Po návratu do civilizace onen nešťastník okamžitě navštívil outdoorový obchod a zakoupil drobnost, která se nazývá stoupací hřebeny. Prožili jste to taky tak? Od té doby nedáte na skalpech, bez tzv. „haršajsen“, ani ránu? Pojďme si na haršajsny posvítit…

Původ názvu

Stoupacím hřebenům na lyže ale nikdo neřekne jinak než „haršajsny“. Slangové české pojmenování vychází z německého názvu harscheisen. Jde o složeninu ze dvou pojmů, „harsch“ znamená krusta a „eisen“ železa, tedy volně přeloženo stoupací železa na zmrzlý povrch sněhu. Ve frankofonním i anglofonním světě se můžete setkat s pojmem crampons, který je shodný s klasickými mačkami na boty.

K čemu slouží stoupací hřebeny na lyže

Haršajsny lze popsat také jako „mačky na lyže“. Jejich funkcí je zabránit podkluzování lyží ve výstupu. Nestabilní, podkluzující lyže může být nejen nepříjemností, ale představuje i nebezpečí, zvlášť na prudkém svahu. Ztráta stability může vyústit v pád do strmého svahu. V extrémním případě mohou být následky takového pádu fatální – v případě uvolnění laviny spadnuvším nebo jeho zřícením do kolmé stěny…

 Jak haršajsny vy­padají?

Jde o zešikmený zubatý hřeben, který se z každé strany lyže „zakusuje“ do sněhu a pohybuje se zároveň s vázáním, k němuž je hřeben připevněn. Trojice zubů spolehlivě podrží lyži prakticky v jakémkoli sněhu. Haršajsny se vyrábí z materiálu, který je zároveň pevný, pružný, lehký a odolný proti opotřebení.

Kdy jsou haršajsny nejvíc potřeba?

Především v jarním období, kdy jsou svahy pokryté firnem. Typické bývá noční vyjasnění, které je provázeno promrznutím sněhu. V takových podmínkách je ranní (dopolední) pohyb, i v prošlapané stopě, bez haršajsen komplikovaný.

Další situací, kdy haršajsny pomohou, je stopa umydlená na led. V takové konstelaci stačí traverz i mírného svahu a podklouznutí se spolehlivě přihlásí o slovo. Jde hlavně o populární, často chozené túry, kdy jednou stopou může projít třeba padesát, sto lidí denně a když pár dní nesněží, stopa je jako zrcadlo.

Pásy do kraje pomohou, ale…

Obzvlášť nešťastnou kombinací je absence haršajsen a užší stoupací pásy, které nedosahují ke hranám lyží. Obnažená skluznice způsobuje docela citelné podkluzování lyže. Mít vykrojené pásy přesně v souladu s tvarem lyže má tedy rozhodně opodstatnění a zkušený, šikovný skialpinista, tak zvládne bez haršajsen nejednu prekérní situaci…

Kompatibilita s vázáním

Každá značka má vázání odlišného systému a podle jeho tvaru je uzpůsobený i tvar haršajsen. Jejich upevnění k vázání je většinou snadné. Pozor ale na technický pokrok. Třeba u rámových vázání švýcarské značky Fritschi Diamir prodělaly haršajsny trojí proměnu. Poslední verze Axion se jeví jako stálice. Skvělé řešení našli před více než 20ti lety technici v Dynafitu, spojení haršajsen s podložkou špičky je stále totožné a značky Plum a ATK Race dodávají ke svým lehkým vázáním velmi podobné řešení.

Stavebnicové pojetí

U některých modelů je pro použití haršajsen potřeba ještě dokoupit podložku pod vázání s drážkou, chcete-li slotem, do kterého se haršajsna zasune. To platí pro ATK Race a Plum.

Pinová vázání a inovace

Značka Fritschi Diamir vytvořila pro své pinové vázání Vipec 12inovované haršajsny Traxion Tech. Elegantně jednoduché je zacvaknutí dvou čepů do boku špičky. Otočnou podložkou s dvěma polohami si regulujete hloubku zakousnutí hřebenů do sněhu.

Ion Ski Crampons

Velmi příjemnou, snadnou manipulací se vyznačují haršajsmy legendární značky G3 z prašanového ráje (B.C, Canada). Chytíte haršajsnu, k sobě přitáhnete lanko a uvolníte zobáčky, které po uvolnění obepnou čepy na špičce vázání.

Pozor na šířku lyže

Rozšiřování lyží logicky přineslo i nutnost rozšířit haršajsny, které se teď dodávají ve více šířkách od každé značky. Proto je při nákupu nutné znát šířku lyže pod botou.

S vlnou rozšiřování lyží souvisí i rostoucí volba šířek ke každému vázání.  Důležité je vědět, zda jde o vnitřní, nebo vnější rozteč bočnic. 

Hmotnost je zanedbatelná

Haršajsny se vyrábí z pevné a lehké slitiny hliníku. Neznamená to ale, že nemůžou prasknout. Vyplatí se koupit model, který jen těsně přesahuje šířku vašich lyží. V opačném případě hrozí zvýšené namáhání v ohybu a důsledkem může být zlomení.

Závodní haršajsny od ATK váží 98 gramů, Speed Crampon od Dynafitu 126 gramů, pro touring často používané Crampons 90 od Dynafitu váží 198 gramů, Ion od G3 váží 274 gramů, vždy jde o pár.

Fungují i na rovině?

Pokud do vázání zapnete haršajsny, je obvykle lepší nastavit patní opěrku na první výškovou úroveň. Pokud tak neučiníte, může hrozit poškození haršajsen nebo vázání.  Nutno opatrně vyzkoušet.        

Království za haršajsny

Je škoda, že české outdoorové prodejny, které půjčují skialpinistické sety, jen výjimečně umožňují zapůjčit tuto důležitou maličkost, která šetří síly i nervy a přináší vyšší bezpečnost ve výstupu.

Ve srovnání s celkovou cenou výbavy jsou haršajsny téměř zanedbatelnou položkou a věřte, že až vám někdy budou na kopci chybět, dali byste za ně půl království!

Rada na závěr

Když si koupíte vázání, neváhejte a pořiďte si i haršajsny!

Související odkazy:

Stoupací hřebeny - haršajsny - přehled trhu, všechny značky, pro všechna vázání