Než se pustíte do čtení, doporučuji si prolítnout dva články – jeden o konceptu vrstvení skialpového oblečení a druhý o vlastnostech softshellu.

Vycházejme z předpokladu, že softshell je ideální svrchní vrstva, kterou oblékáme na termoprádlo, ideálně z merino vlny. Kdy je potřeba softshell doplnit další, hardshellovou nebo zateplovací vrstvou? Pokud jde o podmínky - silný vítr, sněžení nebo déšť a pořádný mráz. Když to vezmeme z pohledu aktivity, tak se může hodit vrstva navíc při sjezdu a pro víceméně statickou činnost obléci péřovku (nácvik práce s lavinovou výbavou nebo trénink záchrany z ledovcové trhliny).

foto: Ortovox Skrýt poznámky

Prodyšnost

Výborná prodyšnost je nejdůležitější, protože zkondenzované výpary po zastavení pohybu nepříjemně studí. Ideální je, aby výpary tělesného tepla opustily oblečení ještě v plynném skupenství. Současné soFtshellové bundy jsou vesměs hybridní a právě volbou různých materiálů se dá na patřičných místech „vypouštět pára“. Větrací otvory v podpaží jsou u softshelek minulostí a smysl mají jen u méně prodyšných, membránových látek. Typickou větrací zónou jsou boky a vnitřní strany rukávů. Když zvedneme ruku, tak od zápěstí až k pasu bývá pruh 10-15 cm široký z vysoce prodyšného materiálu. Další vhodnou větrací zónou je pás na zádech, mezi vrškem zádového systému batohu a rameny.

Pozor – čím prodyšnější sotshellka, tím důležitější je mít v batohu nachystanou hardshellovou bundu – ideálně lehkou a dobře sbalitelnou a hlavně nepromokavou.

Větruodolnost

Vyšší prodyšnost znamená menší větruodolnost a naopak. Vyvážit správně poměr těchto protichůdných vlastností je při výběru softshellky zásadní úkol. Velmi záleží na individualitě – někdo se hodně potí, jiný je otužilý, další zimomřivý.

Proto je fajn vybírat u prodejců s širokým sortimentem a v kamenném obchodě, kde člověk jasně vidí materiály, lépe odhadne jak bude bunda teplá. A hlavně pozná, jak mu sedí střih.

Izolaci proti větru řeší buď membrána, nebo hustě tkaná látka. Hybridní softshell používá tenoučké látky, které neprofouknou a jsou docela prodyšné - typicky Pertex Quantum nebo různé nylony a polyamidy…

Tepelná izolace

Vítr rapidně snižuje pocitovou teplotu. Ve vhodných částech bundy je ideální izolační vrstvou Polartec Alpha nebo kompozitní látky s vlnou merino nebo flísem. Jak masivní má být zateplení, je opět hodně závislé na individuálních potřebách.

Doplnění bundy vestou je dobrým řešením, když se ochladí nebo zesílí vítr. Tenké vesty, které neprofouknou, se dají pořídit ve váze 100 – 200 gramů a v batohu nezaberou skoro žádné místo.

Střih

Současné pružné materiály dovolují vyrobit hezky přiléhavé bundy. Po pohodlný pohyb je žádoucí takový střih, aby se bunda neposouvala po těle a držela tam, kde má, bez nepříjemného shrnování. Tomu napomáhají pružné látky. Dejte pozor, aby byla bunda dostatečně dlouhá a nevyhrnovala se nad pas. Délka kousek nad úroveň rozkroku je to pravé ořechové.

Některé bundy mají stahovací lem po obvodu spodní části. Obvyklým řešením je i elastický lem bez stahování.

Délka rukávů

Moc důležitá je délka rukávů. Při zkoušení předpažte a zvedněte ruce nahoru – konce rukávů by měly stále překrývat zápěstí.

Rozhraní rukavice a rukávu

Konec rukávu může být vyřešen několika způsoby:

  • stahovačkou na suchý zip,
  • lemem z pružného materiálu s poutkem na palec,
  • pružný lem bez poutka,
  • obšitý konec bez stažení.

Podstatné je, najít si způsob jak zabránit studenému rozhraní mezi rukávem a rukavicí. Zda překrýt rukávem rukavici nebo naopak. Shrnutý rukáv, který se nevleze ani pod ani přes rukavici je přesně to, co nechceš…

Vysoký límec

Na horách většinou pofukuje a vyšší límec, který ochrání krk a bradu je pak k nezaplacení. Límec by neměl při dopnutém zipu sjíždět pod bradu a těsnější přilnavost kolem krku zabrání úniku tepla. Regulované větrání rozepínáním zipu je přitom velmi snadné.

Když je na vnitřní straně límce hebký flís nebo merino, je to velmi příjemné.

Kapuce proti větru

U kapuce softshellové bundy se neočekává odolnost proti vodě, jde hlavně o ochranu proti větru. Kapuce je důležitá pro udržení tepla hlavy a krku, a žádoucí je schopnost odvětrávat potící se hlavu. Dobré jsou neprofukové zóny přes krk a uši a zbytek povrchu je optimální z prodyšného flísu. Právě u hybridních softshellek se používá velmi pružný fleece, a tak díky elasticitě látky není potřeba řešit nastavení velikosti kapuce. U softshellu nebývá kapuce přes helmu, naopak je žádoucí, aby se vešla pod přilbu během sjezdu. Když se ocitnete ve vichřici, je potřeba obléci poslední ochrannou vrsvu – hardshell a ten by měl spolehlivě odolat větru i dešti.

Počet kapes

Za optimální považuji dvě boční kapsy na zip, posazené tak vysoko, aby se pod nimi dal utáhnout bederák batohu nebo sedací úvazek. Praktická a víceúčelová je kapsa na hrudi, tzv. napoleonská. Do ní se vejde mobil nebo GPS navigace, které je dobré mít stále po ruce. Případná druhá napoleonská kapsa je bonus, určitě se bude hodit.

Zipy

Softshellové bundy nemají obvykle robustní kostěné zipy. Hlavní, průběžný zip může být někdy o něco masivnější, než zipy u kapes. Když má oboustranného jezdce pro otevírání od spodu, je to samozřejmě výhoda.

Značky „první ligy“ používají unisono osvědčené zipy japonské firmy YKK. Pro obsluhu zipu v rukavicích to chce dobré tahací šňůrky s plastovými koncovkami. Když jdou ovládat v palčácích, je to to pravé ořechové.

Odolnost proti oděru

Svrchní materiál by měl něco vydržet. Nejvíce namáhané jsou ramena, na kterých leží ramenní popruhy a boky, kde je bundy v kontaktu s bederním popruhem nebo opaskem sedacího úvazku.

Shrnutí tipů pro výběr softshellové bundy:

  • Najdi vyvážený poměr prodyšnosti, větruodolnosti a tepelné izolace
  • Pružné části bundy přinášejí uživatelský komfort
  • Vysoký límec, nesmí sjíždět pod bradu
  • Kapuce chránící uši proti větru, jinak pružná a prodyšná
  • Dostatečně dlouhé rukávy
  • Kvalitní zipy YKK
  • Boční kapsy nad úrovní opasku
  • Jedna nebo dvě napoleonské kapsy

Tipy na softshellové bundy od renomovaných značek

Na skialpové túře můžete během jediného dne zažít silný mráz, vítr i hřejivé slunce. Celé rozpětí podmínek zvládne kvalitní softshellové oblečení. Vybírejte pečlivě, nejlépe v kamenných obchodech s možností vyzkoušení i osahaní materiálu. Níže je několik tipů od osvědčených výrobců. Proklik míří buď na web dovozce (prodejce) nebo přímo výrobce.

Tentokrát řazeno od konce abecedy.

Scott - dámská bunda Explorair Ascent WS a pánská bunda Explorair Ascent WS

Rab - dámská bunda VR Alpine Light Jacket a pánská bunda VR Alpine Light Jacket

ORTOVOX - dámská bunda Berrino Jacket a pánská bunda Col Becchei

Mountain Equipment - dámská bunda W´s Kinesis Jacket a pánská bunda Switch Pro Hooded Jacket

La Sportiva - dámská bunda Levia Hoody Woman a pánská bunda Macnas Hoody Men

Direct Alpine - dámská bunda Bora Lady a pánská bunda Alpha Jacket

Crazy Idea – dámská bunda Crazy Jacket Alpinstar 3D Woman Pop a pánská bunda Crazy Jacket Avenger Man Resina

Black Diamond - dámská bunda Dawn Patrol Hybrid Shell Women´s pánská bunda Dawn Patrol Hybrid Shell Men´s