Rámové je těžší

Pro pořádek připomenu, že rámové vázání je vlastně podobné běžnému sjezdařskému. Jen patka není připevněna k lyži, dá se pro výstup uvolnit a využívat opěrek pro usnadnění chůze do kopce. Špička s patkou jsou spojeny – proto se jim říká rámové - a otáčí se na čepu, který je ve špičce. Na sjezd se pata uzamkne k lyži.

Kolik váží Shift MNC

Hmotnost páru robustních rámových vázání se s brzdičkami obvykle pohybuje mezi 2,5 až 3 kg. Shift MNC 13 váží včetně brzdiček 1760 g. Pro jednoduché srovnání, freridový Dynafit Radical FT s DIN 12 váží 1350 g, Marker Kingpin 13 má 1460 g. Rozdíl v tuhosti je obrovský ve prospěch Shiftu, rozdíl ve váze pouhých 205, resp. 150 gramů na jedné lyži. Když tenhle fakt dáte do relace k váze širších lyží 100+ mm, nestojí těch 20 deka za řeč.

Vypínací síly

Obvyklé je, že u rámových vázání je standardem vypínací síla DIN 12+, maximem bývá DIN 16. Nejinak je tomu u Shiftu, nastavit se dá vypínání špičky i patky v rozsahu DIN 6 – 13. Nastavení se provádí jednoduše křížovým šroubovákem jak na špičce, tak na patce, ta musí být zašlápnutá a „trčet vzhůru“. Nastavitelná je i výšková poloha kluzné podložky na špičce, která podporuje správnou funkci bezpečnostního vypínání do stran, tak jak to znáte z klasických sjezdovek.

Spolehlivost a bezpečnost na prvním místě

V plné rychlosti na tvrdé sjezdovce držela bota ve vázání úplně spolehlivě, ale tohle by určitě lépe než já otestoval zkušený závodní lyžař v alpských disciplínách. Musím podotknout, že lyže Atomic Backland 107 si skvěle poradí v každém sněhu – jezdil jsem po zmrzlém ranním firnu, prašanu, rozježděné vatě…Každopádně bota ve vázání seděla natěsno, jako ulitá, nikde ani stopa po vůli. Při sjezdu jsou lyžařovy síly přenášeny nikoli přes piny, ale čelisti, což znamená přesný přímý přenos.

Prostě jsem měl z vázání pocit, že se na něj můžu spolehnout!

Kvalitní materiály

Špička je tvořena směsí polyamidu a karbonu a všechny namáhané části jsou z oceli nebo pevných slitin hliníku.

Výstup pouze s piny a tedy botami s inserty

Právě v tom tkví genialita tohoto systému. Před stoupáním se zatlačením jednoho prstu překlopí o 90 stupňů malý kvádr a rázem jsou čelisti špičky připraveny k zap­nutí pinů do insertů bot. Těžiště boty se přesune zhruba o centimetr dopředu a tím se dosáhne, že patka zůstane vzadu a není při výstupu v kontaktu s botou.

Do mírného svahu se může jít po došlapu na pedál aretované brzdy, nebo použít jedinou opěrku.

Taky je tu možnost lyžovat jen z kopce, po sjezdovkách či mimo nich a v tom případě lyže zůstanou stále v režimu „sjezd“ a chováte se, jak jste zvyklí s jakýmkoli nášlapným vázáním.
Poznámka: Kdyby náhodou někdo neměl jasno, piny jsou součástí vázání - trny na špičce a patce, které drží botu ve vázání – bota musí být osazena inserty – důlky na bocích špiček a zacvakávací drážkou na patě. Viz článek o insertech…

Nástup do vázání

Na začátku výstupu stačí holí zatlačit na aretační páku dolů, tím roztáhnout čelisti s piny a po nalezení správné polohy boty odlehčit holí páku a nechat zajet piny do insertů. Pak páku zaaretujte. Po došlápnutí na pedál paty se automaticky zvednou brzdičky a zajistí se v poloze pro výstup.

Přepnutí na sjezd

Před jízdou z kopce stačí u špičky jednoduše přecvaknout „kouzelný bazmek“ zpět, tím se z něj stane součást běžné špičky pro sjezdařskou botu, čelisti se vrátí zpět do „nepinové“ polohy. Pak zbývá už jen uvolnit brzdu, zacvaknout boty a jet. Názorně je vše vidět na instruktážním videu.

Kompatibilita s techovými botami

Není bota jako bota. Lyžáky pro skialp a skitouring ve stylu light netrpí přebytkem plastu a tak je zapnutí bot do Shiftu kvůli minimalistickému nálitku na špici často nemožné.

Zda bude bota ve vázání Shift spolehlivě fungovat, stanovuje norma ISO 9523. Vázání Shift patří do kategorie MNC (Multi Norm Certified). Do vázání budou bezchybně pasovat boty, které splňují následující certifikaci podle uvedené normy

  • Touring Boots, s certifikací podle normy ISO 9523 – např. Fischer Travers, Scarpa Maestrale/Gea , Scott (všechny), Dalbello Lupo atd. Rozšířené touringové boty La Sportiva a Dynafit nemají pro své boty ISO certifikaci, takže nelze oficiálně určit kompatibilitu. Navíc Dynafit se svým konceptem špičky bez nálitku, tzv. Nose, nelze zapnout do Shiftu na sjezd.
  • Grip Walk, norma ISO 9523 – touringové boty, na kterých lze pomocí šroubů měnit tvarovanou podešev (profilovanou) za „rovnou“ alpine, sjezdařskou.
  • Walk to Ride Compatible (WTR), norma ISO 9523 – boty, které mají podešev jako klasické sjezdařské a jsou osazeny inserty.
  • Alpine Boots podle ISO 5355 – boty pro klasické sjezdové lyžování, pozor ale, jedině na sjezd, pro výstup jsou potřeba inserty na piny v čelisti vázání.

Stoupací opěrka

Na pásech jsem stoupal v měkkém prašanu, tam to šlo pohodlně. Jediná stoupací podpěrka paty odpovídá úhlu zhruba 10°. To je něco mezi 1. a 2. stupačkou u rozšířeného vázání Dynafit Radical ( 8°, resp. 13°). Když necháme podpěrku ve výchozí poloze, pata boty je vyvýšena o 4,5°. Z toho plyne, že opěrka Shiftu je zvolena kompromisně, „tak akorát“. Dá se ovládat talířkem hole, což je moc důležité.

Absolutní spolehlivost do kopce i z kopce

Vázání Shift MNC jsem měl namontované na lyžích Atomic Backland 107 a tak při výstupu po zmrzlé, urolbované a velmi tvrdé sjezdovce působily na boty a přeneseně i čelisti vázání s piny výrazné pákové síly. Na prudkém traverzu vázání spolehlivě udrželo i silné, testérem úmyslně přeháněné páčení boty. Aretace špičky je dvoustupňová. Když ji na výstup vůbec nezapnete, počítejte s vypnutím při traverzu, v měkkém sněhu na mírném svahu bude špička držet spolehlivě i bez aretace.

Při zapnutí areatace do první polohy vydrží bota ve vázání v měkkém sněhu vždy. Když chcete mít 100% jistotu, vytáhněte bílou aretační páku do mezní polohy vzhůru – viz obrázek.

Shrnutí Skitour.Guru

Atomic Shift MNC 13 je kompromisní vázání pro sportovně zdatné lyžaře, kteří hledají spolehlivé, nekompromisně tuhé vázání pro sjezd a při výstupu se nechtějí tahat s o kilo těžším rámovým vázáním. Shift lze snadno ovládat, je dostatečně robustní a technicky dokonale provedený – nečekejte žádný „vakl“ cestou nahoru ani při sjezdu. Vyznavači skitouringu patrně dají přednost něčemu lehčímu, Shift čeká hlavně na freerider(k)y a ty, kdož milují allmountain skiing.

Vázání pro freetouring Atomic Shift MNC 13, 2018-19

Vázání pro skialpinismus, skitouring a freetouring Atomic 2018-19

Všechna vázání pro skialpinismus, skitouring a freetouring na sezónu 2018-19