Sněhové srážky

Výborně a názorně mají vývoj sněhové pokrývky zmapovaný alpské země, především Švýcarsko. Tamní ústav pro výzkum sněhu a lavin SLF vydává přehledné mapy. Jednak celkový stav sněhu (obr.1) a pak aktuální s vývojem sněžení za předešlý jeden (obr. 2) a tři dny (obr. 3) a také velmi užitečnou mapu sněhové pokrývky ve výšce 2000 m (obr. 4).

 

Vítr

Silný vítr ochotně transportuje tuny sněhových vloček a vytváří tzv. navátý, nejnebezpečnější druh lavinového sněhu. Proto je nutné informaci o sněhu doplnit faktem, zda sníh padal ve větrném počasí. Navátý sníh se shromažďuje na závětrných svazích, a tak kromě jeho síly potřeba znát i jeho směr. Pěkně a přehledně je vítr znázorněn na stránkách LWD Tirol.

 Teplota

Význam teploty na lavinové nebezpečí vzrůstá s blížícím se jarem a obdobím lavin mokrého sněhu. Velice přehledně má stav teploty i její předpověď pro Tyrolsko.

Měřící stanice

Základní meteorologická data přináší hustá síť měřících stanic, kterých je v Tyrolsku 75. Naměřená data, týkající se sněhu, větru a teploty jsou obvykle znázorněny grafikou. Např. v Tyrolsku si lze volit zobrazení průběhu za poslední jeden den, tři dny, týden nebo měsíc.