Arcteryx

Arcteryx Procline Boot jsou na trhu druhým rokem.Revolucí je rozhodně boční pohyblivost komínu, to žádná skeletová bota doposud neumí. Rozsah je 12° dovnitř a 23° ven. Zaujme i rozumná hmotnost. Boty se dodávají v šesti provedeních: unisexové modely Procline Carbon Litea  Procline Carbon Support, pánské Procline Men’s Lite a Procline Men’s Support  a pro holky Procline Women’s Lite a  Procline Women’s Support.

Vysoká cena odráží nejen věhlas značky, ale také použití dvojice nejdražších materiálů – karbonu a Grilamidu, navíc v oblasti kotníku s ocelovými výztuhami. Potěšitelný je fakt, že konstrukce boty spolehlivě brání vnikání sněhu do jejího vnitřku.

Arcteryx - boty pro skitouring, freeride a skialpinismus pro sezónu 2017-18

Atomic

Na špičku mezi touringovými botami se derou modely řady Backland, dodávané v pěti modifikacích. Bodují především předozadní pohyblivostí komínu 74°. Vlajkovou lodí řady je Backland Carbon M i W, váze závodních bot se blíží Backland Ultimate (1500 g).

Řada Hawk Ultra XTD je určená hlavně pro freeidery, kteří stoupají na pásech jen od lanovek na start sjezdu. Ovšem pohyblivost kotníku je velmi slušná a hmotnost páru nepřesahuje 3kila.

Atomic Memory Fit – technologie tvarování bot. Kromě vnitřní botičky a skeletu se tvaruje i komín lyžařské boty. Bota může být bota rozšířena až o 6 mm, v oblasti kotníků až o 10 mm.

Atomic - boty pro skitouring, skialpinismus a freeride pro sezónu 2017-18

Dalbello

Bez jazyku do kopce, s jazykem z kopce. Po vyjmutí se zvyšuje pohyblivost komínu freeridově orientovaných bot řady Dalbello Lupo se zvýší pohyblivost z 48° na 67. Váha v šesti verzích Lupo kolísá kolem 3000 g, flexe 110 až 130. Jediné boty jsou pro dámy.

Dallbello My Fit – tvarování probíhá podobně jako u jiných výrobců za tepla, ve speciální troubě.

Dalbello - boty pro skitouring a freeride pro sezónu 2017-18

Dynafit

Jednopřezkové TLT7 lze pořídit v sedmi variantách. Exkluzivní je série Carbonio, s karbonovým komínem je ještě TLT7 Performance. Její předchůdce, o něco užší TLT6 se nově prodávají pod názvem TLT Speedfit. Levnější boty jsou Neo a Radical z polyuretanu (PU).

Dynafit - boty pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

Fischer

Fischer vévodí v pohyblivosti komínu při výstupu. Neskutečných 80° umí dvě verze lehoučkých lyžáků Travers, které používají ke stažení obvodu skeletu technologii BOA. K tomu modely Transalp Vacuum a ekonomické lyžáky Transalp Thermoshape.

Fischer Vacuum Fit – tvaruje se celý skelet bez vnitřní botičky. Odlišné od jiných postupů je použití kompresního vaku, který vytváří tlak proti vnitřní botičce s nohou a tvaruje skelet podle ní.

Fischer - boty pro skitouring, freeride a skialpinismus pro sezónu 2017-18

Hagan

Obě lyžáky Core ST a TF mají shodný skelet a komín z Grilamidu a liší se od sebe jen vnitřní botičkou. Výrobcem je italská firma Roxa.

Hagan - boty pro skitouring a skialpinismus pro sezónu 2017-18

K2

Boty americké legendy jsou hlavně pro freeride a freeride touring. Tuhé lyžáky (flexe 100 – 130) váží mezi 3,5 až 4 kilogramy a na žádné velké chození nejsou, komfortní jsou naopak při sjezdu.

K2 Fitlogix je systém tvarování botiček a skeletů Intuition od K2, který je svým principem podobný standardnímu vypékání. Nohy se obloží na míru vystřiženými molitanovými výztuhami v kritických místech, pak se obuje nahřátý skelet a několik minut si postojíte.

K2 - boty pro skitouring a freeride pro sezónu 2017-18

Lange

Tvrdé tuhé boty se slušnou pohyblivostí 43°. Tuhost 110 nebo 130. Ideální pro sjezd, 3,5 kila nahoru je pro skitouring příliš.

Lange - boty pro skitouring a freeride touring pro sezónu 2017-18

 

La Sportiva

Aktivní firma z dolomitského Val di Fiemme má pro tuto zimu několik novinek. Lyžařské  boty SpitfireSi­deralStarletSpec­treSparkleSyn­chro a Shadow jsou kompatibilní s vázáním TR2 od S­ki Trab.

Nové boty Raceborg jsou určeny pro závodníky a pár váží pouhých 1500 g díky využití karbonu a Grilamidu. Pro trénink závodníků nebo pro skitouring ve stylu „speed up“ jsou určeny další nové lyžáky – Sytron M, resp. Sytron W pro dámy. Bota z Grilamidu je zpevněna karbonovými vlákny. 1860 gramů a luxusní předozadní rozsah komínu 75° (40° dopředu), čtyři volitelné pozice nákleku…

Novým designem se pyšní boty Spitfire 2.1. Zcela nové jsou lyžáky, známé z předchozích sezón, tedy touringové Sideral 2.1 a Starlet 2.1. Nové barvy zdobí i freeridové boty, pánské Spectre 2.0 a dámské Sparkle 2.0.

Další novinkou jsou lyžáky Synchro, pro freeridově orientované skialpinisty. Váží 2960 gramů a komín má pohyblivost 60°. Dámskou variantou téže boty je Shadow.

La Sportiva - boty pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

 

Movement

Genderově vyvážená nabídka lyžáků Movement obsahuje 3 dámské modely a jeden juniorský. Výrobcem je italská Roxa. Solidní parametry i materiály. Určené pro klasický skitouring i freeride touring.

Movement - boty pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

Pierre Gignoux

Závodní speciálky, nejlehčí boty na světě Race 400 váží rovné kilo (pár). Jde o čistý karbon a minimalistickou vložku. Pozor na speciální inserty, které pasují jen do vázání téže značky.

Pierre Gignoux - boty pro závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

Roxa

Pro skitouring je optimální RX 1.0 v pánské i RXW 1.0 v dámské variantě. Pro sjezdařsky orientované turisty je Xface Tour. Roxa používá vnitřní botičky Ultralon Foam s tvarovatelnou pamětí.

Roxa - boty pro skitouring, freeride touring a skialpinismus pro sezónu 2017-18

Salomon

Značka patří AmerSportu, stejně jako Arcteryx a tak není divu, že lyžáky Procline se dodávají i pod značkou Salomon. S názvem S/LAB X-ALP, resp. X-ALP Explore. Liší se od sebe jen vnitřní botičkou. Pro touring má ještě lyžáky MTN Explore (pánské i dámské). Váhově slušný standard a s rozsahem 63° mírný nadprůměr. Na freeride touring se hodí S/LAB MTN – na to jak je tvrdá při sjezdu je lehká a 47° pohyblivosti je solidní. Je z ušlechtilých materiálů.

Salomon Custom Shell 360° - tvarování probíhá bez vnitřní botičky, která se sama přizpůsobí díky technologii Custom Fit 3D. Tvaruje seskelet i komín.

Salomon - boty pro skitouring, freeride touring a skialpinismus pro sezónu 2017-18

Scarpa

Největší dodavatel skialpové obuvi celosvětově vyrobil druhou řadu osvědčených bot Maestrale RS2, resp. v dámském provedení Gea RS2 . Ve srovnání s původní Maestrale má RS2 o 20 jednotek vyšší flexi a komín je z Grilamidu a karbonu. Viz porovnávací funkci.  Užitečná je ventilace Outdry na boku komínu. Maestrale RS2 i Gea RS2 byly oceněny prestižní cenou ISPO Winner. Druhá, přepracovaná generace Maestrale2 a Gea 2 je shodná s RS2, liší se materiálem.

Další zásadní novinkou je Alien RS. Na rozdíl od Alien 1.0 a 3.0 nejde o závodní botu, ale o ultralehké lyžáky (1780 g) na túry. Měkčí noty v výborným rozsahem 72° z Grilamidu, který je u komínu doplněn karbonem.

Pro freeride se hodí řada bot Freedom, výborný poměr cena-výkon vykazuje Vector a velmi pohodlné jsou boty F1 s šířkou skeletu 102 mm.

Scarpa - boty pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

Scott

S1 je oceněnou novinkou na ISPO 2017. Dodává se ve dvojím provedení s různým podílem karbonu a odlišnou vnitřní botičkou. Boty pro příznivce méně výrazného nákleku.

Kromě S1 mají všechny ostatní boty čtyři přezky a výkon ve sjezdu je za to odměnou. Přesto je hmotnost v rozumných mezích. Premiantem touringového programu švýcarského Scottu je model Superguide Carbon GTX. Karbonové zpevnění nehledejte na komínu, ale uvnitř skeletu podél vnější hrany chodidla.

Scott vyrábí vůbec nejširší skialpové lyžáky, v nejširším místě 103,5 mm, což platí pro všechny modely.

Scott - boty pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus pro sezónu 2017-18

Tecnica

Další sjezdařský specialista rozšířil sortiment o tři hybridní touringové/sjezdové boty Zero G. K tomu osm lyžáků řady Cochise. Slušných 44° pro výstup, čtyři přezky a hmotnost 3 kg jsou při flexi 130 dobré parametry, k nimž přispívá nová technologie Power Light Frame. U Tecnicy rozhodně vládne jízdní komfort nad nízkou hmotností. Tu u některých bot neudává. Značka pro free sjezdaře.

Tecnica C.A.S. – tvaruje se vnitřní botička. Ta se po nahřátí ve speciální troubě přizpůsobí nejen noze, ale i skeletu, tedy vyplní přebytečné místo ve skeletu. Jedná se o unikátní technologii, která nepracuje pouze „dovnitř“, ale i „ven“.

Tecnica - boty pro skitouring a freeride pro sezónu 2017-18

Užitečné odkazy:

135 lyžařských bot 17 značek pro skitouring, skialpinismus a freeride touring na sezónu 17-18

Články o lyžařských botách pro skitouring

Články o vybavení pro skialpinismus a lyžování ve volném terénu