Někdo možná očekával, že Ortovox přijde na trh s novým systémem s turbínou, ale to se nestalo. Proč Ortovox zvolil systém s kartuší a ne systém na baterii, který může zákazník opakovaně spouštět, aniž by doplňoval bombičky?

Všechny výrobky, které Ortovox vyrábí, jsou vyvíjeny s prioritou bezpečnosti při pohybu v horách. Hodně lidí si lavinový batoh na túru nevezme jen z toho důvodu, že je příliš těžký, objemný a v batohu už není dost místa na ostatní potřebné vybavení. Většina lidí, kteří zůstanou pod lavinou, jdou na túru v době 2. nebo 3. lavinového stupně a kdy si bohužel pravděpodobně řeknou, že „dvojka nebo trojka je ještě v pohodě a při troše opatrnosti se mi nemůže nic stát“ a lavinový batoh si s sebou nevezmou.

Proto chtěl Ortovox přijít s takovým lavinovým batohem, který si vezmete na túru vždy, aniž byste přemýšleli, že je těžký a jestli se vám do něj všechno vleze. Priority při vývoji byly tedy: nízká hmotnost, malý rozměr systému a spolehlivost.

Kompletní systém Avabag Skrýt poznámky

Takže ventilátor se zavrhl hned na začátku?

Ano. Turbína je objemná a těžká. Nemluvě o tom, že si nemůžeme být jisti, jak se bude elektrický systém chovat za pět let a jak na tom bude baterie po této době, kdy je vystavovaná mrazu. Taky jsou zaznamenány případy, když si člověk zapomene před túrou baterku nabít.

 Hmotnost celého systému i s airbagem je 690 g. Původní hmotnost měla být dokonce pouze 640 g. Co se tedy změnilo od prototypu představeného na ISPU a finální verze AVABAGu?

Na jaře 2016 vešla v platnost nová norma pro lavinové airbagy a Ortovox tak musel zesílit tkaninu na airbagu. To zvedlo hmotnost systému na 690 g (s povoleným kolísáním o +/- 5 g). I tak je ale systém extrémně lehký a patří mezi nejlehčí na trhu. Včetně karbonové bombičky váží celý
systém 1 000 gramů.

 

Uvádíte objem systému 1,8 litrů, což je v podstatě méně než dvoulitrová PETka…

Ano, dříve Ortovox používal do svých batohů systém ABS, nový systém je oproti ABS výrazně menší a v batohu je dost místa na ostatní vybavení, které potřebujete na túru.

Avabag ve sbaleném stavu. Skrýt poznámky

Proč toho Ortovox nevyužil a nedodává na trh i lavinové batohy, které jsou použitelné na týdenní haute route ledovcovým terénem, kde batoh s objemem pod 35 litrů prostě nestačí?

Na to je jednoduchá odpověď. Ortovox pro letošní sezónu nabízí 2 modely lavinových batohů. První je úplně nový typ skialpového batohu Ascent s největší litráží 30 litrů. Druhý model vychází z klasického a oblíbeného modelu Free Rider, ale je hodně vylepšený a předělaný. Ten má největší litráž 22 litrů. Ortovox se zaměřil na tyto dva nové modely, kterým věnoval spoustu času. Vytvořil batoh komfortu, kvality a funkčnosti. Pokud chcete batoh přizpůsobit lavinovému systému, který musí splňovat všechny certifikace, je nutné promyslet opravdu každý detail a nedá se to udělat ze dne na den. Samozřejmě, že Ortovox pracuje na modelech s větší litráží, ale odpověď kdy se tak stane, ode mě zatím nedostanete.

 Jak systém funguje?

Ortovox zjednodušil motor systému i aktivační mechanismus. Celý systém je bezelektrický a motor pracuje na principu Venturiho efektu. Při zatažení táhla se uvolní pružina a ta vystřelí jehlu, která prorazí bombičku. Přes štěrbinu v jehle se poté přemístí plyn z bombičky do airbagu. Díky podtlaku a změně průměru trubice dochází k nafouknutí airbagu a nasátí části vzduchu z venku. Celé nafouknutí airbagu trvá přibližně 3 sekundy.

 Můžete vysvětlit princip Venturiho efektu?

Jak jsem již zmínil. Jedná se o změnu podtlaku a průměru trubice. Ale zkusím to popsat trochu lidštěji a z jevů, které známe. První efekt, který zmíním, je zúžení trubice, díky němuž se zrychlí proudění. To bych srovnal s trychtýřem. Aby bylo zachováno množství proudění, tak v užší části hrdla voda protéká rychleji a při rozšíření hrdla pro změnu zpomaluje. Druhý jev, kterého si můžeme všimnout, je změna tlaku a proudění. To mohu přirovnat k projíždějícímu náklaďáku kolem cyklisty. Náklaďák svou rychlostí táhne vzduch a projíždějícího cyklistu to potáhne. Ještě zde můžeme vidět jev, který znáte z domu. Otevřete okno k vyvětrání, ale moc vám do místnosti vzduch neproudí. Jen tak lehce. Ale když otevřete další dveře, vytvoříte větší prostor a průvan zrychlí proudění vzduchu. A tady tyto jevy se promítají i do Venturiho efektu.

Zní to celkem jednoduše, ale je systém spolehlivý?

Určitě. Celý lavinový systém má jen 20 dílů, které spolupracují mechanicky. Uvnitř kompaktní a uzavřené konstrukce je schován aktivační mechanismus, do kterého se tak nedostane prach a vlhkost a systém pak nezamrzá a nerezaví. Systém se vyrábí a kontroluje ve Švýcarsku a následná kontrola probíhá ještě v Německu, přímo v Ortovoxu, kde se systém montuje do batohů. Systém má také TÜV certifikaci.

 Proč má minimální počet kusů zaručit spolehlivost systému?

Dovolím si opět jedno přirovnání. Tentokrát z kuchyně. Když děláte řízek, tak to je jednoduché. Vezmete maso, naklepete ho, okořeníte, dáte do mouky, vajíčka, strouhanky a osmažíte. Na tom se nedá nic zkazit. Ale na druhou stránku udělat segedínský guláš už tak jednoduché není a jedna špatná ingredience může zkazit celý výsledek. Čím je jich víc, je větší pravděpodobnost, že se něco pokazí.  A stejné je to i s lavinovým systémem. Méně součástek znamená menší poruchovost. Menší pravděpodobnost závady. V systému je pouze 20 součástek, které na sebe přímo nenavazuji. Není tam jen součástka, která by vedla k součástce, která vede k součástce, která už něco udělá. Každá součástka má svůj konkrétní úkol a není jen spojovatelem. Systém je díky tomu spolehlivější a vlastně i rychlejší. Rychlost je však v nanosekundách, kterých si asi ani nevšimneme. 

 Kdo systém vyvíjel? AVABAG je z dílny Ortovoxu nebo využívá systém někoho jiného, jak to bylo u starších batohů ABS?

Kompletní vývoj systému si Ortovox dělal sám a AVABAG je zcela jejich vlastní systém. Proto došlo ke změně umístění, počtu i tvaru airbagu oproti ABS. Aktuálně je jeden airbag. Tak je lépe kryta hlava před nárazem, a především udržuje hlavu nad lavinou. Pokud zachraňujete kamaráda z laviny a máte svůj airbag AVABAG nafouknutý, doporučuje Ortovox z bezpečnostních důvodů nechat si lavinový batoh stále na zádech. Nemusíte se ale bát, že vám nafouknutý airbag bude překážet – airbag vás nijak neomezuje v pohybu a ani ve výhledu.

 Prezentováno je speciální zpracování tkaniny airbagu. Můžete to upřesnit?

Ano, zpracování tkaniny je opravdu speciální. Většina airbagů je šitá a lepená - vlastně všechny ostatní vaky, pokud vím. Ortovox vyrábí airbag metodou svařování bez šití a lepení. To z důvodu, aby byl pevnější, odolnější, neunikal z něj vzduch a byl lehčí. Ortovox má patentovanou jedinečnou technologií svařování a jediný lem, který naleznete na airbagu, je po obvodu svařován. Dovolím si dodat, že objem airbagu je 160 litrů.

Aktivační klíč, který slouží pro kontrolu a natáhnutí aktivačního mechanismu systému - před túrou nebo při nácviku zatažení za madlo. Skrýt poznámky

Nejčastějším argumentem pro elektrický lavinový systém je, že si u něj můžete zkoušet odpalování, jak často chcete. A dobrý nácvik toho, jak silně musíte zatáhnout za rukojeť, je hodně důležitý. Tento argument nahrává proti bombičkovým systémům…

Máte pravdu, nácvik je důležitý. Je známo, že podle výzkumu Pascala Haegeliho z Kanady, se zhruba každému osmému zasypanému, nepodařilo nafouknout airbagy jenom proto, že ho neuměl systém správně aktivovat. Ortovox u AVABAGu tento problém vyřešil pomocí aktivačního klíče, kterým natáhnete jehlu systému a bez nutnosti použití bombičky můžete táhnutím za rukojeť trénovat potřebnou sílu potřebnou k aktivaci. Ortovox dokonce doporučuje častý trénink aktivace a to i v různých typech rukavic.

 Všiml jsem si, že rukojeť je jen v levém ramenním popruhu, určená hlavně pro praváky. Nedá se tedy přendávat?

Ano, rukojeť je jen na levé straně. I tady si Ortovox pohrál a optimalizoval ergonomii rukojeti tak, aby byla co nejlépe uchopitelná pro praváky i leváky a jak jsem říkal, i v jiných typech rukavic. Má protiskluzovou úpravu, 360° konstrukci a je i výškově nastavitelná a tak si polohu můžete přizpůsobit přesně pro vaši postavu. Rukojeť a její uchycení je jedna z věcí, která se vývojářům moc povedla.

Ergonomické madlo. Skrýt poznámky

Dalším argumentem proti kartuším je, že jsou drahé a že je nutné je čas od času vyměnit.

KartušeOrtovox AVABAG se vyrábí jen v karbonovém provedení, váží 310 g a cena se rapidně snížila oproti loňským ABS bombičkám. Doporučená cena karbonové kartuše AVABAG pro tuto sezónu je 3.890 Kč včetně DPH. Jedná se ale v podstatě jen o prvotní investici, protože bombička funguje na principu vratné láhve a dá se znovu naplnit jen za cenu nové náplně, která letos činí 699 Kč.Bombička má životnost 10 let a jestli je v pořádku zjistíte tak, že ji zvážíte a porovnáte s hmotností uvedenou na štítku. Pokud jsou hodnoty stejné, není třeba bombičku měnit.

 Dá se kartuše ABS použít do systému AVABAG?

Toto je častá otázka zákazníků, kterou je potřeba vysvětlit. Bombička AVABAG má sice stejný závit jako ta od ABS, ale je plněna médiem pod jiným tlakem a má jiný objem dusíku než bombička ABS. Pro správné fungování lavinového systému AVABAG je podmínkou používat bombičku AVABAG, jinak není zaručeno, že systém bude fungovat správně!

 A co přeprava systému s kartuší v letadle?

Kartuše AVABAG má certifikaci na přepravu letadlem. Výjimku tvoří USA, kde není možné přepravovat tlakové nádoby ani na vnitrostátních linkách.

 Dá se lavinový systém přendávat do jiných batohů? Je systém kompatibilní?

Ano, lavinový systém AVABAG je kompatibilní se všemi Ortovox batohy s označením AVABAG. Systém je uschován ve speciální oddělené kapse každého batohu AVABAG a při aktivaci se rozjíždí zip této kapsy na horní straně batohu. Uskladněný systém nezasahuje do prostoru batohu a jak jsem už zmínil, i se systémem zůstává v batohu dost místa. Je to jako byste měli v batohu navíc dvoulitrovou petku, která ale váží jen kilo. Samozřejmostí je uchycení lyží, snowboardu, lana, maček, cepínu a ostatního vybavení na batoh. Zajímavostí je, že uvedená litráž batohu je včetně systému. Když v létě systém nepotřebujete a batoh používáte bez systému, máte batoh o dva litry větší.

 A co batohy s technologií M.A.S.S. z předchozích let. Jsou kompatibilní s AVABAGem?

Jak bylo zmíněno, tak systém AVABAG je nový a Ortovox si jej vyvíjel sám. Změnil počet a umístění vaků, umístění systému a polohu aktivačního táhla. Jelikož systém je úplně jiný, tak není použitelný  v jiných batozích. Nejsou tomu přizpůsobeny.

 Jedna otázka trochu na tělo. Mezi nejlehčí lavinové systémy patří i systém od Mammutu, který je ale o něco levnější. Proč bych si tedy měl raději vybrat batoh AVABAG od Ortovoxu?

Lavinový systém si nekupujete nikdy samostatně, ale vždy s batohem. A proto je potřeba nahlížet i na batoh, se kterým je systém kompatibilní. Batohy Ortovox patří mezi kvalitní a osvědčené batohy, které mají promyšlený systém uchycení veškerého vybavení, které potřebujete na danou aktivitu. Na vývoji komfortních zádových systémů spolupracuje Ortovox s fyzioterapeuty. Batohy, jejich materiály, zpracování a technologie výroby se neustále inovují, Ortovox nelení a snaží se zůstat na čele triatlonového závodu kvalita-funkčnost-bezpečnost.

Batohy mají prodlouženou záruku 5 let a i po této záruce vám roztržený či jinak poškozený batoh opraví ve vlastním servisním centru přímo v Ortovoxu. Batoh nebo lavinový systém AVABAG stačí donést ke specializovanému prodejci a on už servis nebo kontrolu systému zařídí.

 Jak je to s tedy s certifikací TÜV? Jaké podmínky musí záchranná technologie splňovat? 

Certifikace TÜV je přesně daná a je poměrně komplikovaná.  Je tam spousta aspektů a kritérií, které musí certifikovaný výrobek splňovat. Dovolím si zmínit ty hlavní. Systém musí vydržet tah minimálně 300 kg. Dochází k testu odolnosti airbagu proti nárazu, kdy se na nafouknutý vak shazuje železný klín. Systém musí zvládnout i kondenzační test, kdy je poléván vodou. Musí zvládnou aktivaci v -15 °C. Musí zvládnout aktivaci po tom, co je 24 hodin v -30 °C. Jeden systém musí zvládnout také 40 bezchybných aktivací. A samozřejmě dochází i k náročným testům přímo v terénu.

Mohou se batohy, které nemají TÜV certifikát vlastně prodávat?

S certifikací TÜV je to podobné jako u vázání. Prodávat se mohou všechny batohy, které splňují normu. Když má výrobek pečeť z TÜVu, je to bonus, který zaručuje kvalitu.

 Děkuji za rozhovor.