Skiapové boty

#20 Špatně sedí na noze

Současné skialpové boty jsou téměř bez výjimky vybaveny vnitřními botičkami s možností tepelného tvarování přesně podle nohy uživatele. Proces vypékání se dá opakovat až 10x. Lyžařské speciálky vám bačkůrku vyladí na míru, určitě za lepší cenu, když si boty koupíte právě u nich.

#21 Tlačí i s vypékanou botičkou

Tady už pomůže jenom tvarování plastového skeletu. Skelety se někdy přizpůsobují za tepla lyžařově noze jako celek zároveň s vnitřní botičkou ‚např. Fischer Vacuum nebo Atomic Memory Fit. Druhou možností je lokální tvarování na problematických místech, třeba v okolí malíkové hrany nebo v oblasti kotníku. Obecně platí, že čím lehčí boty, tím méně plastu a tím menší možnost tvarování. Speciální článek o bootfittingu stojí určitě za přečtení.

#22 Odírají nohy při výstupu

Když se to děje, je to známkou toho, že noha je v botách příliš volná a při každém kroku dochází ke krátkodobému tření. Protože platí heslo „není tření – není puchýř“, je nutné tření zabránit. Problémem může být příliš opotřebená, vymačkaná vnitřní botička, ve které se noha volně hýbe. Důležité vyladit sevření skeletu boty tak, aby se noha v botě co nejméně hýbala a volnost měla až od kotníku výš.

#23 Přepínání ski-walk

Mechanismus, kterým se uvolňuje komín pro pohodlný výstup a naopak zamyká pro sjezd, dospěl vývojem do poměrně jednoduchého řešení, jehož detailní parametry se léta upřesňovaly. Přes bezvadnou funkcionalitu současných aretací je na místě jemné zacházení, zejména u těch bot, které mají spojenou aretaci s utahováním přezky komínu.

#24 Nalepování sněhu na podešev

Aby bota hladce vklouzla do vázání, je potřeba, aby byl odstraněn sníh a led z podešve skeletu a insertů, do kterých zapadají piny vázání. Občas zkontrolujte, zda je pevně dotažený šroub, který drží na patce skeletu insert se dvěma drážkami pro piny.

Stoupací železa - mačky

#25 Špatně nastavená délka.

Přestože jsou současná stoupací železa většinou snadno nastavitelná ve větru a mrazu a navíc v rukavicích není nastavování správné délky nic příjemného. Mačky mají většinou jednu velikost. Když máte malá a velká čísla, hrozí, že pro vás budou mačky příliš velké nebo naopak malé. Když to zjistíte na úpatí kopce, může to být problém nejen pro vás, ale i zbytek skupiny. Vše potřebné o stoupacích železech se dozvíte ve třech článcích.

#26 Rozbitá přezka stahovacího popruhu

Na túře s tím člověk nic nenadělá, kontrolovat je nejlepší doma, kde se dají odhalené chyby napravit

#27 Uchycení maček není kompatibilní s botami

Když používáte mačky s hrazdičkou vpředu, vyzkoušejte si, zda dobře drží kolem nálitku špičky bot, Speciálně, když máte boty Dynafit se špičkou Speed Nose, která nálitek nemá žádný.

#28 Mačky bez destiček proti nabalování sněhu

Plastové vložky, připnuté ke kovové konstrukci brání nalepování sněhu na podešve bot. Sníh na nich neulpívá a netvoří bakule, které svou mocností vyřadí z provozu hroty – mačky ztrácí funkci! Mačky jsou standardně destičkami vybaveny, destičky mohou být poškozené nebo vyjmuté, obvykle se dají koupit náhradní, ale musíte to zjistit doma…

Teleskopické hole

#29 Povoluje se kloub

Časy, kdy vládla kloubům holí rozpěrka ovládaná závitem, jsou pryč. Současné fixace vzájemné polohy jednotlivých segmentů řeší svorky s výstředníkovým mechanismem. Když nedrží, obvykle se dají jednoduše přitáhnout. Každopádně je dobré udržovat vnitřní i vnější povrch holí čistý a nepoškrábaný.

#30 Bez sněhových talířků

Kdo používá teleskopické hole v létě i v zimě, měl by si před sezónou vyměnit malé letní terčíky za standardní sněhové talířky, které se neboří do sněhu a poskytují oporu. Kdo někdy vyrazil do čerstvého prašanu s letními holemi, určitě se cítil jako bezruký – kdo to zažil, nechce si to zopakovat. Pro případ poškození nebo ztrátě talířku se vyplatí náhradní kousek v servisním balíčku.

#31 Nemám prodloužené madlo

U dvoudílných holí, které jsou hlavně na sníh, bývá standardem prodloužené madlo z mechovky nebo jiného neklouzavého materiálu. Když na vaší holi chybí, je snadné namotat si pod madlo tenkou a měkkou omotávku na badmintonové nebo tenisové rakety.

Vše potřebné o teleskopických a skládacích holích najdete v samostatném článku.

Helma a lyžařské brýle

#32 Brýle se nevejdou do helmy

Velikost rámečku brýlí musí být menší než rozměr mezi okraji helmy. Když máte novou helmu nebo nové brýle, vyzkoušejte v obýváku.

#33 Příliš malá helma pro hlavu v čepici

Když vám padne přilba akorát a jste zvyklí ji nosit bez čepice, je potřeba být připraven na to, že při skialpu budete potřebovat pod helmu nasadit tenkou čepku nebo skládací šátek. Jednak pro zvýšení tepelného komfortu, jednak pro pohlcování potu.

#34 Poškrábaný zorník

Lyžařské brýle se při skialpu používají většinou jen ve vánici nebo pro lepší vidění za zhoršené viditelnosti. Vyplatí se chránit brýle v lehoučkém pytlíku, který ochrání zorník před poškrábáním. Zvlášť když brýle stráví v batohu spoustu času. I malé škrábance jsou v mlze dost nepříjemné a ochrana brýlí není složitá.

#35 Ztracené sluneční brýle

Noční můra každého skialpinisty, není od věci nosit ve skupině jedny náhradní. Hodí se přibalit i náhradní sklíčka…