Môžeš stručne predstaviť históriu pretekov Bokami západných Tatier a prečo sa vlastne tenhle závod koná v tejto časti hôr?

Západné Tatry ponúkajú pre svoj holnatý charakter výborné podmienky na skialpinizmus. V Roháčskej časti Západných Tatier sa organizovali preteky už niekedy v 80- tych rokoch ,a tak sme sa rozhodli pokračovať v tejto tradící ťažkých skialpinistických pretekov. Dali sa dokopy tri silné skialpinistické oddiely, ktoré sa začali spoločne podielať na organizovaní pretekov, a tie potom dostali názov Bokami Západných Tatier. Behom troch súťažných dní prejdú pretekári niekoľkokrát zo severnej strany pohoria na južnú a naspäť, pričom prechádzajú logickými líniami cez hlavný hrebeň Západných Tatier. A prečo Bokami? Je to ľudový názov pre naše hory, na ktoré sa odmalička pozeráme. Naši dedovia vravievali „šieu som bokami”, „bou som v bokach”, „kde si sa tolko tárau v tých bokach?“ Tak sme sa aj my rozhodli, že budeme chodiť Bokami...

Bokami sa chodí ve dvojiciach, mohol by si pre nezasvätených vysvetlit prečo to tak je?

Snažíme sa robiť preteky, ktoré sú vo vysokohorskom prostredí. Spĺňajú všetko to, čo má ozajstný skialpinizmus obsahovať. Ťažké výstupy, ktoré je treba absolvovať s lyžami na batohu, mačkami na nohách a s čakanom v ruke. Lyžujú sa strmé žlaby, kde veľakrát musia pretekári použiť fixné laná, lezú sa exponované časti hrebeňa... A kedže by sme do hor nemali chodiť nikdy sami, a mali mať vždy po ruke kamaráta, ktorý nám dokáže v ťažkej chvíli pomocť, tak sme sa rozhodli pre pretek dvojíc. Je vždy lepšie, keď nástrahy trate znášajú dvaja, akoby sa tam mal trápiť jednotlivec...

Odkedy sa začalo pretekať v súčasnom formáte, čiže 3 etapy pre dvojice?

Pretekať vo formáte dvojíc sa začalo hneď od prvého ročníka. Ide nám o návrat k pôvodným pretekom a tak isto aj o to, aby ľudia pochopili, že v horách sa treba pohybovať v skupine, je to tak oveľa bezpečnejšie.

Trasa je každý rok trochu iná. Prečo sa mení a podľa akých kritérií sa vyberá?

Trasu vždy volíme podla aktuálnych snehových podmienok, lavínovej situácie a vždy v súlade s pravidlami, ktoré určuje návštevný poriadok TANAPU.

S akým časovým predstihom sa vyznačuje trasa etapy. Je celá etapa označená po celej trase?

Trate staviame zhruba 2 až 3 dni pred pretekom, samozrejme velmi záleží od počasia a niekedy sa stane, že sa podmienky zmenia tesne pred pretekom. Potom to musíme stihnúť opraviť, prípadne preznačiť aj v deň preteku, pred prejdením prvej dvojice.

Sponzori sú dôležití. Podporujú vás len materiálovo alebo aj peniazmi?

Áno máme sponzorov aj na materiálnu podporu, najdu sa aj ludia, čo nám prispejú aj finančne.

Kolko ľudí sa podiela na príprave a koľko priamo v terénu, počas pretekov? Predpokladám, že sú to všetko dobrovolníci alebo členovia Horskej záchrannej služby.

Preteky v prvom rade organizujú chlapi a ženy z troch oddielov, z troch dolín, ktoré preteky organizujú. Sú to ludia , ktorí si musia vziať na pomoc pri organizovaní, dovolenky vo svojich zamestnaniach, hádať sa koli tomu doma s manželkou, manželom. Vo velkej miere nám pomáha aj HZS a jej členovia.

Majú „Bokami“ svoje proslulé známe pasáže na trati. Tak ako například  Tour de France má stúpanie na Mont Ventoux, Galibier alebo Izoard?

U nás sú to Tri kopy a prechod ich hrebeňa - taký náš Galibier…

Loni ste stanovili časové limity, na letošný ročník ste ich vraj ešte zprísnili. Prečo ste to urobili?

Áno limity sú tvrdé. My sme velmi radi za každého jedného pretekára, len pri tak velmi velkom počte,  ako to bolo v minulých ročníkoch, nám vznikali velmi dlhé časové doby na čakanie posledných, že sme nestíhali potom chystať trate na ďalší deň a organizátori sa vracali z doliny po tme.

Koľko záujemcov by mohlo súťažit, keby ste neboli limitovaní ochranou přírody.

Pre tento ročník máme povolených 100 dvojíc.

Podla akého klúča stanovují ochránci limit účastníkov?

Na klúč stanovenia počtu pretekárov  sa treba pýtať na TANAPE.

Aké plány a vize majú „Bokami“ do budúcna. Teraz sa etablovali jako „naj“ pretek v stredoeurópskom regióne. Čo bude ďalej?

Čo bude ďalej, to vám rozpovieme hned 

... pokračovať v tom čo sme začali, robiť to kvalitne a bezpečne, aby každý pretekár odcházal domov poriadne unavený, ale s úsmevom na tvári. Možno sa snažiť dostať do kalendára pretekov „La Grande Course“ - každý skialpinista isto vie, o čom hovorím

Odpovedal Ján Kořínek, člen organizačného tímu „Bokami“, lekár Leteckej záchrannej služby

a horský vodca v spolku Tatry Guides

...Všetky dôležité informáce o pretekoch hľadajte na webe http://bokami.sk/  a na facebookovom profile Bokami Západných Tatier.