Předozadní rozsah pohyblivosti komínu

Další pokrok se projevil v předozadním rozsahu pohyblivosti komínu. Standardem pro skitouring je dnes 60°, což představuje prostor, v jehož mezích můžeme ohýbat komín při výstupu. O něco větší rozsah nabízí specializované, ultralehké závodní boty (standard 75°), a naopak trochu horší rozpětí nabídnou tužší boty freeridové, ale i ty dovolují obvykle alespoň 40°!  

Absolutní špičku v touringových botech představuje Fischer Travers a Atomic Backland Ultimate s 80°. Využijte filtr vlevo od jednotlivých bot a nastavte si rozpětí. Třeba od 60 do 65 stupňů a vyjede vám výběr 52 lyžáků, které splňují toto kritérium.

Volný pohyb do boku

Unikátní novinkou je Procline od Arcteryxu s možností ohýbat nohy v kotníku i boční rovině v rozmezí 23°. Luxusní je i předozadní volnost pohybu 75°, z toho 25° vzad a 50° vpřed. Protože pod křídla firmy Amer Sport patří i Salomon, stejné vlastnosti mají i boty S/LAB X-ALP a X-ALP Explore.

Bez jazyku do kopce, s jazykem z kopce

Někteří výrobci dodávají k botám jazyky ve dvou tuhostech a po jejich vyjmutí se zvyšuje pohyblivost komínu. Za zmínku to stojí u freeridově orientovaných bot Dalbello Lupo, které po vycvaknutí jazyku zvýší pohyblivost z 48° na 67°.

Náklek komínu

Pro jízdní vlastnosti při sjezdu je důležitý náklek komínu směrem dopředu. Pohybuje se v intervalu 9 až 18°, obvykle bývá 14 až 15°. Premiantem je v tomto ohledu La Sportiva, jejíž boty poskytují komfort nastavení na jedné ze tří nebo čtyř poloh 12/14/16, resp. 14/16/18/20.

Canting

Umožňuje v poměrně malém rozsahu naklonit v boční rovině komín vůči skeletu tak, aby do určité míry respektoval vrozené postavení nohou do „X“ nebo „O“.

Systém ovládání ski – walk

Pro uživatelský komfort i vlastnosti lyžáků je to docela zásadní věc. Nejlehčí boty mají propojenou funkci horní přezky na komínu s aretací komínu. Když je přezka vypnutá, komín je uvolněný pro chůzi, v zapnutém stavu se poloha komínu automaticky zafixuje. Je běžné, že lyžáky jedné značky používají více systémů. Při nákupu věnujte správnému ovládání aretace pozornost, má významný vliv na uživatelský komfort.

Počet přezek

Hned 60 párů skialpových bot si vystačí s minimalistickým řešením s jednou až dvěma přezkami. Někdy je mechanismus zapínání propojen s ovládáním režimu ski-walk. Velmi často jsou přezky na vršku komínu doplněny stahováním popruhem se suchým zipem - velcro.

Lehké nebo tvrdé?

Obojí v jedné botě vás bude stát balík peněz, protože sáhnete po minimalistických modelech z Grilamidu a karbonu. Daní bude v každém případě větší riziko poškození a většinou i snížení životnosti. Každá ušetřená váha i tisícovka potěší, a tak je dobré stanovit si uživatelské preference. Zda budu více stoupat, nebo využívat lanovek, jak moc mi záleží na sjezdařském zážitku a jestli moje lyžařské umění dovolí využít potenciál bot?

Flex index = tuhost

Je veličina, která pomáhá určit tuhost boty. V přehledu najdete hodnoty od 80 do 130. Vyšší flexe (od 120) se hodí pro boty sjezdařsky orientovaných skialpinistů a hlavně freeriderů, tedy hlavně pro výborné lyžaře. Středně tvrdý skelet (flexe 100-120) je vhodný pro ty, kteří preferují spíš nižší hmotnost lyžáků i za cenu snížené tuhosti.

Pozor na to, že číselný údaj je pouze orientační a firmu od firmy se může reálná tvrdost bot zásadně lišit, přestože číselné hodnoty jsou shodné.

Lehké k lehkému a těžké k těžkému

V souladu by měly být robustnost bot a vázání. Dávat na ultralightové, 300 g vážící vázání tuhou, 3500 g freeridovou botu je nesmysl, protože tuhost vázání neodpovídá tuhosti boty. Dodržujte jednoduchou trojdohodu…lehké lyže – lehké vázání – lehké boty nebo naopak. A samozřejmě si hlídejte kompatibilitu bot s vázáním.

Podešev na chození

Na skialpech se přece jen víc lyžuje, než chodí, ale když už musí lyže na batoh, je potřeba jistý krok. Profilovaná podrážka se vzorkem se podobá pohorkám, stejně jako mnohé neklouzavé směsi různých obchodních názvů – Vibram, Grip Walk, Formula Pomoca, La Sportiva GripGuard, Contagrip apod.

Tvar a velikost boty

Bota nesmí samozřejmě nikde tlačit, ale noha v ní nemá ani být ani příliš volná. Nejdůležitější je dokonalé ukotvení paty ve vnitřní botičce a dobře musí sedět i v oblasti kotníků.

Šířka boty

Výrobci většinou uvádí nejširší místo boty údajem v milimetrech. U bot v přehledu najdete hodnoty 97 až 103,5 mm. Mělo by jít o šířku při velikosti 265 MONDO.  Boty do 100 mm považujeme za úzké, nad 100 mm za pohodlnější.

Stupnici šířky dobře vystihuje americká K2. Dodává totiž některé boty ve více šířkách. Low Volume 97 mm, Standard Volume 100 mm, High Volume 102 mm a Comfort Volume 103 mm.

Vnitřní botičky

Téměř všechny vnitřní botičky jsou vypékatelné. To se dá opakovat až desetkrát. Pamatujte na jednoduché pravidlo. Když vnitřní botička dobře padne, noha se v ní nepohybuje a nevzniká tření. A žádné tření znamená žádný puchýř. Nebezpečí tvorby puchýřů hrozí, když má noha v botě moc místa.

Když je naopak těsná, vznikají bolestivé otlaky a modřiny pod nehty. Kupujte boty, které jsou vám s jedinou podkolenkou akorát. Vnitřní botička se časem trochu vymačká a zvětší.

Technologie přizpůsobení lyžařských bot

Tepelné tvarování vnitřních botiček je standardem a dá se dělat v různých univerzálních pecích. Někteří výrobci dodávají i tvarovatelné skelety.

Fischer Vacuum Fit – tvaruje se celý skelet bez vnitřní botičky. Odlišné od jiných postupů je použití kompresního vaku, který vytváří tlak proti vnitřní botičce s nohou a tvaruje skelet podle ní.

Atomic Memory Fit – kromě vnitřní botičky a skeletu se tvaruje i komín lyžařské boty. Bota může být bota rozšířena až o 6 mm, v oblasti kotníků až o 10 mm.

Dallbello My Fit –tvarování probíhá podobně jako u jiných výrobců za tepla, ve speciální troubě.

Salomon Custom Shell 360° - tvarování probíhá bez vnitřní botičky, která se sama přizpůsobí díky technologii Custom Fit 3D. Tvaruje seskelet i komín.

K2 Fitlogix je systém tvarování botiček a skeletů Intuition od K2, který je svým principem podobný standardnímu vypékání. Nohy se obloží na míru vystřiženými molitanovými výztuhami v kritických místech, pak se obuje nahřátý skelet a několik minut si postojíte.

Tecnica C.A.S. – tvaruje se vnitřní botička. Ta se po nahřátí ve speciální troubě přizpůsobí nejen noze, ale i skeletu, tedy vyplní přebytečné místo ve skeletu. Jedná se o unikátní technologii, která nepracuje pouze „dovnitř“, ale i „ven“.

Více si o tepelném tvarování bot přečtěte na webu snow.cz.

Bootfiting

Tam kde nepomůže uvedené tvarování vypékatelné vnitřní botičky, nebo skeletu, tam nastupuje bootfiting - drobné úpravy tvaru boty. Vyškolený odborník vám dokáže přizpůsobit vnitřní tvar skeletu přesně na míru. Tuhle službu ocení každý, kdo trpí např. výrostky nebo jinými „odchylkami“ od běžného tvaru nohy. Platí to samozřejmě jen do určité míry. Objem materiálu, který se dá přizpůsobovat, totiž stále ubývá.

Jak vybírat skialpové boty

  • Stanov si priority a požadavky na botu
  • Cena hraje roli, obecně čím lehčí boty, tím víc peněz.
  • Ve filtru si navolit co potřebuješ.
  • Pokud chceš např. primárně botu na klasické túry („tour TOP“), zadej si stejné požadavky i pro cílové skupiny „tourGOOD + freeBASIC“ a „tourGOOD + raceBASIC“.
  • Ve filtru si můžeš zadat rozpětí hmotnosti, rozsah předozadní pohyblivosti komínu, počet přezek, kompatibilitu s pinovým (techovým) vázáním a cenu.
  • Pro užší výběr použij porovnávací funkci. Vedle sebe se zobrazí max. 3 boty.
  • Bez následného vyzkoušení v obchodě to nepůjde.

Užitečné odkazy:

135 lyžařských bot 17 značek pro skitouring, skialpinismus a freeride touring na sezónu 17-18

Články o lyžařských botách pro skitouring

Články o vybavení pro skialpinismus a lyžování ve volném terénu