Seznamte se se záchrannými  technologiemi, které se používají pro lavinové batohy - P.RIDE, SOLID SYSTEM a S.LIGHT od ABS Airbag, VOLTAIR SYSTEM značky Arcteryx, REACTOR od Arva, FLOAT od americké BCA, JET FORCE a nový JETFORCE 2.0 používají Black Diamond a Pieps. REMOVABLE AIRBAG SYSTEM 3.0 (R.A.S. 3.0) a PROTECTION AIRBAG SYSTEM 3.0 (P.A.S. 3.0) vyrábí švýcarský Mammut, AVABAG dodává Ortovox, ALPRIDE AIRBAG SYSTEM 2.0 a nový ALPRIDE E1 AIRBAG SYSTEM švýcarský Scott. Nejnovější je IAS - Integrated Avalanche System, který spojuje airbag Alpride 2.0 a vlastní dýchací Breathing System.

Jak to funguje?

Všechny lavinové batohy fungují na stejném principu. Spuštěním aktivační jednotky, umístěné po ruce na zvoleném ramenním popruhu batohu, se díky vpuštění média (obvykle vzduchu) nafoukne během několika vteřin airbag (případně airbagy). Objem těla, které strhla lavina, se tím zvětší přibližně 1,5krát. O funkčnost airbagového systému se postará fyzikální zákon o inverzní segregaci (obrácené odlučnosti) částic – pokud se pohybuje více částic najednou, plavou ty největší na povrchu. Při uvolnění laviny se člověk s nafouknutými airbagy stává v proudu sněhu onou velkou částicí, což mu zajistí nutný vztlak k tomu, aby zůstal na povrchu laviny. Batoh je samozřejmě pevně spojen s tělem lyžaře, což zajišťují mj. pevnostní švy i kovové přezky místo plastových na všech popruzích.

Optimistické statistiky

Po letech praktického používání existuje dlouhodobá statistika, která dokumentuje lavinové události (SLF Davos), v nichž se ocitli lyžaři a snowboardisté s lavinovým batohem na zádech. Výsledek je optimistický, 97 % sportovců zůstalo hlavou nad povrchem laviny. Pozor, při použití lavinového batohu samozřejmě zůstává povinné nouzové vybavení – vyhledávač, lopata a sonda – a strategické (spíše defenzivní) chování na túře.

Vario systém od ABS Airbag

Průlomovým vynálezem se stal systém ABS Vario, umožňující měnit objem batohu. Tvoří jej základní jednotka, tzv. „Base Unit“, kterou tvoří zádový systém s popruhy, oba airbagy a plynová láhev s aktivačním táhlem. Na freeride v blízkosti střediska stačí 10 litrů, na skitouring pořebujeme 25-50 litrů. Stačí tedy jediný Base Unit a na něj připínat optimálně objemný vak, podle druhu aktivity.

Variabilní R.A.S. od Snowpulse a Alpride

Když se firmě ABS podařilo na základě soudního sporu udržet exkluzivitu variability objemu, museli konkurenti vymyslet něco jiného, aby odstranili tuto konkurenční výhodu. Ve Snowpulse tedy vymysleli systém R.A.S. - zkratka pro Removable Airbag-System, česky odnímatelný airbagový systém, umožňující snadno a rychle připnout airbagový systém do různých batohů (kompatibilních s R.A.S. systémem). Takový batoh lze samozřejmě použít s airbagovou jednotkou nebo bez ní, třeba v létě. Vyjímatelný je rovněž systém Alpride.

Kartuš nebo ventilátor?

Princip nafouknutí airbagů je dvojí. Buď napuštěním airbagu stlačeným vzduchem z kartuše nebo pomocí výkonného ventilátoru, který naplní airbag okolním vzduchem. Další rozdělení určuje zdroj energie pro pohon ventilátoru - buď je to poměrně velký Li-Ion akumulátor dobíjený ze sítě nebo energie superkapacitoru, který nabijí pouhé dva monočlánky AAA.

Stlačený plyn v kartuši

V batohu je umístěna tlaková láhev, ze které se o naplnění airbagů během tří vteřin po ruční aktivaci postará uvolněné plynné médium, většinou jde o vzduch nebo inertní argon. Standardem jsou ocelové tlakové láhve, dražším a lehčím nadstandardem jsou láhve karbonové. Nevýhodou kartuší je jednorázové použití a možné komplikace při cestování letadlem.

Aktivační jednotka

Oba systémy musí před stržením lavinou aktivovat sám lyžař, obvykle na to má několik vteřin, aby zatáhl za táhlo. Následně dojde k uvolnění uzávěru tlakové kartuše nebo nastartování ventilátoru a následně naplní médium airbag.

ABS vyvinulo systém dálkového ovbládání P.Ride (znamená Partner Ride), díky němuž je možné aktivovat ABS batoh i osobě na dálku, bez jejího vědomí. Může se totiž stát, že z různých důvodů není ohrožená osoba schopna provést aktivaci (pád, zranění ruky, nervozita, šok, nevědomost o blížící se lavině, apod.).

Doplnění a výměna bombiček

Správné naplnění médiem u tlakových lahví se doporučuje občas zkontrolovat, nejlépe pomocí přesné váhy. Informace o podmínkách plnění i cenách za tyto služby žádejte od jejich dovozců. Ti vám poskytnou aktuální informace, průběžně totiž dochází ke změnám.

Ventilátor má velkou výhodu v tom, že starost o plnění lahví zde odpadá, systém funguje zadarmo a opakovaně můžeme zkoušet aktivaci airbagu bez jakýchkoli nákladů a starostí.

Nácvik aktivace nanečisto

Většina systémů, které používají tlakové kartuše dovoluje uživatelům vyzkoušení aktivace madla bez nafouknutí airbagu. Jde o to, otestovat si, jakou silou je potřeba zatáznout. Před tréninkem je ale potřeba zajistit systém proti skutečnému nafouknutí - podle návodu výrobce. 

U systémů s ventilátorem můžete zkoušet nanečisto i s nafouknutím, okolní vzduch je zadarmo. Ale nepřehánějte to, podle údajů výrobců je počet nafouknutí limitovaný - podívejte se do návodu.

Lyže na batohu

Po letech vývoje se podařilo u některých modelů připravit všeobecně výhodnější uchycení lyží na bocích batohu. To přináší příznivý posun těžiště k tělu lyžaře, což částečně zmírňuje nevýhodu vyšší hmotnost lavinových batohů, které jsou zhruba o 1 kg těžší než batohy klasické. Jak je na tom po této stránce každý batoh se snadno dozvíte v sekci „Vybavení“, kde je u každého z batohů uveden způsob uchycení lyží.

 Velikost zádového systému

Některé značky dodávají batohy ve více velikostech zádového systému, obvykle ve dvou. Správná volba je pro pohodlné nošení velmi důležitá a určitě se vyplatí obě velikosti vyzkoušet, zvlášť pokud máte výšku na rozhraní velikostí. 

Přeprava letadlem

Pokud plánujete letecký výlet za prašanem, je potřeba myslet na to, že přeprava tlakové láhve může znamenat problém. Pravidla se řídí přepravními podmínkami IATA, teoreticky je to už vyřešené, praxe stále přináší problémy, zejména na letištích s menší frekvencí nesjezdovkových lyžařů - přečtěte si otom oba články, odkaz níže.

 Produktový přehled lavinových batohů pro skitouring, skialpinismus, freeride a freeride touring