Roxa

Italská značka Roxa má v nabídce pro skitouring pouhé tři modely, dodává však širší kolekci pro značky Movement a Hagan. Vlajkovou lodí je RX Carbon. Lehké boty se dvěma přezkami (1780 g @26,5).  V kategorii freeride stojí za zmínku grilamidové boty R3 130 T.I., ty váží 3040 g / pár což je na takovou tuhost párádní lehkost. Není divu, že ambasadory značky jsou mj. Aurelien Ducroz a Glen Plake.

Scarpa

Italská Scarpa, která je vůdčí značkou v oboru skialpinistické boty. Alien 1.0 je novinkou v kategorii race a speed touring. Hmotnost páru 1520 gramů díky karbonovému komínu, minimalizaci přezek a stahování skeletu na nártu pomocí lankové technologie BOA, kterou Scarpa zařazuje stále častěji.

Scarpa slaví 80. výročí a při té příležitosti vyrobila limitovanou edici bot Scarpa F80, která vychází z legendárního modelu F1.

Ostatně Scarpa F1 je v nové podobě na trhu pro sezónu 18-19. S hmotností 2460 g jde o solidně lehkou touringovou botu (materiál HP Polyamid) s pohyblivostí kotníku 62°. Opět BOA na nártu, ve spojení s pebaxovým jazykem.

Scott

Jednou z nejvýznamnějších novinek lyžařského ispa přinesl švýcarský Scott. Nová technologie lavinového batohu Alpride E1 je třetí v pořadí, u níž sází výrobce na ventilátor místo natlakovaných kartuší.  Alpride E1 je plně elektronický záchranný systém s využitím technologie tzv. superkapacitátoru. Celý systém váží 1280 g, což je o 720 g lehčí než ventilátorová konkurence (Jet Force, Voltair). Aktivace je manuální a nezávislé na elektronice. Dokonce nejsou potřeba ani Li-Ion baterie, k uvedení ventilátoru do provozu stačí pouhé dvě baterie (monočlánky AA). Uvidíme, jak na hozenou rukavici zareaguje za rok žlutý netopýr.

V nabídce zůstává i osvědčený systém Alpride 2.0, u tří modelů. Novinkou je objem 40 l u lavinového batohu Scott Backcountry Guide AP 40, který uvítají milovníci přechodů. Nový Alpride E1 bude k dispozici u batohu Backcountry Patrol AP 30.

Návštěvníci si mohli prohlédnout, jak ve skutečnosti vypadají jednotlivé vrstvy lyže a na prvočinitele rozebrané lyžařské boty.

Proměnou prošly lyže. Oblíbené Superguide rozšířili kolekci do šířek 88, 95 (men + women) a 105 (uni). Díky eliptickému karbonovému jádru ubylo trochu na váze a lepší má být výkonnost pro sjezd. Pro milovníky lightweight je určen Speedguide, v šířkách 80 a 95 /menu a dámská 80 mm.

U boty byly vyladěny loni nové lyžáky S1., odpadá manipulace s aretací komínu, nově je snadno ovladatelný přepínač ski/walk Power Bridge. Zbytek kolekce zůstává jako loni.

SGN Skis

Kdo by se rád odlišil a hledá unikátní a krásný design lyže, nechť zaloví na web norské značky SGN Skis, se sídlem u fjordu. Pro touring se hodí Jostedalen Carbon, 92 mm, 2960 g @183 cm nebo především Tylderingen R 21m, 2260g @170 cm, ten je i v karbonové verzi stejně jako Hurrungane 101, R 23m a 2880 g @174 cm.