Hmotnost je důležitá, ale…
Faktor nízké váhy byl rozhodující, když se volilo mezi rámovým a bezrámovým vázáním. Pro ne zcela zasvěcené – bezrámové vázání tvoří samostatná špička a patka a kontakt s botou zprostředkovávají tzv. piny, říká se jim také „techová“ vázání podle prvního, pionýrského vázka Dynafit Tour Lite Tech (TLT).
Rámová vázání mají spojenou patku se špičkou. Ve sjezdovém módu jsou velmi podobná běžnému sjezdařskému, při výstupu je špička otočná a patka volná.
Za slušný standard se považuje interval 1 000–1 200 gramů, což je hmotnost páru, včetně brzdy. Jsou ale i vázání lehoučká (RT od ATK a TLT Superlight 2.0. od Dynafitu) a vázání těžší (Marker Kingpin). Ale pozor, i tady platí „něco za něco“. Lehoučké slibuje menší námahu, s přibývající váhou se zvyšuje tuhost a stabilita a přibývá detailů, které zvyšují uživatelský kom­fort. Pokud jde o materiál, stále více se prosazují vysoce pevné slitiny hliníku.

Bezrámové jsou nášlapné
Nástup do pinového vázání je na rozdíl od běžného vázka dvoukrokový, nejprve cvaknete špičku a hned vzápětí docvaknete patku. Výhodou rámové klasiky bývalo pohodlné ovládání a nebylo potřeba boty se speciální úpravou (inserty). 90 % současných bot pro freeride je však s pinovým vázáním kompatibilní. Vý­robcům pinových vázání hraje do karet i úprava skeletů bot pro snadný nášlap. Dynafit a Scarpa mají pod důlkem (insert), ve špičce svislou naváděcí drážku (Quick-Step-In), která usnadňuje nášlap. Ještě lepší nástup slibuje Master Step, nový patent Dynafitu. Důležitou roli však hrají také vodítka a nárazníky, které snadno a rychle vymezí polohu boty vůči špičce, a pak lze botu okamžitě zašlápnout.

Jednoduchá ovladatelnost
V tomto ohledu přibývá komfortu. Nejčastěji je potřeba měnit polohu patní opěrky. Snadným pohybem talířkem hole to jde skvěle u Radicalu, Ionu a Kingpinu. Když už se musíte sehnout a ovládat patku rukou, raději trpíte nepohodlím a stoupáte dál beze změny opěrky, i když si sklon svahu říká o změnu. Některá vázání už nevyžadují při změně z módu sjezd na výstup vypnutí celé boty. Není to až tak důležité, protože skoro vždy se v tomto případě hodí nalepit pásy, a tedy i sundat lyže. Ale výhoda to je.

Patní opěrky

Až na výjimky jsou standardem tři opory paty, na které lyžař došlapuje. Při chůzi po rovině nebo do mírného kopce došlapujeme na rovinu, obvykle je to pedál brzdy. Nejčastěji používáme první opěrku, která zvedá podešev lyžáky o 5° až 10°. Podpora pro nejprudší svahy bývá 13–15°. Protože moderní boty umožňují předozadní rozsah pohybu komínu 60°, pohodlí zaručí každé vázání.

Brzdy a haršajsny
Uvedená vázání mají brzdičky a slot pro nasazení stoupacích hřebenů pro výstup po tvrdém sněhu, tzv. haršajsny. Brzdy jsou až na výjimky nedílnou součástí vázání nebo se dají dokoupit zvlášť a volitelně upevnit. Dodávají se ve více šířkách, viz tabulku. Vari­abilita pro délku skeletu. Nasta­vitelnost pro interval délky skeletu bývala výhodou rámových vázání. Současné „techy“ už to umí taky. Obvyklý je posun +– 25 mm, nejlépe je na tom Radical 2 s téměř šesti centimetry.

Montážní šablona

Výrobci vázání reagovali na rostoucí šířku lyží a tím i zvýšení sil působících na vázání rozšířením rozteče montážních šroubů. Montáž vázání rozhodně svěřte specializovanému servisu, který vlastní příslušnou šablonu.

Vypínací síly
Kromě závodních a expedičních vázání je dnes bezpečnostní funkce samozřejmostí. Pokud jde o vypínací síly, za standard se pro touring považuje hodnota DIN 10, pro freeride DIN 12. Bezvadnou funkci vypínání do boku podporuje klouzavý pedál brzdy pod patou. Najdete ho u trojice vázání (Radical, Ion, Kingpin), u nichž je nastavitelné vypínání patky.

Rozdělení do dvou skupin
První skupina sází na spolehlivost patní kluzné podložky a vypínací mechanismus obstarává rotující patka. Patří sem Radical 2 (Dynafit), Ion (G3) i Kingpin (Marker) a RT, Raider 12 a Free Raider 14 od ATK Race a také Guide a Yak od Plum.
Druhá skupina se vyznačuje tím, že vypínací mecha­nismus vychází ze špičky. Jde o vázání TR2 od Ski Trab a Vipec 12 od Fritschi. Jejich předností je jednak tuhost patky a jednak zvýšení bezpečnosti, které přináší možnost vypnutí špičky po případném stržení lyžaře lavinou.

Co je bezpečnější?
Musí být nutně nejbezpečnější vázání s vypínací špičkou? Těžko! Tvrzení o větší bezpečnosti jevelmi odvážné, problematika je to složitá a na takovou otázku není jednoznačná odpověď. Pro uživatele je rozhodující, jak funguje vázání jako celek, je mu úplně jedno, zda vypnutí obstarala špička, nebo patka, nebo obojí. Rozhodující je, aby vázání nevypnulo předčasně nebo příliš pozdě – obojí může lyžaři uškodit.

Které vázání splňuje test TÜV
Radical 2, Kingpin a Vipec 12 svou bezvadnou bez­pečnostní funkci doložily úspěšným testem TÜV, přesněji splněním normy DIN 13992, které je zárukou stejně kvalitní a spolehlivé bezpečnostní funkce, na jakou jsme zvyklí u sjezdařských vázání. Norma existuje pro běžná sjezdařská vázání i vázání pro skitouring. Kdo se chce s problematikou seznámit podrobněji, může si normu v němčině nebo angličtině stáhnout na http://www.beuth.de.

Speciality a zajímavosti, co nejsou v tabulce...

ATK Race. Výborný poměr hmotnost-výkon. Lehkost vázání ATK způsobuje použití superlehké slitiny, používané v letectví. Zajímavostí je brzda pod špičkou a desky, na něž se upevňuje špička i patka (Raider 12).
Dynafit. Rotace tělesa špičky pro optimalizaci bezpečnostní funkce, velký rozsah posuvu u patky, robustní uložení patních podpěrek.
Fritschi. Velmi tuhá patka. Nastavitelná poloha předních pinů umožní přesné přizpůsobení otvorům v jakékoli botě. Volitelné dvě míry přesahu hrotů haršajsen pod úroveň skluznice.
G3. Vyšší špička umožňuje čištění prostoru pod čelistí hrotem hole. Důmyslné ovládání připínání haršajsen. Marker. Tři pružiny ve špičce místo obvyklých dvou. Ojedinělá, robustní, patka vycházející z dlouholetých zkušeností značky.
Ski Trab. Možnost snadno zapínat patku při výstupu. Vysoká tuhost patky díky širokému upnutí. Nevýhodou je nutnost úpravy patky boty odborným servisem. 
Plum. Vázání Guide je ve verzi XS určené speciálně pro lyžaře s nízkou hmotností. Plum je reklama na dokonalost při obrábění kovů.

Podstatný tip pro vaši bezpečnost.

Při výstupu není třeba aretovat špičku, protože vypínací síla je nastavitelná a v případě stržení lavinou její pohybová energie skoro jistě vázání vypne. To je u zamčené špičky velmi nepravdě­podobné. Touto funkcí se pyšní pouze dvě vázání. Vipec 12 od Fritschi a TR2 od Ski Trab.

Na těchto odkazech se můžete detailně seznámit se všemi botami a vázáními, využít filtr pro výběr podle preferencí nebo porovnávací funkci:

Vázání pro skialpinismus, skitouring a freeride 2016/17

Lyžařské boty pro skialpinismus, skitouring a freeride s inserty pro techová vázání 2016/17