Phantom namaže jednou provždy!

DPS Phantom tvoří směs polymerů, je set dvou kapalin, označených jako složka A a B. Ty se nanesou na skluznici lyží za podpory slunečních paprsků a proniknutí Phantomu do struktury skluznice zajistí, že ta bude fungovat permanentně.

Tahle doživotní máza dokonce vydrží funkční, i když lyže prodělají broušení strojovým servisem.

DSP Phantom získal cenu ISPO Award 2018 Skrýt poznámky

Phantom není vosk

Zatímco klasický vosk funguje na principu snižování tření mezi povrchem sněhu a skluznicí, Phantom impregnuje skluznici látkou, která odpuzuje vodu a to zvyšuje skluz. Je to něco podobného jako známý postřik na autosklo, po jehož aplikaci voda neulpívá na skle, ale skutálí se.

Phantom je ekologický

Na rozdíl od běžných vosků, které neobsahují jen samé dobré věci (např. fluoridy) je Phantom šetrný k životnímu prostředí, viz infografika…

Je to drahé? Ano i ne!

Jedno balení obsahuje 2 sáčky se složkou "A" a 2 sáčky se složkou "B". Prodává se za 100 EUR, což je na první pohled hodně. Ale když si člověk spočítá, kolik utrácí průběžně po stovkách za vosky a kolik času musí mazání věnovat, pak se jeví cena přijatelněji. Navíc podle výrobce vystačí sada na dva páry lyží, ale freeridových, které bývají širší nebio delší. Není problém aplikovat jednu sadu na 4 páry lyží...

Aplikuj Phantom

Počkej si na den, kdy bude svítit sluníčko a bude teplo. Musí být rozhodně nad nulou. Čím tepleji a čím více slunce, tím lépe!

Budeš potřebovat sadu DPS Phantom, smývač vosků, hadřík, plastovou kartu na roztírání tekutiny, roztírku na jemné dohlazení tekutého filmu, korek na zahlazení zaschlé složky "B" a měděný kartáč na finální vydrhnutí skluznice.

Jak na to, aplikace Phantomu krok za krokem

Odstraň z lyží staré vosky.

Jedno balení obsahuje dva sáčky, složky „A“ a „B“. Promni mezi prsty sáček tak, aby se tlakem dosáhlo promíchání obsahu. Ustřihni roh sáčku áčka a pokapej skluznici.

Pečlivě rozetři kapalinu po celé ploše skluznice. Dobře se to dělá třeba starou kreditní kartou a pro finální rozetření jsem použil pěnové kolečko.

Po dokonalém rozetření utři hadrem zbytky přípravku a vystav na přímé slunko. Alespoň na 3 hodiny. Je dobré začít s nanášením dopoledne a využit silného, poledního slunce.

Po zaschnutí nastává čas pro nános složky „B“. Pečlivě setři papírovým ubrouskem. Do čista, na bílém ubrousku nesmí zůstat špína. Teď nanes druhou tekutinu. Postup je stejný jako u složky „A“.  Béčko rozetři kartou a mechovkou a setři zbytky. O zbytek se postará sluníčko.

Finální úprava spočívá ve vyhlazení korkem a zdrsnění povrchu drátěným kartáčem. Pak už stačí vyjet na sníh. Počítej s tím, že při pomalé jízdě, třeba na vleku, to nebude klouzat jako se starým dobrým voskem, ale jakmile se lyže dají do pohybu skluz tam bude. Jak moc dobrý, o tom někdy příště…

Tak ať to frčí!

Video jak aplikovat DPS Phantom...