Pořizovat kompletní výbavu je docela drahé, zvláště když děti rychle rostou. Elegantní řešení, které zajistí dostatečné otestování schopností i touhy dítěte je pořízení adaptéru StartUp, který dodává rakouská značka Contour, známá především výrobou stoupacích pásů.

Jednoduše a levně

Kromě adaptéru potřebujete už jen stoupací pásy. Ostatní výbava je stejná jako pro sjezdové lyžování, se kterým děti brousí pisty. Adaptér stojí cca 100 € a k nám ho dováží distributor značky Contour, firma skialpshop.cz.

Když máte doma nějaké starší pásy, stačí je přizpůsobit dětským lyžím, nebo koupit nějaké levnější nylonové nebo mixové. Dá se pořídit kolem 2000 Kč nové, použité mnohem levněji.

Výstup na Šerák začal... Skrýt poznámky

Boty použije sjezdové, horní přezky se nechají rozepnuté a je to. Předpokládá se volba méně strmé stoupací stopy, asi tak do 25 stupňů, aby dítě nelimitovala nízká pohyblivost komínu, nesrovnatelná se skialpovými speciály, na které může být dospělák zvyklý.

Hole se nejlépe hodí teleskopické, třeba firma Leki vyrábí dětský sjezdařský model, ale určitě to půjde i s běžnými sjezdařskými holemi. Lyže s vázáním se požijí sjezdové a právě důmyslný adaptér z nich udělá „skialpky“ s volnou patou.

Jak adaptér StartUp funguje…

Skládá se ze dvou částí. Spodní díl odpovídá tvarově normovanému tvaru skeletu sjezdařských bot. Horní díl, který je spojen otočným čepem s dílem spodním, umožňuje zvedání patky s jednou podpěrkou. Do tohoto dílu se také zapne lyžařská bota. Spodek adaptéru se jednoduše našlápne do vázání.

Nejprve se musí nastavit délka spodní i horní části adaptéru, v souladu s délkou boty.

Spodek adaptéru se našlápne do vázání. Následně se do drátěného očka zasune patka a pak se pomocí pákového madla ukotví špička boty. Předpětí páčky se dá volit mezi třemi polohami.  

Pro výstup se používá rovná poloha nebo opěrka. Manipulace se provádí holí nebo ručně, což pro ohebná dětská záda neznamená potíž. Na konci výstupu odlepíte pásy, botu uvolníte z adaptéru a adaptér vycvaknete z vázání, uložíte jej do batohu a na jeho místo našlápne dítě botu tak, jak je zvyklé ze sjezdovky. Sjezd může začít.

Dojmy z prvního pokusu

  • Veškeré ovládání je jednoduché a intuitivní.
  • Dostatečné předpětí upínáku špičky skeletu je důležité…raději těsněji, než volněji.
  • Martin byl schopný po prvním předvedení zvládnout vše sám.
  • Osvědčil se mírný sklon prvního svahu, neztratil kuráž a měl radost, že se daří. Podstatnou výhodou byly prodloužené teleskopické hole. Pozor na to, že díky adaptéru bude lyžař asi o 5 cm vyšší, takže radši delší hole.
  • Přes poměrně tuhou botu se dařilo dělat překvapivě dlouhé kroky.
  • Pozor na rovnováhu při výstupu, boty je o cca 5 cm výše, než je dítě zvyklé a boční stabilita lyží je horší. Martin občas spadl, ale bylo to hlavně v závěru výstupu, kdy mu ubývalo sil.
  • Contour StartUp byl letos jasně nejúspěšnější vánoční dárek!
Spokojenost na Šeráku Skrýt poznámky

Když budete mít nějaký dotaz, napište na facebookový profil SkitourGuru.cz

Tip na případný nákup Contour StartUp v eshopu dovozce