#1 Do hor vyrážej zdravý a v kondici

Skialpová túra má vytrvalostní charakter. Proto je důležité zvolit odpovídající tempo, které je pro tělo akceptovatelné – stoupej tempem, které stíhá tělo udýchat. Ve skupině je nutné přizpůsobení tempa podle nejslabšího člena skupiny. Rezerva sil pro kvalitní a bezpečný sjezd je velmi důležitá, zejména pro ty, kdo nemají vytříbenou sjezdařskou techniku.

#2 Pečlivě si naplánuj túru

Tohle je téma na více článků. Projít si večer před túrou celou trasu a prodiskutovat si předpokládané scénáře postupů přes jednotlivé pasáže túry je základním kamenem bezpečné túry.

#3 Kompletní vybavení

Ne vždy člověk dokáže zjistit, jaké podmínky panují na trase túry. Proto je radno mít určité věci vždy připravené v batohu – viz infografiku. Každá skupinka by měla mít svého šéfa, který povede jednak plánování a s tím související výbavu a jednak večer před túrou dohlédne na to, aby bylo vše nachystané a nestresovat se ráno třeba seřizováním maček.

#4 Lavinové zpravodajství

Pochopitelně povinná četba. Rozhodně nejde jen o zjednodušenou interperatci 3 = podstatné nebezpečí… Je důležité vyhodnotit nebezpečí na jednotlivých svazích, přičemžprognóza platí pro celý region. Více je k tomu v samostatných článcích

#5 Posouzení lavinového rizika

Pro posouzení rizika slouží různé strategie, podle kterých je nutné připravit i alternativy na trase túry a ještě lépe zvolit v daném regionu co nejbezpečnější túru.

#6 Přestávky a orientace

Dostatek tekutin a energeticky vydatné stravy během túry si každý dokáže připravit podle svých zvyklostí. Kdo používá termosku, měl by mít v batohu připravený alespoň litr teplého nápoje. Uživatelé camelbagu obvykle volí větší objem a vak na pití chrání izolačním obalem, stejně jako hadičku. Termoska je super do konce února, blíže k jaru je výhodnější camelback.

V každém okamžiku túry si musím být jistý, že vím, kde jsem. Pokud máte pochybnosti, nestyďte se to probrat s vedoucím skupiny.

#7 Dodržujte bezpečnostní rozestupy

Smyslem rozestupů mezi členy skupiny je minimalizovat škody v případě laviny. Je velký rozdíl zachraňovat v lavině 4 členy skupiny 2 zachránci (velmi prekérní situace) nebo ve 4 lidech najít a vyprostit 2 zasypané.

Dodržování bezpečnostních 10 metrových rozestupů mezi členy skupiny důsledně dodržuj na každém svahu, prudším, než 30°. Každý člen skupiny si jednoduše hlídá, aby nebyl blíž, než 10 m ke svému kamarádovi, který jde před ním. Při sjezdu si držte odstup vždy alespoň 30 metrů, na svazích strmějších než 30° sjíždějte jednotlivě, podle pokynů vůdce skupiny.

#8 Vyvaruj se pádu

Pád při sjezdu je nejčastější příčinou úrazu při skialpové túře. Při pádu hrozí nejen zranění lyžaře, ale výrazné zatížení vrstvy sněhu, které může vyvolat uvolnění laviny. Sněhové podmínky mohou být složité a je potřeba se přizpůsobit konzistenci sněhu rychlostí jízdy a razancí i délkou oblouků

#9 Raději malé skupinky

Skupinky do 6 osob zvyšují bezpečnost. Komunikace s ostatními skupinkami na svahu a vzájemná ohleduplnost zabraňují vzniku nebezpečných situací. Ve skupince zůstávejte vždy pohromadě. Upozornění pro osamělé sóloskialpinisty – i drobné nehody mohou vést k vážným nouzovým stavům.

O tom, kam máte namířeno, informujte třetí osoby.

#10 Respekt k přírodě

Užívej si pohybu ve volné přírodě. Ber ohled na zvěř, respektuj zóny ochrany přírody a nevstupuj na zalesňované plochy. Nechovej se hlučně. Pokud je to možné, jezdi na túry veřejnou dopravou.

Pozn. Desatero vychází z pravidel rakouského Alpenvereinu, nejde o doslovný překlad.

Užitečné odkazy:

Know-how skitouringu a skialpinismu stručně, jasně, přehledně...

Lavinová problematika a prevence...