Přehledovou tabulku kompatibility všech bot a vázání sezóny 2021-22 máte pod textem ve třech tabulkách. Zahrnuje všechny typy vázání a téměř všechny modelové řady bot pro skialpinismus, skitouring a freeride touring, které umožňují chůzi s uvolněným komínem.

Různé tvary bot

V souvisejícím článku, který doporučuji k přečtení, je vysvětleno, jak je to s normami pro lyžařské boty. Jde hlavně o tvar spodní části skeletu. Pro skialpové boty platí dvě normy. Lyžáky pro skitouring definuje ISO 9523. Lyžáky pro freetouring a freeride jsou velmi často s podložkami GripWalk, které spadají pod normu ISO 23223. Bohužel je nadpoloviční většina tvarů bot nenormovaných a protože jde o výrobce s největším podílem na trhu (Scarpa, Dynafit, La Sportiva, Fischer…) boty bez normy jasně vedou. Pokud tedy výrobce uvede, že vázání je kompatibilní s botami podle normy 9523, nemá tato informace zásadní význam, protože ty nejlehčí topmodely normu nemají a přesto jsou s pinovým vázáním v souladu. Podobně, prohlášení výrobce, že boty jsou kompatibilní s pinovým vázáním je příliš neurčitá.

V tabulkách uvidíte u bot uvedené přívlastky „ISO 9523“ nebo „GRIPWALK“. Kde není přívlastek, není výroba podle normy. Uvidíme jak se to s normovanými botami bude vyvíjet.

Inserty mají skoro všechny tour a free lyžáky

Skoro všechny boty v tabulce mají inserty pro bezrámové vázání. Pro neznalé, to jsou ty důlky ve špičce a žlábky uprostřed patky bot. Aktuální stav insertů se dočtete v samostatném článku Inserty 2021

Hybridní vázání na vzestupu

Piny a čelisti na špičce a klasická sjezdařská nášlapná patka. Tak vypadá hybridní vázání. Ideálně pasuje k lyžákům se systémem GripWalk, které jsou robustnější a na freeride.

Speciální případy

Boty Dynafit DNA Pintech jsou unikátní v tom, že piny jsou umístěné na botě a zapadnou po našlápnutí do drážky ve špičce vázání P49. Tedy inverzní systém oproti obvyklému.

Bývalý vynikající závodník Pierre Gignoux vyrábí ultralehké karbonové boty a vázání, které mají odlišné piny i inserty než jiní výrobci. Jedinou výjimkou jsou boty Dynafit DNA by Pierre Gignoux a nový Model Mountain s klasickými parametry insertů.

Zdroje informací o kompatibilitě

Informace o kompatibilitě vychází z podkladů výrobců a prodejců. Většina výrobců nemá téma kompatibility oficiálně vůbec zpracované. Mnohdy to není jednoznačné a tak přichází ke slovu tzv. „odborný odhad“… Nutno dodat, že Skitour.Guru za případné chyby nenese odpovědnost. Jde ale o téma, které zajímá všechny, od koncových uživatelů po obchodníky a proto jsem tento přehled vytvořil.

V případě, že máte na některou (ne)kompatibilitu jiný názor, napište mi prosím na michal@skitourguru.com.

Fritschi a Scarpa jsou premianty

Tyto dvě značky mají zpracovány seriózní přehledy. Možná proto, že se specializují jen na vázání, resp. boty a potřebují jasně deklarovat (ne)kompatibilitu. Naopak značky, které vyrábějí oboje, se snaží prezentovat jen vzájemné vazby mezi svými produkty. Typicky jde o Amer Sports (Atomic, Salomon, Armada) nebo Dynafit. Ten alespoň přidal do své tabulky základní kategorie jiných vázání.

Jak se vyznat v tabulkách

V řádcích jsou značky a modelové řady lyžařských bot pro skitouring a freeride pro sezónu 2021/22. Ve sloupcích najdete modelové řady vázání sezóny 2021/22.

Počítejte s tím, že řada může obsahovat několik produktů. Třeba boty Fischer Travers se vyrábí v 5 provedeních, v tabulce najdete jediný řádek „TRAVERS“, protože tvarově jde o shodné boty.

Totéž platí pro vázání. Například G3 ION má dvě varianty, v tabulce pochopitelně také jeden sloupec „ION“.

Přehled zahrnuje bezrámová (pinová / techová), hybridní i rámová vázání.

Semafor – červená, oranžová, zelená

Najděte si modelovou řadu bot a vázání. Protněte řádek se sloupcem a vidíte výsledek. Fajfka v zeleném poli znázorňuje kompatibilitu. Červený křížek nekompatibilitu. Oranžová fajfka nesoulad.

Tento přehled platí jen u výrobků 2021-22, většinou se dá použít i pro starší verze, které se objevují v nabídce a ne vždy je u nich uvedený rok výroby. Pro orientaci v jiných ročnících rozklikněte štítek #boty kde najdete starší přehledy.

Ano, je kompatibilní

Vázání funguje jak má při výstupu i při sjezdu. Tutovka u Fritschi a Scarpy a kombinace Dynafit-Dynafit. Zbytek bez záruky.

Ne, není kompatibilní

Do vázání boty ani nezapnete nebo ano, ale nemusí být při sjezdu bezpečnostní, ačkoli máte nastavené vypínací síly.

Ano, ale… boty a vázání jsou v nesouladu

Oranžová fajfka znamená, že kompatibilita sice existuje, ale nejde o rozumnou kombinaci bot a vázání. Nesoulad spočívá v tom, že se k sobě nehodí těžší tuhé boty s lehoučkým vázáním a naopak. Třeba lehké vázání pro „light touring“ a tuhé boty pro freetouring a freeride. Uvedený nesoulad je jen a pouze subjektivním názorem Skitour.Guru. Oranžový průsečík vnímejte jako upozornění, že pro zvolenou botu existuje vhodnější alternativa vázání a naopak.

Rada nakonec - využívejte servisy

Dělat si montáž vázání sám není dobrý nápad. Investice do lyží není malá a pravděpodobnost chyby nebo nepřesnosti je velká. Obrať se na odborný servis, těch pár stovek za montáž stojí za to. Přehled odborných prodejců si najdi podle místa bydliště. Žádný obchodník neprodává všechno, to co má na obchodě, tomu rozumí a popradí vám najít optimální kombinaci.

Nakupujte tam, kde tomu rozumějí

Existuje dost důvodů, proč doporučuji nakupovat vybavení u odborníků – pozor na nespecializované e-shopy a supermarkety. Nebo když koupíte někde vázání a jinde boty, tam se také můžete trefit do nekompatibility. Podívejte se na přehled prodejců v ČR a SR. Důvodů, proč u nich nakupovat je 13.

Odkazy na všechny lyžáky a vázání na trhu

Na těchto odkazech se můžete detailně seznámit se všemi botami a vázáními, využít přednastavené i vlastní filtry pro výběr podle preferencí nebo porovnávací funkci:

Lyžařské boty pro skitouring, freeride touring a skialpinismus.

Vázání pro skitouring, freetouring a skialpinismus