ATK Binding rozděluje svá vázání do čtyř modelových řad. Haute Route 2.0. patří do kategorie speed touring (ještě SLR a Trofeo Plus), nejlehčí je race pro závodní skialpinismus, klasická je řada touring (Crest a RT) a s vysokými vypínacími silami jsou modely Raider 12 a Freeraider 14 z řady free touring.

Ultralight vázání

Vázání váží 330 gramů, k tomu je potřeba připočíst destičku, ve které se posouvá patka, sloty na haršajsny a pojistné řemínky, tohle dohromady váží 80 g. Součet 410 gramů za pár vázání je skvělý. Srovnatelný Dynafit Superlight 2.0 váží s destičkou pro posuv patky 490 gramů, navíc bez slotu pro haršajsny.

Vše na tomto vázání je minimalistické, velmi subtilní, ale moje oko technika - strojaře vidí ještě naprosto precizní technické zpracování v každém detailu, žádná část nepůsobí zranitelně nebo „fórově“.

Nástup do vázání

Ačkoli nemá špička žádnou výraznou zarážku, jde do vázání nastupovat překvapivě snadno. Je to díky Easy Entry Systemu, který spočívá v nové geometrii špičky, vytvarované tak, že optimálně reaguje na nášlap. Napoprvé jsem špičku zašlápl v 9 z 10 pokusů. Příjemné překvapení!

Monolink

Specialitou špiček ATK je systém pružin na jediné straně pastičky, jmenuje se Monolink. Výsledkem je vyšší tuhost zapnuté špičky a ušetří se na váze.

Aretační páka

Zásadní část každého pastičkového vázání prošla úpravou i u ATK Haute Route. Silové poměry na pákách jsou vyladěné tak, že se páčka dobře ovládá. Protože je na konci kovové páky plastová koncovka z měkčího plastu, nedoporučuji používat při vypínání hrot hole, ale raději konec madla, hrotem by se mohla koncovka předčasně poškodit.

Slot pro haršajsny

Bez haršajsen na jaře ani krok a tak je fajn, že součástí vázání je slot na haršajsny, který je upevněn do podložky špičky dvěma šrouby a lze ho snadno demontovat. Pro gramisty je to v období prašanové části zimy podstatná výhoda.

Pojistná lanka namísto brzdiček

V rámci nízké hmotnosti je výhodnější nahradit brzdičky lehkým kevlarovým lankem s karabinou na konci. Nevýhodou je snížení bezpečnosti v případě stržení lavinou. Lanko je dimenzováno tak, aby při zátěži, převyšující 80 kg, povolilo ve spoji a umožnilo opuštění lyže z boty. Každopádně se lyží po vypnutí vázání zbaví lyžař v případě ohrožení lavinou vypnutím špičky. Druhou nevýhodou je nutnost neustálého zapínání karabinky lanka k botě a vypínání při vystupování. Rozhodně se vyplatí zapnout k botě kroužek (podobný tomu, co se používá na svazek klíčů), s jeho průměrem se snadněji provléká karabina.

Vše je součástí balení

Potěšitelné je, že pojistná lanka jsou, stejně jako slot pro haršajsny, součástí vázání a nemusí se vše dokupovat zvlášť. Je škoda, že příznivci brzd nemají možnost přidělání externí brzdy.

Totéž platí pro destičku, která slouží k variabilnímu nastavení polohy patky. Tu lze v drážkách destičky posouvat v intervalu 30 mm.

Otočná patka

Koncept vázání ATK spočívá v otočné patce, což je převažující systém u většiny značek. Patky ATK jsou všech vázání řešeny tak, že se otáčí o 180 stupňů a je jedno na jakou stranu.

Stoupací opěrky

Z jedné strany jsou piny pro zapnutí na sjezd a při výstupu je piny možné překrýt přiklopením opěrky na výškovou úroveň pinů. Netřeba pak otáček patkou.

Druhý přístup k využití patních opěrek počítá se dvěma polohami. Po otočení patky se dá došlápnout do roviny anebo využít vyšší úroveň otočné opěrky, než je těsně nad piny. Záleží, co komu vyhovuje. Já osobně bych uvítal o něco vyšší polohu pro případ, že někdo přede mnou našlápne strmější stopu.  

Vypínací síly

Nastavit se dají vypínací síly v boční a předozadní rovině v intervalu 5 – 10 DIN, což zjednodušeně řečeno, vystačí průměrným lyžařům, vážícím 50 až 100 kg. Při těžším batohu a agresivní sportovní jízdě nemusí tohle rozpětí stačit, je ale nutné připomenout, že při skitouringu se lyžuje většinou výrazně nižší rychlostí a v měkčím sněhu, tak rozdílném, od toho sjezdovkového.

Shrnutí Skitour.Guru

Kdo hledá lehoučké vázání pro skitouring nebo také „hobby“ závodní skialp, bude velmi spokojen. Potěší příjemná ovladatelnost, mechanická odolnost díky převažujícímu kovu, škoda, že chybí možnost namontovat brzdičky. Kdo má rád vyšší patní podpěrku, měl by si raději vyzkoušet na testovacím dnu, zda mu bude vázání vyhovovat.

Verdikt Skitour.Guru

Bezpečnostní funkce 100%

Nástup do vázání 100%

Aretace špičky pro výstup 100%

Ovládání patní opěrky 80%

Počet patních opěrek 60%

Změna ski – walk 60%

Hmotnost 100%

Vázání pro skitouring a skialpinismus ATK BINDINGS Haute Route 2.0

Všechna vázání ATK BINDINGS pro skialpinismus, skitouring a freetouring

Vázání všech značek pro skialpinismus, skitouring a freetouring