Trend rozšiřování sjezdových lyží se samozřejmě odrazil i do touringové sféry. V neupraveném sněhu je velmi důležitou vlastností lyže vztlak, umožňující „plout“ na povrchu sněhu. Zjednodušeně: čím širší lyže, tím větší plocha, tím větší vztlak, tím menší zaboření lyží do sněhu a tím snadnější zatáčení.

Rozšíření s sebou ale přináší i zvětšení sil působících na lyže. Zejména při jízdě po tvrdém sněhu (led, firn) dochází k větším silovým pákám než u starších úzkých lyží. Proto musí výrobci udělat lyži tak, aby měla dostatečnou tuhost i pevnost v torzi (krutu).

Současné šířky lyží pro túry se ve středu pohybují v intervalu 75 až 95 mm. Užší jsou pouze speciální lyže pro závody, kde se bojuje o každý gram. Širší lyže jsou výjimkou a jsou spíš mezistupněm kategorií touring a freeride.

Délka

Touringové lyže zaznamenaly velmi výrazné zkracování. Vyrábí se obvykle ve třech až pěti délkách v rozmezí 150 až 185 cm. Dá se říct, že při volbě délky lyže sáhnete po lyžích kratších, než je vaše postava, maximem délky bývá výška postavy. Nutno dodat, že kratší lyže významně usnadňují stoupací otočku.

Některé značky doporučují délku podle hmotnosti lyžaře, která by měla být v souladu s vlastnostmi lyže.

Hmotnost

Důležitý faktor, který výrobci vyřešili použitím lehoučkých materiálů. Proto zůstaly i širší lyže příjemně lehké. U renomovaných výrobců se hmotnost páru touringových lyží délky cca 170 cm pohybuje od 1,8 do 2,8 kg, a to i při šířkách 90 až 100 mm pod botou. Nezapomeňte, že dekagramy získané díky lehké lyži může zhatit těžší vázání, případně boty.

Poloměr vykrojení

Pohybuje se od 15 do 25 m. Kratší oblouky jsou na skialpových túrách nejčastější a pokud je jezdíte rádi, volte poloměr do 20 metrů. Pokud lyžujete dobře, zvládnete slušně delší oblouk i na lyžích s kratším poloměrem.

U některých lyží se můžete setkat s duálním poloměrem (double radius). Vykrojení přední části lyže je kratší než zadní. Lyže se tak snadněji navede do oblouku (kratší poloměr) a plynule z oblouku i vyjede (delší poloměr).

Na podobném principu jsou založeny i lyže s trojitým radiem (triple radius). Nejkratší poloměr je v oblasti tzv. pedálu lyže, jednoduše pod botou. Při razantním zašlápnutí tak lyži snadno zatočíte nebo zabrzdíte. Zbylé dva radiusy fungují stejně jako u dvojitého poloměru. 

Vykrojení lyže v oblasti pod vázáním s kratším poloměrem dostane lyži snadno do oblouku, o něco větší poloměr ve zbytku délky lyže je výhodný pro optimální výjezd oblouku.

Tvary lyží

Také skialp zasáhla vlna rockeru, i když ne tak silně jako lyže na sjezdovky. Často se objevuje tzv. semi-rocker, takové lyže mají rocker jenom u špičky. Pokud je rocker vpředu i vzadu, pak je velmi blízko špičce i patce. Díky tomu je stále dostatečně velká plocha kontaktu stoupacích pásů se sněhem.

 Vhodnost podle podmínek

Většina producentů lyží pro jízdu ve volném terénu rozděluje lyže podle cílové skupiny – race, skitouring, freetouring a freeride. Vlastnosti a parametry lyže jsou určeny na míru cílové skupině.

Někteří výrobci uvádí vhodnost lyže pro měkký/tvrdý sníh, vhodnost pro výstup/sjezd a také jízdní vlastnosti pro volný terén/upravenou trať.  Pro toho, kdo chce mít co nejuniverzálnější lyži, jsou to velmi podstatná informace. Obvykle bývají uváděny v procentech, např. 70 % volný terén / 30 % sjezdovka.

Sendvičová konstrukce

Moderní lyže jsou výhradně sendvičové konstrukce. Základním kamenem jejich lehkosti je ve většině případů dřevěné jádro. Mezi dřevy hraje prim papírově lehká Paulownia, která bývá vyztužena pásy z buku nebo bambusu. Komponenty přispívající k vyšší tuhosti a plynulosti jízdy jsou obvykle z proužků nebo plátů karbonu, který postupně z hmotnostních důvodů vytlačuje titanal.

Uchycení pásů k lyžím

Dříve tak typickou díru ve špičce lyže už na dnešních lyžích nehledejte, typickým znakem bývá spíše malá drážka na uchycení háčku od pásu na patce lyže. Obvyklé i optimální jsou pásy s pevným úchytem na jednom konci a pružným, popř. variabilním na druhém konci. Někteří výrobci lyží dodávají rovněž pásy, jejichž úchyty jsou kompatibilní pouze s lyžemi téže značky (Dynafit, Trab) a lyže mají náležitě upravený tvar špičky i patky. Pokud si pořídíte pásy od značky, která je kompatibilní téměř s jakýmikoli lyžemi (např. Colltex, Black Diamond) získáváte obvykle výhodu použití jedněch pásů na lyže více délek, pokud mají variabilitu délky úchytů.

Dámské lyže

Pochopitelně i lyže zasáhl fenomén specializace podle pohlaví. A nejde jen o design, ale i parametry a konstrukci lyží. Obecně jsou dámské lyže méně tuhé a dodávají se i kratší délce. No a samozřejmě design…

Každá ze světových značek má v nabídce nejedny touringové lyže pro ženy.

Produktový přehled lyží pro skitouring, skialpinismus a freeride touring