Den 2: Refuge du Châtelleret - la Bérarde - Refuge du Carrelet - Refuge de Temple Écrins

 

Chata Châtelleret byla téměř prázdná a večeře, kterou jsme dostali, byla spartánská a velmi vlažná. Mrazivé ráno pak počalo náš druhý krásný den v NP Écrins. První paprsky slunce dopadly na Aiguille de la Bérarde a Cime de l'Encoula a my věděli moc dobře, že écrinský skialpový chlebíček nebude zadarmo.

Foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz/ Skrýt poznámky

Zmrzlým údolím Etançons jsme sjeli nad vísku La Bérarde, abychom odtud pokračovali opět vzhůru, do odlehlých zapomenutých jižních končin národního parku Écrins.

Foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz/ Skrýt poznámky

 Minuli jsme chatu Carrelet s pěkným winterraumem a vydali se prudce vzhůru žlabem směrem k chatě Temple Écrins.

Foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz/ Skrýt poznámky

Sluníčko nám naštěstí už natavilo sníh. Kdyby byl žlab zledovatělý, mohl to být poměrně „morálový“ zážitek, zvláště cestou dolů.

Foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz/ Skrýt poznámky

Nad žlabem se otevřel výhled na parádní skalnatý hřeben Les Bans (3669m) zubící se nad ledovcem Pilatte, který nám připomínal známou stěnu Grandes Jorasses.

Foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz/ Skrýt poznámky

Dorazili jsme k velké betonové stavbě Temple Écrins, která byla téměř kompletně zasypaná sněhem a spíše než horskou chatu připomínala vojenský kryt. Uvnitř byla překvapivě prostorná a dojem nedobytné pevnosti kazil jen lehce propadlý strop, ze kterého povážlivě trčely železné roxory. Byli jsme vděční za winterraum, ale útulnosti tahle studená bouda opravdu moc nepobrala. V noci nás navíc ze snu probudila rána jak z protitankového děla. Celá chata se třásla, jako kdyby právě dostala zásah dělostřeleckým granátem. „Propadl se strop!,“ začali jsme zděšeně tápat tmou. „Ne, strop je ok,“ prozradil svit čelovek, „lavina!,“ vyběhli jsme k oknu a zděšeně svítili do tmy. Lavina to také nebyla, a tak pro nás, stavebního inženýrství neznalých skialpinistů, zůstala celá tato událost i nadále nevysvětleným mystériem.

Výškový profil:

Refuge du Châtelleret - la Bérarde - Refuge du Carrelet - Refuge de Temple Écrins

 Text a foto: Martin Čadík, http://mc.posvete.cz

Publikované fotografie byly zpracovány systémem LOCATE: http://cadik.posvete.cz/locate