Půvabná Mestia. Stovky obranných věží, které sloužily od středověku jako útočiště místních obyvatel před nájezdníky. Dnes se v nich ukrývají muži před krevní mstou. Mestia je správním i kulturním centrem oblasti jménem Svanetie. Svanové jsou proslulý národ horolezců a horských vůdců.

Lyžování v okolí Tetnuldi

Tetnuldi je nový skiresort, moderní lanovky i rolby. Jediné, co není domyšlené, je doprava ke spodní lanovce. Každé ráno skoro hodinku nahoru, po lyžování zpátky. Jedna lanovka do údolí k řece by vše vyřešila.

Prašanové opojení

Celkově jsme měli štěstí na počasí. Ze sedmi lyžařských dnů byly čtyři slunečné. Třikrát nám napadl prašan, čehož jsme náležitě využili. Ve středisku Tetnuldi nefungovala druhá sekce lanovky a tak to měli těžké freerideři, kteří nechodili na pasech. Unikly jim ty nejlepší prašanové lahůdky.

Sjezd do zapadlého Adiši

Z bTetnuldi na pásech přes hřeben a pak tisic metrů dolů po obrovských pláních. Parádním sjezdem jsme dojeli do vesničky Adishi, která má slavná léta za sebou, kamenné věže i domy se rozpadají a ve vsi bydlí jen pár rodin. 20 lidí, z toho 7 dětí a dohromady mají 14 terénních aut. Bez nich by byli odříznuti od světa, sníh tam leží 7 měsíců v roce a děti dojíždí denně do školy.

Nádherný Kavkaz

Nejvýraznější dominantou okolí Mestie je Ušba, dalo by se říct "gruzínský Matterhorn". Horské nekonečno je úchvatné, hory jsou divoké. Obrázky hovoří za vše...

Panoramata z Hatsvali

Když se vám nechce trmácet na sedadle v Mitshubishi Delica, stačí popjít čtvrthodiku pěšky k lanovce do areálu Hatsvali na kraji města. Lyžuje se jen z výšky 2500 m (Mestia leží ve 1400 metrech). Hatsvali je fajn pro milovníky lesního freeridu. Je tam ale i fajn sjezdovky, po které skoro nikdo nejezdí a tak vydrží celý den v perfektním stavu. Na hoře Zuruldi je parádní vyhlídková restaurace a když se povede počasí je na co koukat. Vévodí samozřejmě monumentální Ušba! Návrat do města lanovkou je podobné tomu, jako když přistává vrtulník, město jako na dlani.

 

Rozloučení s Kavkazem

Shrnutí a tipy

Kdo miluje velehory bude nadšen. Hlavně dechberoucím monumentem jménem Ušba. Gruzie je relativně dostupným freeridovým rájem. Pokud tam chcete jet, neváhejte a neodkládejte cestu, lyžarů každý rok přibývá. Nejlepší levné letecké spojení je z Budapešti do Kutaisi. Hlavní město Tbilisi prodlužuje transport do Mestie o 4 hodiny. Do Tbilisi jsme letěli z Prahy s přestupem v Kyjevě. Pro Moraváky je Budapešť určitě lepší. Obě varianty přijdou včetně poplatků za lyže na cca 7500 Kč. Cesta autem do Mestie je zdlouhavá, ale ta oblast stojí za to trmácení! Leden a únor jsou ideální měsíce na freeride i skialp, březen může být taky hezký, ale už se blíží jaro. V dubnu už to nemá cenu. Jídlo se podobá evropskému, nečekejte lukulské hody, ale hlady rozhodně neumřete. Ceny za jídlo jsou o trochu mižší než u nás. Celodenní skipass v Tetnuldi stál příjemných 350 Kč.

Když nepojedete na vlastní pěst, můžete využít služeb specialistů na Gruzii i další lyžařské exotické destinace - freerideguides­.cz. Já byl s jejich službami spokojený.