Airbag o objemu 200 litrů nafukuje ventilátor, poháněný malým motorem, který „čerpá“ energii z akumulátoru. Právě ventilátor a baterie byly částí odborné veřejnosti zpočátku zpochybňovány, naše pokusy ukázaly, že obavy nejsou na místě.

Nebojte se elektroniky!

Pieps má díky výrobě vyhledávačů mnohaleté zkušenosti s aplikováním elektroniky do outdoorových produktů a rovněž kvalita akumulátorů se obecně rok od roku zvyšuje. Jet Force používá akumulátor Li-Ion, tedy stejný systém, jaký znáte z mobilů nebo fototechniky. „Lionkám“ nevadí úplné vybití, na rozdíl od akumulátorů Ni-Mh. Po několikahodinovém nabití aku z elektrické sítě (je nutné provést před každou akcí) jsme vyzkoušeli úspěšně nafouknout airbag i brzo ráno při teplotě -15°C (výrobce uvádí funkčnost do -30°C).

Po návratu jsme nechali batoh ještě 10 dní „odpočinout“ a i po celkem 17 dnech po nabití se airbag nafoukl. Pokud chcete mít jistotu, můžete si vzít nabíjecí adaptér s sebou a v případně aku dobít. Na horské chatě to může být problém, ale když vycházíte na túry z údolí, je to v pohodě. Akumulátor je konstruován na 500 dobíjecích cyklů.

Na obrázcích je vidět velikost akumulátoru v porovnání s pípákem Pieps DSP.

Zapnout, vypnout!

Před každou túrou si vysuňte z kapsy na zip na levém ramenním popruhu (vhodné pro praváky) ovládací madlo airbagu. Naspodu madla je tlačítko, které po 4 vteřinovém stisknutí nastartuje elektroniku – zobrazí 4 diody, které ukazují stav nabití baterie, a jedna dioda indikuje připravenost systému. Zelená znamená vše je v pořádku, červená opak (obvykle málo nabitý aku). Kromě toho se nastartuje ventilátor a krátkým zavrčením dá najevo svou připravenost. Prostě kromě zapnutí vyhledávače si před túrou zapnete i lavinový airbag do pohotovostního stavu. Po túře obojí vypněte!

Aktivaci si vyzkoušejte doma!

Pro reálné ohrožení lavinou je důležité zvládnout rutinně „odpálení“ airbagu. U Jet Force si to můžete vyzkoušet mnohokrát, nebude vás to stát ani korunu a místo pracného vypouštění ventilů vám zpětným chodem vyfoukne airbag automaticky ventilátor.

Při balení airbagu zpět do batohu dejte pozor při zapínání zipu, překrývající airbag. Jezdec zipu musí vyjet až pod úroveň, kde opustí jeden ze dvou vodících pásů – viz obrázek.

Nafouknutí airbagu je rychlé.

Srovnatelná se stlačenými médii je rychlost naplnění airbagu vzduchem pomocí ventilátoru. Výhodou je, že při protržení vaku nebo neúplném nyfouknutí se ventilátor průběžně postará o dofouknutí a airbag je stále naplněn vzduchem.

Z čeho si vybrat?

Lavinové batohy Jet Force se dodávají ve třech litrážích – 10, 24 a 34 litrů, přičemž 10ti litrový minibatoh pro freeridery existuje v jediné délce zádového systému (45-52 cm) a varianty 24 a 34 litrů mají dvě délky zad: „M“ (41-48 cm) a „L“ (47-55 cm). V praxi jsme vyzkoušeli, že velikost M je dobrá pro lyžaře do výšky 180 cm, ti vyšší by měli rozhodně zvolit „L“.

Těžiště u těla

První dojmy po nasazení batohu na záda byly pozitivní. Výborně seděl na zádech. Tím, že airbag se z batohu „prokouše“ skrz obvodový zip, je airbag složen ve sfouknutém svahu po vnějším obvodu úložného prostoru batohu. Těžiště batohu je tak blízko k tělu, stejně jako u běžného batohu. Kdo vlastní batoh ABS, kde je airbag součástí zádového systému, pocítí větší zátěž kvůli těžišti, posunutému až o 8-10 cm od těla.

Precizní zpracování a materiály

Batoh je vyroben z robustních materiálů a zpracování je kvalitní, tady jsme nenašli žádnou chybičku. Zádový systém a ramenní i bederní popruhy jsou dostatečně stabilní a zároveň pohodlné díky pěnovému polstrování, prostě žádné objemné „vyměkčování“.

Batoh výborně drží tvar a popruhy perfektně sednou a snadno se ovládají.

 Uchycení lyží, cepínů a přilby

Síťka na přilbu je příjemným bonusem, který se pomalu stává standardem. Pokud ještě přilbu nepoužíváte, pak se síťka hodí i na odložení bundy při oteplení, nebo ji lze snadno odepnout a schovat.

Dvě poutka se dají využít na cepíny nebo na cepín + madlo lopaty. V příslušenství batohu je sponka na suchý zip, kteroá topůrko cepínu obepne a připne se k jednomu ze čtyř poutek na čele batohu.

Lyže se nosí svázané řemínky na čele bahohu, buď svisle nebo diagonálně. Když musí na batoh lyže s holemi, použijí se na připnutí dva příčné popruhy, jeden dole, druhý nahoře. Popruhy, které se přetáhne přes lyže pod vázáním, jsou zakončeny na obou stranách háčky. Ty se pak zavlečou do poutka. Funkci to splní, ale kdovíjak spolehlivě háčky nepůsobí. Tady je určitě prostor na zlepšování!

Úložné prostory a kapsy

Vstup do batohu je možný přes zádový panel a nebo shora zipem. Po rozepnutí zad je po ruce i přehledný návod k použití. U batohů Pieps je standardem extra kapsa na nouzové vybavení, která je snadno dostupná zvenku na čele batohu.

Horní kapsa je vhodná na věci, co je dobré mít po ruce – krém proti slunci, stoupací pásy, sluneční a lyžařské brýle. V horní části je ještě nenápadná malá kapsa na zip, ta se hodí pro mapu nebo dokladovou taštičku. Ve speciální kapsičce je na dně batohu akumulátor, hned vedle je za zipem schovaná miniaturní zásuvečka pro připojení napájení ze sítě.

Na bederním polstrování jsou dvě kapsy. Jedna skrývá popruh pro zajištění batohu proti stržení v lavině a do druhé, příjemně objemné, lze strčit kapesní nůž, vosk na pásy apod. Překvapením je absence otvoru pro hadici camelbacku.

Objem batohu

Je jednou z věcí, která by se mohla změnit, přesněji řečeno zvětšit. Objem 34 litrů je díky zipovému uzávěru fixní, prostě ho nezvětšíte. Když jste na chatě nebo v údolí a vyrážíte na jednodenní túru, je objem dostačující. Pokud je ale túra ledovcová a potřebujete tudíž přibalit sedák ověšený potřebnou výzbrojí, už to může být na knap a když chcete přibalit lano, byť moderní tenké, jste skoro jistě bez šance.

Ještě horší je balení na vícedenní přechod, to přibalujete další drobnosti a i když máte dobře sbalitelné oblečení a nic navíc, budete mít problém. My jsme to vyřešili tak, že Pavla měla jen svoje věci a vše společné včetně lana jsem nesl ve svém batohu 40+ já.

S objemem souvisí i nemožnost věci do batohu „narvat pod tlakem“. Důvodem je boční chlopeň, která překrývá ventilátor s motorkem. Když je batoh moc napěchovaný, tak se vám při razantním pohybu nebo také zavadění batohem o terén chlopeň otevře a splasklý airbag „leze“. Na funkci to sice nemá vliv, ale… Příčinou otevření je, že plastové objímky, nacvaknuté na trubičku kryjící lanko, vlivem tlaku odepnou a chlopeň se otevře.

Shrnutí:

Klady převažují nad zápory, Jet Force můžeme s klidným svědomím doporučit na túry, kdy není potřeba velký úložný prostor batohu.

Výhody:

  • Díky ventilátoru dokáže Jet Force po třech minutách po zasypání sfouknout airbag a přinést zasypanému 200 litrů vzduchu – prodloužení času na záchranu.
  • Výborné provedení a kvalitní materiály.
  • Snadné ovládání elektroniky související s airbagem a popruhů a kapes.
  • Možnost vyzkoušet si aktivaci airbagu – bez starostí a zdarma.
  • Dobře řešené kapsy.
  • Přehledná a snadno dostupná čelní kapsa na nouzové vybavení.
  • Vstup do batohu navíc - přes zádový panel.
  • Bez tlakové nádoby = bezproblémové létání kdykoli a kamkoli.
  • Žádné výměny bombiček, žádné provozní náklady, stačí strčit do zásuvky.

Nevýhody

  • Menší objem, který pro vícedenní přechod nestačí, 10 litrů navíc by vůbec neškodilo.
  • Nechtěné odepínání boční chlopně.
  • Nemá vývod pro hadičku na camelback.
  • Uchycení lyží a cepínu by mohlo být lépe vymyšlené

Doporučená maloobchodní cena: 29690 Kč (ČR), 1100 € (SR)

Do ČR a SR dodává: Total Outdoor, http://www.totaloutdoor.cz/

Technické parametry batohu