Pavel nás cestou z letiště trošku zaskočí otázkou, zda chceme jít ještě dnes na „seznamovací“ túru společně s druhým Pavlem. Je asi 17 hodin, překvapeně na sebe koukneme a trošku váhavě souhlasíme. Tím se roztočil kolotoč nákupů, přebalování a přesunů, který trval až do našeho odletu.

Kolem 19 hodiny tedy stojíme na úpatí našeho prvního kopce v Tromsø, kterým je Rundfjellet 785 m. Nastupujeme u hospodářského stavení a pokračujeme břízovým lesem. Pavel 2 vede stopu podvečerní horskou krajinou a slibuje krátkou túru s necelými 800 m převýšení. Na vrcholu je hezký mohutný mužík. Rychle se fotíme, svačíme a hurá na sjezd. Sníh je ale krustovitý a viditelnost díky difuznímu světlu bídná. Denního světla je ale na naše poměry habaděj. Barča si hned pod vrcholem vyrobí v otočce namožené koleno, které ji pak připomíná tento první sjezd celý náš další pobyt.

Naštěstí skoro všechny další uskutečněné sjezdy byly v mnohem lepším sněhu. Večer jsme ještě pozvaní na výbornou rybí polévku k ruské přítelkyni od Pavla. Spát jdeme až po půlnoci, což se až do konce našeho pobytu nezměnilo, to celodenní světlo nás prostě pořád mátlo.

Rundfjellet 785m 

Vertikální metry: 750 metrů 

Čas túry: 2 hodiny 

Orientace: NW 

Sklon: 30°