Než se začtete do článku o kalhotách, doporučuji si přečíst články o vrstvení oblečení a vlastnostech softshellu.

Jak sedí, to je nejdůležitější.

Když si obléknete kalhoty a sedí jako ulité, je to základ spokojenosti. Pak už stačí, aby měly potřebné funkcionality a byly z vhodného materiálu. Když jsou kalhoty sebelíp vychytané a nesedí, asi si je nekoupíte. Tedy prvním hlediskem je jejich střih, který kopíruje vaše tělo. Pokud to tak je, pokračujeme v dalším hodnocení vlastností kalhot.

Pružné látky

Během posledních let se elastická látka kalhot stává standardem. Nejenom v podélném směru (v ose těla), ale také po obvodu. Pružnost každopádně zvyšuje komfort pohybu a pružné materiály se dokáží přizpůsobit tělesným tvarům.

Izolace tepla

Jak známo, vítr snižuje pocitovou teplotu a na horách bývá hlavně v první polovině zimy mrazivo. Proto se výrobci materiálů snaží na vnitřní straně vytvořit strukturu látky takovou, aby byla co nejhustší a nejčlenitější. Struktura, která dokáže udržet „vzduchové kapsy“ lépe izoluje teplo – vzduch je izolant.

Díky moderním výrobním technologiím se rozvíjejí i kompozitní látky, u kterých se spojuje softshell s vrstvou izolace, např. merina nebo Polartecu Alpha. Právě nové výrobní možnosti umožnily vznik tzv. hybridního softshellového oblečení.

Výška a tvar pasu

Nastavení přesného obvodu pasu je velmi důležité proto, aby kalhoty držely na těle a nesjížděly dolů. Mírně zvýšený pas je výhodou, pružné části po jeho obvodu zlepšují držení kalhot na těle.  Pokud není na kalhotách pásek, je dobré používat kšandy. Někdy jsou součástí kalhot.

Během túry člověk udělá tisíce kroků. Když je pas moc vysoko, hrozí zařezávání kalhot,…víte kam. Když je naopak rozkrok kalhot moc nízko, tak to také není ono.

Některé kalhoty mají v oblasti beder zevnitř protiskluzovou gumovou nebo silikonovou úpravu nebo dokonce málé panely, které výborně absorbují pot.

Proti větru

Na skialpové túře je téměř vždy vítr, někdy slabý, někdy prudký. Proto je odolnost proti větru zásadní vlastnost, především v přední části kalhot. Takže panely látky, která nepropustí vítr (např. Windstopper, Windbreak apod.) jsou jistotou izolace, ale zhoršují prodyšnost.

Odvětrání

Právě prodyšnost je neméně podstatná. Na túře sice neběháme, ale přesto se mírně a vytrvale potíme. Proto musí být prodyšný celý povrch kalhot. Masivní odvod potu podporuje u některých kalhot odvětrávací zip, obvykle na boku stehna.

Rozmístění kapes

Nejčastějším řešením jsou boční kapsy na zip po obou stranách. Mnohé kalhoty mají i kapsy vzadu. Alespoň za jednu bych se přimlouval taky. Hlavně pro ty, kdo nosí raději pípák v kapse na zip – nad zadkem je ideální místo. Víceúčelová je kapsa na přední straně stehna, obvykle vpravo. Může být i na pípák, když chybí zadní kapsa. Využití téhle kapsy hodně závisí na její velikosti i délce zipu, mapa se do ní vejde málokdy.

Návlek přes lyžáky

Spodní konce nohavic musí bez problémů obejmout komín skialpové boty a zabránit vnikání sněhu do kalhot. Přitom ale musí být prodyšné, protože mezera mezi botou a nohavicí může dobře odvětrávat. Hermeticky obepnuté lyžáky mohou být příčinou snížení prodyšnosti.

Vlastní návlek je všitý (nebo vyjímatelný se zipem) do nohavice a jeho konec by měl být opatřen gumou s protiskluzovým povrchem. Takový dobře přilne k plastu boty a návlek se nebude posouvat po komínu boty.

Protože obvod komínu bývá různý, hodí se rozšiřovací zip, který po rozepnutí zvětší obvod a dovolí nohavice snadno přetáhnout i přes objemnější lyžáky.

Výztuhy proti opotřebení

Nejvíce ohrožené jsou konce nohavic na které útočí ostré hrany lyží nebo hrot topůrka cepínu. Proto je běžná výztuha vnitřku nohavic. Druhou zónou jsou kolena, ale tam jde více o ochranu proti vlhkosti. Při kleknutí vzniká vysoký tlak, který podporuje prosáknutí látky – proto se hodí jedna vrstva navíc.

Tipy na softshellové kalhoty 9 renomovaných značek

Protože na skialpech jsou v pohybu hlavně nohy, jsou padnoucí, pohodlné kalhoty moc důležité. Proto vybírejte pečlivě, tady je několik tipů od osvědčených výrobců. Proklik míří buď na web dovozce (prodejce) nebo přímo výrobce. Řazeno podle abecedy.

Black Diamond - dámské a pánské kalhoty Dawn Patrol Pants

Crazy Idea – dámské kalhoty Crazy Pant Zenith Woman Lambada a pánské kalhoty Crazy Pant Man Resina

 

Direct Alpine - dámské kalhoty Rebel Lady a pánské kalhoty Rebel

La Sportiva - dámské kalhoty Orizon Pant Woman a pánské kalhoty Ikarus Pant Men

Mammut - dámské kalhoty Runbold Pants Woman a pánské kalhoty Runbold Guide So Pants Men

Mountain Equipment - dámské kalhoty Ws´Chamois Pant a pánské kalhoty Epic Pant

ORTOVOX - dámské kalhoty W's Berrino Pants a pánské kalhoty Col Becchei Pants

Rab - dámské kalhoty Kinetic Alpine 2.0 a pánské Kinetic Alpine 2.0

Scott - dámské kalhoty Exploair Ascent WS a pánské kalhoty Exploair Ascent WS