ICEBREAKER PŘEDSTAVUJE NEJTEPLEJŠÍ A NEJTECHNIČTĚJŠÍ ZÁKLADNÍ VRSTVU – NOVOU KOLEKCI BODYFIT ZONETM – JAK DĚLANOU PRO SKITOURING A FREERIDING!

Přestože jde o nejteplejší základní vrstvu v nabídce, zachovává si techničnost a benefity, které jsou typické pro lehčí variantu: efektivní odvod vlhkosti od těla pro maximální komfort a prodyšnost, jedinečnou měkkost a antibakteriální schopnosti, které omezují vznik nepříjemného zápachu.

Bodyfit Winter Zone LS Half Zip Skrýt poznámky

Při konstrukci bylo využito principů bodymappingu - základním stavebním materiálem je merino pletenina gramáže 260 g, která obsahuje malý podíl vláken LYCRA® pro větší pružnost a lepší usazení na těle. Strategicky umístěné panely z merino síťoviny gramáže 180 g aktivně regulují tělesnou teplotu, zatímco kombinace merina a polyesteru v gramáži 230 g chrání předloktí a kolena před mechanickým poškozením. Ploché švy omezují podráždění při dlouhodobém použití. V nabídce pro muže i ženy naleznete funkční top s dlouhými rukávy a stojáčkem na zip doplněný legínami.

Novinkové produkty jsou skvělou variantou pro skialpinismus, freeriding a zimní lezení od listopadu do konce února, kdy jsou venkovní teploty nižší a tak každý ocení extra dávku tepla navíc. Při jarním skialpování pak není problém využívat tyto produkty jako lehkou druhou vrstvu při sjezdu.

Miro Peťo – jeden z předních slovenských extrémních lyžařů a lezců už má obě varianty nějakou dobu k dispozici pro svá dobrodružství a tady jsou jeho komentáře:

Najteplejšiu základnú vrstvu od Icebreaker z kolekcie BodyfitZONE (Winter Zone) využívam hlavne počas mrazivých zimných dní pri mixovom lezení, ľadolezení alebo skialpinizme. Produkt používam ako základnú vrstvu aj pri tréningu drytoolingu, kedy vo fyzicky náročných cestách potrebujem byť čo najľahší s minimom oblečenia, ktoré je flexibilné a umožňuje gymnastické pohyby, a zároveň udržiava svaly optimálne zahriate pre lezenie v teplotách hlboko pod bodom mrazu. V mixových cestách  oceňujem jeho schopnosť teplotnej regulácie najmä v situáciách, kedy v náročných dĺžkach, v ktorých sa zapotím, spoľahlivo odvádza vlhkosť do vyššej vrstvy a následne dokáže počas dlhých prestávok na štande rýchlo vyschnúť po zateplení vrchnou vrstvou Merino Loft. Podobne túto vlastnosť využívam aj počas chladných dní pri skialpinizme, kedy po prudkom výstupe nasleduje dlhšia oddychová prestávka pred náročným zjazdom. Oddych pred zjazdom je dôležitý psychicky aj fyzicky, no zároveň je nutné, aby som počas neho nezachladol a udržiaval sa v tepelnom komforte. Základom je pri tom spoľahlivé funkčné termoprádlo. Zimná kolekcia BodyfitZONE je veľmi dobre zvládnutá aj po konštrukčnej stránke. Výborne sedí na tele a panely z merino sieťoviny sú umiestnené presne tam, kde majú byť. Vďaka tomu je telesné jadro a svaly na rukách a nohách počas výkonu udržiavané v optimálnej teplote, zatiaľ čo v miestach, kde sa počas skialpového výstupu alebo lezenia potím najviac - na chrbte pod batohom – je využitá tenšia vrstvu, ktorá efektívne reguluje teplotu a zabraňuje nadmernému poteniu v týchto miestach. Počas dlhších výjazdov za dobrodružstvami do odľahlejších hôr oceňujem aj skutočnosť, že na rozdiel od syntetických materiálov ani po viacdňovom nosení a potení nezapácha.    

 HYBRIDNÍ KONTRUKCE INOVATINÍCH MATERIÁLŮ Z MERINA ZAJIŠŤUJE TEPLO A OCHRANU V JAKÉMKOLIV POČASÍ A DOBRODRUŽSTVÍ – I TĚCH SKITOURINGOVÝCH!

Když teploty klesnou, začneme všichni hledat to optimální řešení pro zahřátí – Icebreaker si pro tyto situace připravil kolekci MerinoLOFTTM, která zahrnuje nejteplejší střední a svrchní vrstvy v jejich nabídce.

Ta si získala u zákazníků hned po svém představení v roce 2015 velkou oblibu především díky použití lehké merino izolace, svrchní vrstvě z recyklovaného polyesteru s DWR úpravou proti vlhkosti. To vše doplněné podšívkou ze 100% tkaného merina. Letos se k tomu přidává hybridní konstrukce, která vhodně kombinuje zateplené panely na místech, kde oceníme vyšší míru izolace (hrudník) s prodyšnými díly bez zateplení tam, kde naopak vyžadujeme vyšší míru prodyšnosti.

Bodyfit Winter Zone LS Half Zip Skrýt poznámky

Velkým benefitem izolačních vrstev z materiálu MerinoLOFTTM je tepelná izolace, kterou poskytují i ve vlhkém stavu (od tělesné vlhkosti nebo sněžení či deště) a oproti syntetickým materiálům u nich nevzniká nepříjemný zápach po propocení – tím pádem se prodlužuje období mezi jednotlivými pracími cykly. Praní negativně ovlivňuje tepelný výkon izolačních bund a tak se to s ním nesmí přehánět. Další velkou výhodou materiálu MerinoLOFTTMje rovněž možnost praní v běžné automatické pračce s ostatním prádlem, bez nutnosti chemického čištění, které je finančně a časově náročnější.

Icebreaker Helix v akci... Helix LS Zip Hood Fraser Peaks Skrýt poznámky

Ellipse

Konstrukce použita u produktů řady Ellipse – prodyšné jersey ze směsi merina a polyesteru má gramáž 230 g a skvěle odvádí přebytečnou vlhkost v oblasti paží a zad. Strategicky umístěné  MerinoLOFTTM panely mají svršek z voděodpudivého recyklovaného polyesteru, zatímco  izolační náplň je ze směsi klasické vlny, polyesteru a recyklovaných odstřižků merina. Vznikl tak jedinečný produkt – vysoce technická střední vrstva ideální pro jakékoliv dobrodružství, kdy potřebujete pojistku proti nepříjemnému chladu. V nabídce jako bunda s celorozepínacím zipem nebo bunda s kapucí a polovičním zipem.

Miro Peťo: Model Ellipse v novej kolekcii Icebreaker ma veľmi príjemne prekvapil. Túto hybridnú bundičku vo variante s celorozopínacím zipsom využívam ako strednú vrstvu prakticky pri všetkých outdoorových aktivitách, ktorým sa venujem. Opäť chcem vyzdvihnúť konštrukčné vlastnosti – veľmi dobre je umiestnená predná vrstva merinoloftu, ktorá hreje tam, kde má a zároveň je dostatočne priedušná. Optimálne navrhnutá hrúbka použitých konštrukčných materiálov v oblasti rúk a chrbta zároveň zamedzuje prehriatiu a nadmernému poteniu pri intenzívnej aeróbnej aktivite. Vďaka dobrému strihu trupu a rukávov sa mi bunda osvedčila aj pri skalnom lezení - najmä počas chladných jesenných alebo zimných dní, kedy trenie a podmienky dosahujú maximum, no na lezenie už len tričko nestačí. V kombinácii s hrubšou základnou vrstvou a hardshellkou je Ellipse výbornou voľbou aj pre mixové a ľadové lezenie.  

Ellipse LS Half Zip Hood Skrýt poznámky

 Helix

Produkty Helix byly navrženy jako univerzální střední nebo svrchní vrstva. Kromě MerinoLOFTTMi­zolace gramáže 70 g a podšívky ze 100% tkaného merina, jsou u těchto produktů použity vsazené rukávy a pružné boční panely pro větší rozsah pohybu. Některé styly jsou vybaveny také kapucí. To vše buď v jednobarevném provedení, nebo v trendy melíru – jak pro ženy, tak pro muže. Všechny skialpinistky rovněž ocení nabídku zateplené sukně, které se staly hitem posledních sezón.

Helix bundy se jeví jako správná varianta pro sportovněji orientované skialpinisty a horolezce – poskytují vyšší míru prodyšnosti při vyšší intenzitě pohybu. Varianty s kapucí navíc poskytují dodatečnou míru ochrany, která často přijde vhod. Produkty Helix jsou plnohodnotnou izolací, která poskytne ochranu v závěrečných fázích výstupu a při sjezdu.

Miro Peťo: Bunda Helix je najhrubšou a najteplejšou strednou vrstvou od Icebreaker, ktorú používam. Produkt som mal možnosť viackrát otestovať aj vo vlhkom počasí, v hmle, slabom daždi a snežení. Využitý materiál spoľahlivo fungoval i v prípade, že bol mierne navlhnutý, čo je v kopcoch veľká výhoda oproti niektorým iným materiálom, ktoré keď navlhnú, strácajú svoju funkčnosť. V prípade bundy Helix ide teda o univerzálnu bundu aj do horšieho počasia, ktorá síce nie je žiadny ultradrtič mrazu, ale je vynikajúcim kúskom, u ktorého nemusím riešiť, či ju do batohu hodím vlhkú. Okrem jej funkčnosti ma potešil aj zaujímavý štýlový dizajn v melírovej verzii Fraser Peaks.

Bodyfit Winter Zone LS Half Zip Skrýt poznámky

CHCE TO HLAVNĚ NOHY V TEPLE

V kolekci lyžařských ponožek nedošlo k žádné zásadní revoluci, ale ono to ani není potřeba. Z nabídky ponožek Icebreaker si vybere jak výkonnostně orientovaný freerider vyžadující maximální cit a dokonalý kontakt s podložkou, tak věčně zimomřivá slečna, která naopak nepohrdne dávkou tepelného komfortu navíc.

Merino je ideální materiál pro výrobu lyžařských ponožek. Plastové skelety jsou totiž téměř neprodyšné, což s sebou nese určité problémy. Při pohybu dochází logicky k pocení nohou - odpadní teplo v podobě páry postupně prostupuje ponožkou a vnitřní botičkou, až nakonec zkondenzuje na vnitřní straně skeletu. Tato vlhkost se zpětně vsákne do vnitřní botičky, případně ponožky a začne ochlazovat naše nohy (ztráta tepla je ve vlhkém prostředí více než 20x rychlejší, než v prostředí suchém). V syntetických ponožkách je to velký problém, který často končí sundáním skeletů a masáží chodidel. Díky schopnosti merina, hřát i ve vlhkém stavu, nedochází k tak dramatickému ochlazování nohou a túra může pokračovat podle plánu.

Všechny lyžařské ponožky od Icebreakeru se pyšní vysokým obsahem merina a řadou technických detailů, jako je např. bezešvá špička, anatomický střih pro levou a pravou nohu, komfortní horní lem nebo předtvarované polstrování. Ponožky jsou k dostání v gramážích Ultralight, Light a Medium, pro obzvláště citlivé jedince je v nabídce i tenký Liner, který se obléká pod standartní ponožky pro navýšení tepelného výkonu. Příznivci komprese mají rovněž na výběr ze dvou variant kompresních lyžařských ponožek.

Bodyfit Winter Zone LS Half Zip Skrýt poznámky

Miro Peťo: Ponožky sú pre príjemný skialpový zážitok jednou z kľúčových súčastí oblečenia. Nielen z hľadiska tepelného komfortu, ale aj z hľadiska pohodlia pri výstupe i zjazde a zamedzeniu tvorby otlakov. Darmo je dobrá lyžiarka, ktorá síce sedí na nohe, no keď sa noha spotí a vlhko nie je efektívne odvádzané do vyššej vrstvy (skialpovej papuče, ktorá zvnútra saje vlhko), nikdy sa nebudeme cítiť v lyžiarke pohodlne. Ponožky Icebreaker využívam už dlhé roky. Prakticky išlo o prvé produkty od firmy Icebreaker, ktoré som začal používať. Odvtedy som nemal dôvod skúšať niečo iné. Načo meniť niečo, čo spoľahlivo funguje a čo mám rokmi otestované? V zime hrubšie modely počas aktivity príjemne hrejú, na jar v teplom počasí vďaka fungujúcemu odvodu vlhkosti vyššie do lyžiarky v nich ani po spotení nohy nevznikajú otlaky. Na to má samozrejme vplyv aj vhodne vybraná lyžiarka, v mojom prípade Scarpa Maestrale RS. No dobrá ponožka je základ. Na skialpinizmus preferujem stredne hrubé ponožky nad lýtko z rady Ski+. Na nohe sedia vďaka anatomickému tvaru výborne, nemajú ani počas dlhšieho výšlapu tendenciu krčiť sa („schalbať sa“) v lyžiarke a použitá merino vlna je príjemná na nosenie, aj keď mierne zvlhne. Vďaka hrubšiemu materiálu je výhodou aj ich dlhšia životnosť.

Helix LS Zip Fraser Peaks Skrýt poznámky

 

Komerční prezentace.