Skvělý komfort nošení oblečení ORTOVOX jde ruku v ruce s funkčností a vlastnostmi, které jsou pro nás skialpinisty a horolezce tak důležité. Snaží se, aby výrobní řetězec produktů byl co nejvíce transparentní a odhalil nám tak mnoho detailů o zpracování merino vlny.

Farmy, od kterých kupuje Ortovox vlnu, velmi dobře znají

Je pouze několik farem na světě, kde vzniká ta nejkvalitnější vlna. Pro značku ORTOVOX je dohledatelnost původu merino vlny extrémně důležitá, protože jako firma, která každý rok skokově roste, má možnost nejen od přírody brát, ale i dávat. Vývojáři z Mnichova farmy často osobně navštěvují a znají se s farmáři osobně. V jejich zájmu je, aby ovce měly co možná nejkvalitnější podmínky života.

Ovce byly do Austrálie a Tasmánie importovány teprve v 19. století

Jednou z těchto poctivých farem je Kenilworth, která má svůj příběh opravdu unikátní. Dříve patřila famózní Elize Forlonge z Glasgow, která jako první dovezla ovce ze Saska do Austrálie a Tasmánie. V Hamburku je v roce 1829 naložila na loď a dopravila do Tasmánie. Svého času velmi riskantní podnik ani nemluvě o tom, že cestovala sama. Díky její zásluze se Austrálie a Tasmánie staly zeměmi s tou nejkvalitnější vlnou na světě. Po smrti svého manžela farmu prodala Davovi Taylorovi, jehož rodina se o ni stará dodnes.

Dnes vás na farmě přivítá jeho potomek, také Dave Taylor, který podnik udržuje už jako šestá generace. Spěch na farmě nemá své místo a celá rodina tu žije opravdu klidný a šťastný život. Lidé jsou si v Tasmánii mnohem bližší než v Austrálii. Každý zná každého a děti tu vyrůstají v krásné přírodě obklopeni rodinou.

Každý den, mezi šestou a sedmou hodinou ranní, je nutné zkontrolovat, jestli mají ovce dostatek vody a jídla – jediná možnost, jak zajistit optimální kvalitu vlny. O zbytek se postará příroda. V regionu Campbelltown farmáři produkují tu nejkvalitnější vlnu na světě. Jedna ovce vydá přibližně 6 kg vlny a celá Davova farma vyprodukuje 43 tun Merino vlny ročně.

Krásný život tásmánské ovečky

Představte si, že jediný váš úkol je celý den jíst čerstvou a šťavnatou trávu, být fit a nechávat si narůst tu nejlepší vlnu. Všichni se o vás starají s co největší pečlivostí. Celý klidný život jste v Tasmánii, na ostrově mezi Austrálií a Antarktidou. I tak by se to dalo popsat...

V Tasmánii žije 500 000 lidí a 2 000 000 ovcí. Nenajdete tu těžký průmysl, pouze nekonečnou přírodu, široké travnaté pláně a hory plné stromů - eukalyptů. Je to ideální prostředí pro merino ovce, které se dokáží skvěle adaptovat na zdejší, rychle se měnící podnebí.

Jak se stříhá ovce

Abychom mohli merino vlnu označit jako tu nejkvalitnější, musí ovci ostříhat opravdu zkušený farmář, který přesně ví, co a jak. Jednu ovci tu stříhají dvakrát do roka. Každý střihač má vlastní kóji a jedna ovce mu zabere maximálně 5 minut. Za den stihne každý 200 ovcí.

Zajímavostí je speciální úvazek, který je prevencí proti bolesti zad. Střihač je celý den ohnutý v zádech a tento systém práci značně zjednoduší. Vše je ruční práce. Sledovat střihače při práci ve vás vyvolá dokonalý pocit preciznosti a klidu. Vypadá to tak jednoduše. Začíná se od břicha, pokračuje přes nohy a krk a končí se na hlavě. Proces stříhání musí být jemný, aby se ovce nedostala do stresu. Pokud střihač umí, do pár minut ovce zase běhá ve stádu.

Podívejte se na video, jak celý proces stříhání ovcí probíhá a na čem tolik záleží.

 

Čištění a mytí merino vlny

Ostříhaná vlna je lisována do balíků a přepravována do Evropy nebo Asie. Samotný proces čištění je následující:

  1. Balíky jsou rozbaleny a vlna je vložena do obřích “praček”
  2. Samotné praní probíhá v několika postupně jdoucích korytech.
  3. Merino vlna je vysoušena horkým vzduchem.
  4. Dále se mechanicky odstraní ostatní nečistoty, které voda nedokázala vyčistit.

 

Výroba příze

Vyčištěnou vlnu je nutné připravit do pramenů, aby z ní mohla být upředena příze. Po čištění je vlna zacuchaná a je nutné jednotlivá vlákna učesat, aby byla vedle sebe poskládána v jednom směru. Následuje oddělení těch nejdelších vláken od zbytku. Délka vláken je velmi důležitá a hraje velkou roli v kvalitě a odolnosti oblečení. Takto oddělená souběžná vlákna (rouno) jsou mykané do jednoho pramene ukládaného do vysokých nádob. Takto zpracovaný pramen vlny je připraven pro poslední krok – předení příze.

Druhů vlněné příze je nespočet. Liší se svou jemností i technologií výroby. Za zmínku stojí patentovaný typ NUYARNⓇ, což je příze, která má jádro tvořeno nylonovými vlákny, kolem kterého je opředena vlna. NUYARNⓇ je mnohem elastičtější, při svém objemu je velmi lehké a 5x rychleji schne.

ORTOVOX je vlna. Od roku 1988

Vývojáři ORTOVOX si vlnu pečlivě vybírají a vznikl tak standard ORTOVOX WOOL PROMISE (OWP). Jedná se o rozšířený Responsible Wool Standard, který ještě více zpřísňuje požadavky na kvalitu vlny. Ale aby to nebylo jen o kvalitě, je zde zahrnutý zejména kvalitní život ovcí a adekvátní cena, kterou ORTOVOX platí farmářům. To vše má samozřejmě vliv na cenu pro nás – zákazníky, ale na druhou stranu máme garanci prvotřídní kvality, kterou jinde nezískáme. OWP obsahuje více než šedesát bodů definujících například prostředí, ve kterém ovce musí žít i dožít, způsob stříhání vlny i samotné dopravy.