ATK Bindings

Italská rodinná firma z Modeny se stává stále významnějším hráčem mezi dodavateli vázání. K preciznímu zpracování ultralehkých kovových slitin přidávají stále více technických zlepšováků. Nadšení skialpinistů pro tuto značku roste i za italskými hranicemi.

Pro ATK typické nákupní skládačky špičky a paty s brzdičkami a podložkou pro haršajsny se omezilo a zákazník teď u více modelů koupí balení se vším potřebným pohromadě.

U modelů pro touring i freeride počítejte s pohodlným ovládáním patních podpěrek holí. U freeriderového vázka Freeraider 14 2.0. si můžete patku rozšířit o tzv. Spacer, podložku po kterém podešev lyžáky stranově klouže, podobně jak to bývá u klasického sjezdařského vázání. U lehoučkých závodních modelů je drobným detailem otočný konec trnů v místě kontaktu patky s insertem boty, tzv. Rolling-In.

Technickou inovací je špička vázání R.C.A. World Cup Vertical, která má jednu čelist pastičky fixní a druhou zaklapávací. Asymetrická ovládací páčka a černý nášlapný pedál jsou charakteristickými znaky vychytávky jménem Monolink Technology 2.0.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky ATK Bindings pro sezónu 17-18

Atomic

Obří lyžařská firma má v nabídce lehké vázání Backland Tour pro lyžařské rúry ve verzi s brzdičkami nebo poutkem pro pojistné lanko.

ATOMIC BACKLAND TOUR + LEASH Skrýt poznámky

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Atomic pro sezónu 17-18

Dynafit

Podstatné vylepšení najdete u vázání Radical 2, které se nově jmenuje Rotation Binding . Otočná špička pro optimalizaci vypínání má podstatné vylepšení. Špička je nově v rovnovážné poloze v režimu výstup i sjezd. Pro vychýlení z „nulové“ pozice v ose vázání i lyže je potřeba překonat určitý odpor a odpadá tak nepříjemné hledání „nulové“ polohy pro aretaci špičky před výstupem.

Nové vázání je TLT Speedfit Binding s bajo­netovým zámkem otočné patky s volitelnou brzdičkou v šedočerném provedení a převažujícím materiálem je slitina hliníku. Vypínací síla DIN 6-12. Patní opěrky na kloubech nabízí dvě pozice. Téměř stejné je TLT Speed Binding, vypínací síly 5-10, převládá ocel a hmotnost se tak zvýšila z 570 g (pár, bez brzd) na 620 gramů.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Dynafit pro sezónu 17-18

Fischer

Pro rakouského giganta vyrábí vázání Dynafit a Tyrolia s brandingem Fischer.

FISCHER TOUR CLASSIC BRAKE 90 Skrýt poznámky

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Fischer pro sezónu 17-18

Fritschi 

U kdysi konzervativního švýcarského výrobce se dějí věci. Po letech ve znamení rámového Diamiru dokonce zmizí tento pojem z názvu a loga firmy. Její přesný nový název bude Fritschi Swiss Bindings. Vyladěný Vipec se nově jmenuje Vipec Evo 12 s vylepšenou nášlapnou špičkou a také s vyladěným vypínacím blokem pro uvolnění špičky poté, co vyletíte po hlavě vpřed a bota opustí sevření s patkou.

Hlavním tahákem je však nové freeridivé vázání Tecton 12. Zjednodušeně řečeno, špička dělá bezpečnost a patka tuhost. Špička je kopií té od Vipecu, patka je zcela inovativní. Opět využívá předozadního posuvu při přepnutí mezi módy walk a ski. Největší vychytávkou je kontakt mezi botou a patkou ve třech rovinách. Nejen shora, ale i pro spojení je využito i šikmých drážek techového insertu boty. Vypínací rozsah 5-12, nové šířky brzdiček (4 volby) a hlavně nízká hmotnost. Včetně brzd váží freeridový Tecton 1260 gramů, jen o 100 více, než touringový Vipec.

Přehled vázání pro skitouring a freeride Fritschi Swiss Binding pro sezónu 17-18

G3 – Genuine Guide Gear

Vázání ION zůs­tává ve třech provedeních. Novinkou je vylepšený nástup. Nový plastový blok Boot Stop vymezuje nástup boty do špičky při nášlapu. Patka byla vylepšena o skluzovou podložku pedálu AFD - Anti Friction Device, pro optimalizaci vypínání.

G3 ION 12 (2017/2018) Skrýt poznámky

Přehled vázání pro skitouring a freeride značky G3 pro sezónu 17-18

Hagan

Hagan se drží výroby rámových vázání, které jsou v německy mluvících zemích stále oblíbené. Pro bezrámové pastičky používá vázání, vyrobené v designu Hagan, v italské firmě ATK Race.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Hagan pro sezónu 17-18

Kästle

Pro resuscitovanou tyrolskou firmu vyrábí vázání ATK Bindings a Tyrolia s brandingem Kästle.

Přehled vázání pro skitouring a freeride značky Kästle pro sezónu 17-18

Kreuzspitze

Italská značka z Dolomiti Lagorai stabilizovala svoji nabídku na třech modelech. Podobně jako u Plumu jde o špičkové zvládnutí technologie obrábění lehkých slitin hliníku. Značka je na trhu 10 let, je pro ni typické skládání vázání, doplněné o externí brzdy a slot na haršajsny. Pro závodníky je určený model SCTTT a pro turisty, hledající lehkost GT.

Přehled vázání pro skitouring a závodní skialpinismus značky Kreuzspitze pro sezónu 17-18

La Sportiva

Vázání TR2 vyrábí Ski Trab od téhož výrobce lze koupit i pod značkou La Sportiva.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky La Sportiva pro sezónu 17-18

Look

Pro francouzského výrobce klasického sjezdařského vázání dodává kvarteto touringových vázání, kdo jiný než Dynafit. 

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Look pro sezónu 17-18

Marker

Velmi silná značka na poli lyžařského vázání. Kromě osvědčených a těžkých vázání pro freeridery dodává už třetím rokem vázání Kingpin, určené hlavně pro skitouring, ve dvou provedeních.

MARKER KINGPIN 10 (2017/2018) Skrýt poznámky

Přehled vázání pro skitouring a freeride značky Marker pro sezónu 17-18

Movement

Pro švýcarského výrobce špičkových lyží vyrábí vázání Dynafit, samozřejmě pod značkou s jablkem v erbu.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Movement pro sezónu 17-18

Pierre Gignoux

Pro závodníky, kteří hledají ten nejlepší matroš vyrábí někdejší úspěšný závodník Pierre Gignoux ultraheký set vázání a lyží. Základním materiálem je pochopitelně karbon. Vázání Ultimate 3 váží pouhých 124 gramů a to je hmotnost páru! Nejlehčí vázání na zeměkouli.

PIERRE GIGNOUX PACK ULTIMATE 3 Skrýt poznámky

Přehled vázání pro závodní skialpinismus značky Pierre Gignoux pro sezónu 17-18

Plum

Výrobce vázání z údolí Chamonix si zakládá na obrábění slitin hliníku. Svou kolekci o trochu odlehčil, přidal šířky brzdiček, má nové haršajsny a vyřešenou aretaci brzdiček. Nově si se značkou Plum mů­žete pořídit i lyže a oblečení. Nejen závodní kombinézy, ale i mikiny a trička.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Plum pro sezónu 17-18

Salomon

Značka, kterou reprezentuje legendární multiatlet Kilian Jornet se prezentuje lehkým vázáním MTN, podobně jako u Atomicu s brzdou a poutkem po sichrák.

SALOMON MTN + BRAKE (2017/2018) Skrýt poznámky

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Salomon pro sezónu 17-18

Ski Trab

Ski Trab už nestaví jen modelu TR2. Pro něj má díky čtyřem modelům upravených bot La Sportiva lepší odbyt. TR2 je odladěné a tak byla pozornost upřena na lehoučké vázání Gara Titan. To se vyrábí v odlehčené závodní verzi, ale také s „chytrou“ překlápěcí podložkou na aretaci brzdiček.

Přehled vázání pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus značky Ski Trab pro sezónu 17-18

116 modelů vázání pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride od 17 značek pro sezónu 2017-18.