Koncept s otočnou patkou

Fritschi Swiss Xenic 10 patří typologicky mezi vázání, které mají otočnou patku, přičemž jako jedna z opěrek slouží těleso patky a druhá, ta vyšší je na straně, kde jsou piny. Podobně to je řešeno u vázání ATK Crest nebo Marker Alpinist.

Vypínání vázání v případě překročení nastavené mezní síly se děle prostřednictvím rotace patky. Podobně jako u většiny pinových vázání (ION, Radical, ATK atd.)

Jak je to s hmotností

Pár vázání bez brzd váží sympatických 560 gramů, 650 g s brzdičkami. Koncepčně podobný Alpinist váží 690 g, Crest má 560 g, naproti tomu Vipec Evo 12 váží 1160, Radical 1200 g.

Ovládání patky

Vipec a Tecton mají fundament v tuhé nerotační patce, u Xenicu je to jinak. Pro výstup je nutné rotační patku otočit o 180°. Volbou je buď došlap na rovinu, nebo použití opěrky, která má jedinou polohu - ta odpovídá zhruba úhlu 8° (závisí na velikosti bot).

Otočení jde snadno, pokud se použije páky pootočené opěrky, jak je to patrné z fotky.

Manipulace s opěrkou při výstupu je snadná, talířkem hole to jde náramně lehce. Ona je vlastně manipulace zbytečná, na začátku stoupání si nastavíte opěrku na výstup, a pokud nenastane vyloženě rovinatý úsek, není nutné na opěrku sahat.

Našlápnutí do patky

Zadní piny jsou rotující, což umožňuje plynulejší nastupování a přesnější funkci vypínání, taktéž snižují opotřebení. Touto vychytávkou srovnal Fritschi Swiss krok s italským ATK Binding, které má tutéž výhodu u některých vázání.

Vypínací síly

Nastavení vypínacích sil se provádí výhradně na patce, na rozdíl od Vipecu nebo Tectonu. Jedním šroubem se nastavuje boční vypínací síla, druhým vertikální vypínací síla, obě v rozsahu 4-10 DIN. Oba šrouby mají drážku na plochý šroubovák a jsou snadno dostupné, takže se dají ovládat i „šroubovákem“ na kapesním noži. Naopak křížový šroubovák je potřeba k nastavení horizontální polohy patky, která se našteluje tak, aby mezi insertem boty a tělesem patky byla zhruba 1 mm mezera.

Podobně jako u jiných vázání s rotační patkou platí empirické pravidlo, že se nastavuje síla odpovídající 1/10 lyžařovy váhy. Ovšem lepší je přistoupit k tomu podle norem v tabulce (viz obr.).

Podélný posuv patky

Důležitou vlastnosti vázání je schopnost přizpůsobit „rozvor“, čili vzdálenost mezi špičkou a patkou podle prohnutí lyže. Čím je lyže prohnutější, tím více se přibližují patka a špička k sobě. Xenic 10 je schopen vyrovnat správnou pozici patky vůči špičce v rozsahu 10 mm a tím zajistit standardní vlastnosti lyže a především bezpečnostní funkce vázání.

Tuhost patky

Ač je patka plastová a poměrně malá, rotující část je na masivní základně. U Fritschi Vipec a Tecton patka nerotuje a značka si u těchto vázání zakládá na pojetí, že špička dělá bezpečnost a patka tuhost. U nové koncepce Xenicu se snaha o co nejstabilnější patku promítla do masivního čepu, po kterém se těleso patky otáčí. Tato „osa“ má průměr 4 cm, díky tomu je přesnější a tužší, eliminuje se nechtěné vypnutí.

Zacvaknutí špičky

Nástup do špičky je opravdu luxusní, zacvaknout inserty boty do pinů jde opravdu snadno a správnou polohu boty pomůže vymezit dorazový spoiler a po následném došlapu kovový pedál. Věřil bych si na 10 úspěšných nášlapů z 10 pokusů.

Elasticita špičky

U špičky sice nelze nastavit vypínací sílu, ale výhodou špičky je vysoká elasticita, špička nevypne hned po překročení zátěže, po vyrovnání prekérní situace lyžařem se po vychýlení z původní pozice vrátí zpět, aniž by došlo k předčasnému vypnutí.

Aretace špičky

Piny nové inovativní špičky se pohybují horizontálně a pohltí vertikálně působící síly. Nechtěné vypnutí způsobené nárazy a vibracemi od sněhu je eliminované i bez aretace špičky při sjezdu.

Pro výstup se používá aretace špičky zvednutím páky tak, jak je to běžné u techových vázání – viz foto. Tohle je jiné u Vipecu i Tectonu, tam funguje nastavená vypínací síla na špičce. U Xenicu je po uzavření čelisti pákou nahoru špička zamknutá a chová se stejně jako u jiných vázání (Dynafit, ATK, G3 atd...).

Brzdy

Brzdy jsou v dnešní době standardem a tak není divu, že jsou součástí vázání Xenic 10. Fungují tak, jak je obvyklé. Při zahájení výstupu stačí došlápnout na pedál a tím se brzda zaaretuje. Ve sjezdovém módu je to samozřejmě jinak, po vypnutí boty z vázání se automaticky aktivuje. Šířka brzdiček je trojí - 85, 95 a 105 mm. K brzdám lze přikoupit i pojistné řemínky Safety Pin.

Výhodou je možnost výměny brzdiček různé šířky. Když si pořídíte např. širší lyže, můžete na ně použít Xenic z těch starších a stačí vyměnit brzdičku za širší variantu.

Slot na haršajsny

Xenic pochopitelně poskytuje použití haršajsen, dodávají se v šířkách 85, 95 a 105 mm pod názvem Xenic 10 a principiálně se podobají stoupacím hřebenům od značek ATK nebo Dynafit. Nasazují se stejně – hřídelku zasunete do slotu za špičkou vázání. Viz video na konci článku.

Kompatibilita Xenicu s botami

Podle informací výrobce plní vázání Xenic 10 bezvadně svoji funkci se všemi lyžařskými botami z kategorie "tech", tedy s inserty pro piny. Pro bezchybnou funkci vázání by se bota měla bez jakéhokoli ovlivnění funkce dostat do polohy, při které svírá povrch lyže s podrážkou boty úhel 70°. 

Na fotkách jsou zobrazeny dvě situace:

a) režim walk/výstup - bota není kromě vazby pinů a insertů v kontaktu se špičkou vázání

b) režim walk/výstup - do této polohy pustí vázání botu a umožní tak velmi dlouhý krok, aniž by došlo k něchtěnému vypnutí, třeba při úplném podklouznutí pásu. Bota tlačí špičkou na černý blok (nikoli na červený positioner), ale to při aretaci špičky nezpůsobí vypnutí. K vypnutí dojde až při překročení síly, která uvolní boty z čelisti, v tomto případě cca DIN 15 až 16. Na pravém z obrázků vidíte, že v této pozici by se koleno lyžaře dostalo na úroveň lyže.

Frontální vypnutí na videu

První video ukazuje vypnutí zaaretované špičky při výstupu. Na druhém videu je vidět totéž při módu sjezd. Je zřetelné, že při vypnutí během výstupu je potřeba citelně větší síla, než při vypnití ve sjezdu. Tam po vyskočení patky z pinů stačí, aby bota narazila do černého plastového bloku a uvolnila čelisti špičky.

VIDEO: Frontální vypínání špičky při výstupu

VIDEO: Frontální vypínání špičky při sjezdu

Co z toho plyne pro praxi? Když vám podklouzne pás, třeba ve zledovatělé stopě a dostanete se do mezní polohy (koleno se zastaví až o povrch lyže), nemělo by tak hrozit poškození plastu boty nárazem skeletu do vázání a zároveň k nekontrolovanému pádu s uchycenou lyží na noze. Avšak zároveň by nemělo dojít k příliš snadnému nechtěnému odepnutí lyže, spojené s hrozbou ujetí lyže po strmém svahu.

Materiály

Xenic 10 je vyroben převážně z hi-tech plastů, ušlechtilé oceli a karbonových výztuh. Používal jsem vázání 3 dny a to je samozřejmě málo pro posouzení mechanické odolnosti plastů. Ale protože Vipec a Tecton už jsou pár let bez problémů na trhu, zdá se, že s plasty to ve švýcarském Fritschi umí náramně.

Vhodný pro lyže od 70 mm

Xenic 10 je vhodný pro lyže, širší než 70 mm pod vázáním. Stabilitu vázání podporuje široká rozteč montážních vrutů.

Uživatelské shrnutí

Vázání se jednoduše ovládá, ať už jde o otáčení patky nebo ovládání opěrky holí. Nástup do špičky vázání je rovněž bezproblémový, na aretaci špičky není potřeba velké síly! Váhově patří Xenic mezi ta lehčí vázání pro skitouring, tedy ta s brzdou. Vázání jsem prověřil během celodenního lyžování na svazích Chopku a dvou dnů v Žiarské dolině, vždy v těžkém sněhu.

Verdikt Skitour.Guru

Bezpečnostní funkce 100%

Nástup do vázání 100%

Aretace špičky pro výstup 100%

Ovládání patní opěrky 90%

Počet patních opěrek 60%

Změna ski – walk 70%

Aretace brzdiček 100%

Hmotnost 80%

Video, které shrnuje vše podstatné a ukazuje obsluhu vázání...