Pokrátíme duplicity a zbyde 18 modelů…

Když ale zkrátíme podíl ceníkových položek na shodné modely, které se liší jen rozdílnou cenou za šířku brzd a duplikáty výrobce jsme na 86 vázáních. Pokud vás zajímá skitouring, a zadáte do filtrování základní atributy, které by mělo splňovat moderní vázání pro skitouring – bezrámové (lehké), s nastavitelnou vypínací silou (bezpečnostní) a s brzdičkami (zbavíte se lyží při stržení lavinou), pak vám vyjde 50 vázání. Z nich opět vyloučíme duplicity včetně variant vypínacích sil a jsme na 18 modelech techových vázání pro skitouring. A v tom už se dá orientovat.

Rámové nebo bezrámové vázání

Bezrámové vázání tvoří samostatná špička a patka a kontakt s botou zprostředkovávají tzv. piny., říká se jim také „techová“ nebo „pinová“ vázání. Bezrámová vázání použijte na jakkoli velkou velkou botu, u rámovek musíte vybírat podle rozsahu velikosti, aby se do něj vešel skelet vaší boty.

Rámová vázání mají spojenou nosníkem patku se špičkou. Ve sjezdovém módu jsou velmi podobná běžnému sjezdařskému, při výstupu je špička otočná a patka volná, ale když stoupáme na pásech, při každém kroku zvedáme patku a nosník, což je zásadní nevýhoda.

Kategorie lyžařských vázání s volnou patou

Skitouring – standardní vázání pro klasické túry má mít bezpečnostní funkci, brzdičky, tři úrovně výšky patní opěrky a hmotnost páru do 1500 gramů včetně brzd.

Ve filtraci (vlevo) volte cílové skupiny: tourTOP, tourGOOD + freerideBASIC a raceBASIC+tou­rGOOD.

Freeride – donedávna to bývala výsada těžkých rámových vázání, dnes už jsou na výběr i některá bezrámová vázání s vypínací silou 13-16 - SkiTrab TR2, Marker Kingpin 13 ATK Race Freerider 14 2.0. Pro extrémní freeride se skoky a triky se stále používají rámová vázání s horním limitem DIN 16.

Ve filtraci (vlevo) volte cílové skupiny: freerideTOP, freerideGOOD + tourBASIC.

Race - Závodní superlehké vázání nemají nastavitelnou vypínací sílu ani brzdy.

Ve filtraci (vlevo) volte cílové skupiny: raceTOP.

Manipulace se skialpinistickým vázáním

Základem je snadné ovládání vázání. Jednak při nástupu a jednak při změně režimu výstup – sjezd a naopak. Současná vázání jsou více či méně nášlapná. Ze 127 bot na trhu 17/18 nemá inserty pro pinová vázání jen 6 modelů. Někteří výrobci bot kupují inserty od Dynafitu, ať už standardní nebo s naváděcí drážkou Quick-Step-In. Inserty jsou vůbec zajímavé téma, o nich ve speciálním článku už brzy…

Pinová vázání jsou nášlapná

Důležitou roli však hrají také vodítka a nárazníky, které snadno a rychle vymezí polohu boty vůči špičce a následně plynule zašlápnout patu. Dá se říct, že i bezrámová vázání jsou nášlapná.

Ovládání patní podpěrky

Nejčastěji je potřeba měnit polohu patní opěrky. Jde to buď talířkem hole, nebo jejím hrotem. Když už se musíte sehnout a ovládat patku rukou, často raději trpíte nepohodlím a stoupáte dál beze změny opěrky, i když si sklon svahu o změnu říká. Naštěstí se to týká už jen staršího modelu Dynafit Turn a turistických vázání Plum.

Počet patních opěrek

Pro pohodlí při výstupu potřebujete alespoň 3 polohy. Základní poloha je rovnoběžná s lyží na mírně zvlněný terén. Nejčastěji se používá opěrka, která zvedne patu boty o 7-10°. Při ještě prudším svahu je příjemné aktivovat opěrku s úhlem opory 13-15°. Moderní boty pro skitouring umožňují předozadní rozsah pohybu komínu 60°, takže pohodlí zaručí každé vázání.

Hmotnost vázání pro volný terén

Solidní váha pro touringové vázání je do 1200 gramů, ideálně hmotnost páru, včetně brzdy. Pozor, někteří výrobci, na rozdíl od let minulých, udávají hmotnost bez brzd – je to uvedeno u každého vázání.

 Ale pozor, i tady platí „něco za něco“. Lehoučké slibuje menší námahu, s přibývající váhou se zvyšuje tuhost a stabilita a přibývá detailů, které zvyšují uživatelský komfort. Superlehká, závodní vázání mohou mít, vzhledem k extrémní zátěži tenčích profilů materiálu, menší životnost.

Rámová vázání váží od 1800 gramů výše, nejlehčí rám má Fritschi Scout (1580 g).

Mějte na mysli, že násobně více se dá ušetřit na váze lyží a bot a proto u vázání nějakou tu stovku gramů u vázání vůbec neřešte.

Variabilita pro délku skeletu

Nastavitelnost pro interval délky skeletu bývala výhodou rámových vázání. Současné „techy“ už to umí taky. Obvyklý je posun + - 25 mm, nejlépe je na tom Radical 2 s téměř šesti centimetry.

Brzdičky a haršajsny

Prakticky všechna vázání pro touring mají brzdičky a slot pro nasazení stoupacích hřebenů pro výstup po tvrdém sněhu, tzv. haršajsny. Ty by neměly chybět nikdy v batohu.

Brzdy jsou většinou nedílnou součástí vázání nebo se dají dokoupit zvlášť a volitelně upevnit. Dodávají se ve více šířkách, jak je uvedeno v přehledu u každého vázání.

Automatická aretace brzdu ve výstupovém módu. Skrýt poznámky

Automatická aretace brzdy

Standardem se stává automatická aretace brzdičky pro výstup. Stačí šlápnout na pedál brzdy a packy brzdiček zůstávají ve vodorovné poloze. Po přepnutí vázání na sjezd se brzda uvolní a po vypnutí boty z vázání se aktivuje.

Stavebnice nebo all inklusive?

U lehčích vázání se začínají objevovat vyjímatelné brzdy (angl. removable). Ty se prodávají zvlášť a k vázání se musí připojit.

Rozdělení podle vypínání

První skupina sází na spolehlivost patní kluzné podložky a vypínací mechanismus obstarává rotující patka. Patří sem Radical (Dynafit), Ion (G3) i Kingpin (Marker) a RT, Raider a Free Raider od ATK Race a také Guide a Yak od Plum. Tato vázání vyžadují při změně z módu sjezd na výstup vypnutí celé boty. Není to až tak důležité, protože skoro vždy se v tomto případě hodí nalepit pásy a tedy i sundat lyže.

Druhá skupina se vyznačuje tím, že vypínací mechanismus vychází ze špičky. Jde o vázání TR2 od Ski Trab a Vipec 12 a Tecton od Fritschi.  Jejich předností je tuhost a také fakt, že při změně výstupu na sjezd se nemusí sundat lyže. Reálnou výhodou je to ale jen pro ty, kdo umí nalepit pásy bez sundání lyže.

Co je bezpečnější?

Musí být nutně nejbezpečnější vázání s vypínací špičkou? Těžko! Tvrzení o větší bezpečnosti je velmi odvážné, problematika je to složitá a na takovou otázku není jednoznačná odpověď.

Pro uživatele je rozhodující, jak funguje vázání jako celek, je mu úplně jedno, zda vypnutí obstarala špička nebo patka nebo obojí. Rozhodující je, aby vázání nevypnulo předčasně nebo příliš pozdě – obojí může lyžaři uškodit.

Bezpečnost v lavinovém terénu

Při výstupu není třeba aretovat špičku, protože vypínací síla je nastavitelná a v případě stržení lavinou její pohybová energie skoro jistě vázání vypne. To je u zamčené špičky velmi nepravděpodobné. Touto funkcí se pyšní pouze tři vázání. Vipec 12 a Tecton 12od Fritschi a TR2 od Ski Trab

Sjíždějte bez aretace špičky!

Když odlepíte pásy, zaněte boty do vázání tak, že špičku Nearetujete. Jen v takovém případě může vázání plnit bezpečnostní funkci. Jestliže si špičku pojistíte proti nechtěnému vypnutí, hrozí vám, že v případě stržení lavinou se lyží nezbavíte a vaše šance na přežití tak klesnou, protože budete asi hluboko pod sněhem. Nezapomeňte, že vázání vypíná nejen do boku, ale také v předozadním směru. Když spadnete v prudkém žlebu a lyží budete rýt ve sněhu, patrně patka vyskočí a lyže bude rotovat v uzamčené špičce. Možné následky si jistě domyslíte…

Které skialpové a freeridové vázání splňuje test TÜV

Radical 2, Kingpin a Vipec 12 svou bezvadnou bezpečnostní funkci doložily úspěšným testem TÜV, přesněji splněním normy DIN 13992, které je zárukou stejně kvalitní a spolehlivé bezpečnostní funkce, na jakou jsme zvyklí u sjezdařských vázání. Norma existuje pro běžná sjezdařská vázání i vázání pro skitouring. Kdo se chce s problematikou seznámit podrobněji, může si normu v němčině nebo angličtině stáhnout http://www.beuth.de. Podrobněji někdy příště.

Totéž platí pro slot na haršajsny, který se přimontuje pod špičku. Při nákupu si to ohlídejte.

Montážní šablona pro vázání Kreuzspitze. Skrýt poznámky

Montáž skialpových vázání

Montáž vázání rozhodně svěřte jen specializovanému servisu, který vlastní příslušnou šablonu na modelovou řadu vašeho vázání. Málokdy má takovou šablonu běžný lyžařský servis, vyhledejte servis, specializovaný na skialp. Bez šablony a znalostí důležitých detailů montáže vázání nenamontujete přesně.

116 modelů vázání pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride od 17 značek pro sezónu 2017-18.