže i hliníková fólie. Základem úspěchu je udržet nohy v teple. Ke zlepšení nálady i zvýšení teploty pomůže zapálená svíčka.