Důležité upozornění na úvod

Předně musím připomenout, že nejsem v žádném případě podjatý, ať už ve prospěch nebo neprospěch Piepsu. Rovněž nemám ambice dělat soudce. Poctivě jsem se snažil na webu vyhledat dostupné informace k případu, vyjádření aktérů lavinových nehod a jejich blízkých i stanoviska Piepsu a logicky a chronologicky je poskládal a přidal stručný komentář. Projděte si to a názor si udělejte sami.

Jak funguje lavinový přístroj

Čtenáři Skitour.Guru ví, že pro nalezení člověka pod lavinou je potřeba, aby jeho lavinový přístroj vysílal signál (pípák je v režimu „SEND“), který lokalizují jeho zachránci - kamarádi na povrchu laviny tak, že přepnou svoje přístroje do režimu hledat - přijímat, na pípáku označeném „SEARCH“.

Na začátku túry je běžnou rutinou – povinností členů skupiny provést kontrolu lavinových vyhledávačů.


Související články to vysvětlí podrobněji:

Jak nosit vyhledávač

Vzájemná kontrola vyhledávačů na začítku túry

Proč je důležité nosit vždy kompletní lavinové vybavení

Lavinové vyhledávací přístroje – aktuální přehled celosvětového trhu

Elektronika v bezprostřední blízkosti ruší vyhledávač


V čem je problém…

Vše se točí kolem bezchybné funkce přepínače mezi módy SEND a SEARCH. K přepnutí slouží plastový posuvník. Nestačí ho jen jednoduše posunout ze značky SEND na SEARCH, ale musí se stisknout ještě plastové aretační tlačítko, které brání nechtěnému přepnutí. V případech, které budou níže popsány, došlo k nechtěnému přepnutí pípáku na SEARCH a proto nemohli zachránci lokalizovat zasypané – logicky, protože jejich pípák nevysílal signál.

Na krátkém videu je to jasně demonstrované:

 

Takhle vypadá instruktážní video, zveřejněné značkou Black Diamond, která je majoritním vlastníkem značky Pieps:

 

O jaké lavinové přístroje se jedná…

Pieps uvedl na trh již tři generace vyhledávačů DSP. První plně digitální žlutošedý pípák z roku 2003 stál na začátku rozvoje značky PIEPS, plného inovací. Druhá řada DSP (modely PRO a SPORT) se na trhu objevila v roce 2013, přičemž druhý jmenovaný je stále v nabídce i pro letošní zimní sezónu. Právě kvalita těchto přístrojů, konkrétně způsob řešení přepínání mezi režimem vysílání a příjmu, je v současné době zpochybňován některými lidmi z kanadské lyžařské komunity. Třetí řada DSP se vyznačuje rozhraním BlueTooth a proto se v názvu objevuje BT. Tyto pípáky mají jinak řešené přepínání, proto se jich zmíněné pochybnosti netýkají. Přístrojů druhé generace bylo vyrobeno zhruba 150 000 ks a stále jsou k dostání na trzích celého světa.

Přístroje PIEPS jsou vyvíjeny, vyráběny a kompletovány v mateřském závodě firmy v rakouském Štýrsku.

Co se stalo – 2 nehody v Americe

Březen 2017 – pod lavinou zahynul Corey Lynam.

 V Britské Kolumbii nedaleko Whistleru strhla lavina Corey Lynama, který byl nalezen až po 4 hodinách, bohužel mrtvý. Nehodu vyšetřovala kanadská jízdní policie (Royal Canadian Mounted Police) a zjistila, že přístroj Pieps DSP Sport, který měla oběť na těle, byl přepnutý do režimu hledat. Tedy nevysílal signál a nemohl být lokalizován.

Jakmile se Pieps o nehodě dozvěděl, kontaktoval vyšetřovatele i záchranný tým. Vdova Brianne Howard si v prosinci 2017 najala právníka a požádala dopisem společnost Black Diamond (vlastník značky Pieps) o prošetření funkčnosti přístroje a jeho stažení z oběhu. Pieps nechal prověřit vyhledávač oběti v Evropě, v laboratořích instituce TÜV SÜD, která ho shledala funkčním. Toto stanovisko obdržela vdova dopisem v lednu 2018.

Při zkoumání přístroje vyšlo najevo to, co sděluje Pieps ve svém veřejném prohlášení:

  • Ani u často používaných a opotřebených přístrojů DSP nedošlo ke změně funkčnosti přepínacího mechanismu
  • Přístroje DSP, u nichž byl násilně přepnutý přepínač (změna režimu bez stisknutí uzamykacího tlačítka), vykazují nižší hodnotu odporu přepínače, která se po několika dalších cyklech dále snižuje. Snížení odporu přepínače v důsledku násilného přepnutí se lišilo, ale nebylo tak výrazné, jako u přepínače s viditelně poškozeným uzamykacím tlačítkem.
  • DSP přístroje s viditelně poškozenými uzamykacími tlačítky vykázaly pokles odporu přepínače o 50% - 100%
  • Bylo prokázáno, že kombinace uzamykacího tlačítka s přepínačem, jak je tomu u přístrojů DSP, je z hlediska bezpečnosti srovnatelná s jinými podobnými mechanismy na trhu.

Březen 2020 – Nick McNutt při natáčená filmu lavinu přežil, ale…

Při natáčení filmu Make Believe produkcí Grand Teton Research v hlavních rolích s profi freeridery, přeskakoval McNutt přes polštáře. Po posledním doskoku ho vychýlila z plánovaného směru lavina, kterou inicioval sníh shozený jeho jízdou. Nechtěná změna směru měla za následek náraz do stromu a zranění. Navíc ho zasypala lavina. Měl štěstí. Nehodu viděli členové štábu a na skútru mu jeli pomoci. Marně se snažili zachytit signál jeho přístroje. Jeden ze zachránců ho šťastně lokalizoval sondou a McNutt byl po 5 minutách se zraněními vyproštěn a následně přepraven do nemocnice. Přístroj McNutta byl odeslán poštou do Evropy k prozkoumání, ale cestou se bohužel ztratil.

Video z natáčení, kde je vidět příčina nehody…

 

Poté, co se stala nehoda Nicka McNutta, se na sociálních sítích vdova B. Howard vyjádřila s výzvou ke stažení vyhledávačů z oběhu a dalšího prodeje – viz níže.


Odkazy na články, které popisují causu…

Případu se věnují hlavně kanadské a americké weby, v Evropě je na několika stránkách s outdoorovou problematikou zveřejněno prohlášení Piepsu – viz níže v tomto článku.

Outsideonline com: Are These Avalanche Beacons Malfunctioning?

powdercanada.com: PIEPS DPS BEACONS MECHANISMS OF FAILURE

tetongravity.com: WHAT’S GOING ON WITH THOSE PIEPS AVALANCHE BEACONS?

sleddermag.com: Pieps Offers Upgrades to Owners of DSP Pro and Sport Avalanche Transceivers


„Pitva“ Wildsnow.com

Lou Dawson podrobil vlastní vyhledávač DSP Sport sice necertifikovanému ale technicky docela sofistikovanému průzkumu. Jak sám píše, provedl „pitvu“ a změřil, že k uvolnění aretačního tlačítka stačí zatížení vahou 1,44 kg. Ostatně, podívejte se na článek TESTING PIEPS DSP SPORT AVALANCHE BEACON SWITCH.

5.11. byl na webu loudawson.com (syn provozovatele Wildsnow.com) zveřejněný amatérský koncept výroby doplňující plastové spony na 3D tiskárně, která by mohla pomoci odstranit potenciální problém nechtěného přepnutí – podívejte se na článek Pieps DSP Switch Lockout Concept, kde je vše podrobně popsáno a zobrazeno.

 

 Co je důležité dodat…

  1. Lavinové vyhledávače musí splňovat požadavky podle normy EN 300 718.  Část normy EN 300 718 – 2 se zabývá mechanickým designem zařízení.  Bod 4.3.2 pak doslova říká "A safety feature against involuntary or accidental leaving of the transmit mode shall be provided in the equipment.", což česky znamená: Zařízení musí obsahovat bezpečnostní prvek proti nedobrovolnému nebo náhodnému opuštění vysílacího režimu.  Pakliže prošly zmiňované vyhledávače prověrkou v certifikované zkušebně, má Pieps v ruce úředně ověřenou bezchybnost přístrojů. Další body normy popisují celkem rozsáhlý crash-test, a funkčnost jednotlivých částí přitom musí být zachována, samozřejmě včetně aretace přepínání send-search.
  2. Není mi známo, zda se ve zkušebně přístroj testoval i s dodávanou kapsou, ve které se pípák nosí zavěšený na těle. Kámen úrazu může být v kombinaci designu toho pouzdra (tvrdá stěna) a vystouplého aretačního tlačítka. Pokud se pípák vloží do pouzdra podle návodu, existuje nějaká pravděpodobnost samovolného přepnutí (viz video níže). Pokud se dá pipák do pouzdra displejem ven (v rozporu s návodem), je situace z hlediska kontaktu plastového přepínače s pouzdrem ještě méně příznivá.
  3. Nezaznamenal jsem existenci žádného důkazu (např. video nebo fotku.) o provedení vzájemné kontroly pípáku mezi účastníky obou nehod, na začátku túry, resp. natáčecího dne. Není divu, fotit se při rutinní operaci na začátku dne není běžné.

 

Vyjádření firmy Pieps

Pieps zveřejnil na Instagramu

14. resp. 20. října…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

We have received inquiries about the design and safety of the Pieps DSP Sport and DSP Pro avalanche beacons. These beacons have undergone vigorous testing and exceed all certification standards. They have been sold globally since 2014 and used by countless backcountry travellers ever since. A beacon is a personal safety tool which must be properly used and maintained. Any misuse may compromise its functionality. Please refer to the video on the fourth slide for how to inspect your beacon. Your safety in the backcountry is our top priority. Please reach out to Black Diamond Equipment in North America and Pieps in Europe if you need further information or if you are unsure how to verify the condition of your beacon.

Příspěvek sdílený Pieps (@avalanchepieps), Říj 13, 2020 v 9:46 PDT

Na webových stránkách československého zastoupení Piepsu si můžete přečíst:

Prohlášení výrobce PIEPS k aktuálnímu tématu ohledně vyhledávačů PIEPS DSP Sport a PIEPS DSP Pro

29. 10. 2020

Oficiální prohlášení výrobce PIEPS k aktuálnímu tématu vyhledávačů PIEPS DSP Sport a PIEPS DSP Pro, které se v širokém měřítku diskutuje na sociálních sítích.

Vážení uživatelé výrobků PIEPS

Jak možná dobře víte, v posledních týdnech čelí PIEPS diskusím o lavinových přístrojích DSP Pro a DSP Sport. Většina z nich se odehrává na sociálních sítích, a to převážně v komunitě lyžařů ze západní Kanady. Tyto diskuse původně vycházely ze dvou lavinových nehod: jedna v roce 2017 a druhá na jaře 2020. Jelikož jeden lyžař zemřel (2017) a druhý se zranil (2020), bylo následně vzneseno obvinění, že u přístrojů DSP Pro a DSP Sport během lavin došlo k nefunkčnosti přepínacího mechanismu.

V roce 2017 provedly kanadské orgány rozsáhlé vyšetřování nehody. Mimo to jsme my sami po událostech z let 2017 a 2020 velmi důsledně otestovali naše přístroje DSP Pro a Sport. Ani kanadské úřady, ani naše expertní týmy však nezjistily žádné známky selhání uvedených výrobků. Přístroje PIEPS DSP Pro a PIEPS DSP Sport plně vyhovují veškerým průmyslovým a bezpečnostním normám a jsou dle těchto norem řádně certifikovány.

Protože jsme u přezkoumání věnovali velkou pozornost přepínacímu mechanismu DSP Pro a Sport, zjistili jsme následující:

  • Ani u často používaných a opotřebených přístrojů DSP nedošlo ke změně funkčnosti přepínacího mechanismu
  • Přístroje DSP, u nichž byl násilně přepnutý přepínač (změna režimu bez stisknutí uzamykacího tlačítka), vykazují nižší hodnotu odporu přepínače, která se po několika dalších cyklech dále snižuje. Snížení odporu přepínače v důsledku násilného přepnutí se lišilo, ale nebylo tak výrazné, jako u přepínače s viditelně poškozeným uzamykacím tlačítkem.
  • DSP přístroje s viditelně poškozenými uzamykacími tlačítky vykázaly pokles odporu přepínače o 50% - 100%
  • Bylo prokázáno, že kombinace uzamykacího tlačítka s přepínačem, jak je tomu u přístrojů DSP, je z hlediska bezpečnosti srovnatelná s jinými podobnými mechanismy na trhu.

Z výše uvedených důvodů společnost PIEPS nezvažuje ani neplánuje oznámit stažení PIEPS DSP Pro nebo PIEPS DSP Sport z trhu.

Jako přední světová značka pro lavinovou bezpečnost a hrdí členové outdoorové komunity lyžařů a alpinistů bereme obavy našich zákazníků a spotřebitelů velmi vážně.

Proto jsme rychle reagovali a zavedli následující opatření za účelem vysvětlení a zmírnění celkové situace:

  • Poskytli jsme našim členům našich obchodních týmů a týmu péče o zákazníky dostatek informací k uvedenému tématu, tak, aby byli schopni odpovědět na jakékoli otázky majitelů a uživatelů, které by se mohly vyskytnout.
  • Aktivně pracujeme na objasnění situace s našimi obchodními partnery, sportovci, komunitou horských vůdců a médii.
  • Dobrovolně a bez jakýchkoliv předsudků jsme zahájili bezplatnou inspekci lavinových přístrojů DSP s možností následné nabídky výměny přístroje u těch zákazníků a uživatelů, kteří ztratili důvěru v DSP.

Pokud jde o budoucnost přístroje DSP Sport, diskutovali jsme o komplexní změně designu tohoto pro nás důležitého výrobku, který je na trhu od roku 2014. Ve světle posledních událostí jsme se však rozhodli vyřadit DSP Sport z naší nabídky pro příští zimu a plně se soustředit na projekty nových lavinových vyhledávačů.

V případě dotazů se prosím obracejte na výhradního distributora PIEPS pro ČR a SR, společnost To­talOutdoor s.r.o.

Moc vám děkujeme za vaši podporu PIEPS, důvěru v naši značku a její produkty a přejeme bezpečnou zimní sezónu 2020/2021.

Tým TotalOutdoor.

Pro pořádek totéž německy a anglicky


Zeptal jsem se zástupce výhradního dovozce PIEPS pro ČR a SR, co to může znamenat pro majitele Piepsu DSP SPORT a PRO?

Honza Prokeš, spolumajitel společnosti TotalOutdoor s.r.o., uvedl, že obavy uživatelů nejsou na místě, jelikož přístroje PIEPS DSP PRO a SPORT plně vyhovují veškerým průmyslovým a bezpečnostním normám a jsou dle těchto norem řádně certifikovány. Dle jeho slov výrobce na základě zmíněných pochybností velmi důsledně otestoval přístroje DSP PRO a SPORT. Ani úřady, ani expertní týmy výrobce však nezjistily žádné známky selhání uvedených výrobků. Z výše uvedených důvodů proto společnost PIEPS nezvažuje ani neplánuje oznámit stažení DSP PRO či SPORT z trhu. PIEPS jako přední světová značka pro lavinovou bezpečnost však bere obavy svých zákazníků a uživatelů velmi vážně, proto jim nabízí bezplatnou kontrolu jejich přístroje.

V případě jakýchkoliv pochybností prosím pošlete svůj přístroj s kopií dokladu o nákupu na adresu: TotalOutdoor s.r.o., Poniklá 260, 512 42 Poniklá. Váš přístroj bude bezplatně zkontrolován, případně bude zdarma provedena aktualizace firmware (software v přístroji).

Pokud by i přes výše uvedené ujištění a odbornou kontrolu ztratil některý uživatel důvěru ve svůj přístroj, může se obrátit přímo na výrobce prostřednictvím emailu support@pieps.com. Výrobce mu pak může nabídnout výměnu jeho DSP za přístroj nové generace BT POWDER, a to do stáří přístroje 2 roky bez doplatku, v případě stáří přístroje 3-5 let s doplatkem 100 EUR, v případě stáří přistroje více jak 5 let s doplatkem 210 EUR.

Pozn. tato část textu byla kvůli zachování korektnosti poslána mailem H. Prokešovi ke korektuře a případnému upřesnění a on ji upravil do výše uvedené podoby.


Reakce na sociálních sítích…

Po čem volají lidé na sociálních sítích? Snaží se přinutit Pieps aby provedl tzv. „recall“, neboli stažení všech všech vyhledávačů DSP Sport a DSP Pro z oběhu a prodeje.  Níže jsou zkopírovány posty lidí, kterých se nehody nějak dotkly .

Brianne Howard je vdova po oběti první popisované laviny, Christina Lustenberger (byla dokonce lyžařkou na úrovni světového poháru) a Ian McIntosh jsou profi freerideři, kteří natáčeli v den nehody společně film s Nickem McNuttem. Christina se opírá o svědectví 40 freeriderů, u jejichž pípáků prý k nechtěnému přepnutí „send“ na „search“ došlo.

Facebook Bri Howard, vdovy po Corey Lynam – shrnutí případu z jejího pohledu

 

Instagram Christina „Lusti“ Lustenberger - natáčela společně s Nickem McNuttem

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Notable part 2: Nick dropped in and started linking turns on top of his line. I was in awe of how easy he made it look and didn’t even notice the giant pillow get dislodged from his slough. The pillow fell into his exit gully, entraining snow in its path. Just as he came off the end of his line he was side swiped by the giant chunks of pillow, that sent him tumbling through some trees. Hearing him scream as he hit the trees undoubtedly drove us into rescue mode. The avalanche quickly mutted nicks screams as it pushed him deep under the snow. I felt a huge weight of our current situation bear down, and the urgency of our actions would define life or death.

Příspěvek sdílený Christina Lusti❄️Revelsto­ke,BC (@christinalusti), Říj 8, 2020 v 5:576:26 PDT

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Christina Lusti❄️Revelsto­ke,BC (@christinalusti), Říj 10, 2020 v 6:26 PDT

 

Ian McIntosh o přepínači…fre­erider, kolega McNutta

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ian McIntosh (@ianmcintosh), Říj 20, 2020 v 11:45 PDT

 

Právnická dohra

Advokátní kancelář RHE z Vancouveru podala k soudu v Britské Kolumbii hromadnou žalobu kanadských občanů proti BLACK DIAMOND EQUIPMENT LTD.

Co dodat závěrem?

Kauza není pro outdoorový průmysl vůbec příjemná a jak to celé dopadne, to nikdo neví… Doufejme, že podaří nalézt řešení, které bude pro uživatele i výrobce přijatelné.

Lídr firmy Pieps Markus Eck  rozhýbal počátkem 21. století řadou inovací stojaté vody rybníku tehdejšího lavinového vybavení a jeho práce na rozvoji lavinového vybavení je zásadní – Pieps přišel jako první s pípákem se třemi anténami, vyvinul akustickou sondu i lavinový batoh s nafukováním airbagu ventilátorem. Už kvůli němu chci věřit, že se najde rozumné řešení i když Corey Lynamovi už to bohužel život nevrátí …

Když se objeví nějaké nové skutečnosti, budu tento článek aktualizovat.

Update #1

Lego a lepidlo to vyřeší...

Jak udělat improvazovanou ochranu proti nežádoucímu stisknutí aretačního tlačítka nabízí jednoduchý návod. Krok za krokem je uvedené, jak postupovat...Vy­myslel to Lubomír Kováčik, nemá to žádnou certifikaci ale proč to nezkusit. Kdo hodlá využít nabídku výměny za jiný Pieps, ať už s doplatkem nebo bez, úpravy by dělat neměl.

Update #2

Pozor na nastavení přístrojů DSP - z výroby není aktivovaná funkce "auto–search–to–send"

Verze firmware 3.0 u přístrojů DSP Sport a Pro by měla mít možnost po 4 min u verze DSP Sport a u verze DSP Pro po 1 min se vrátit z režimu search do režimu send, pokud je pípák bez výrazného pohybu, ale musí být tato funkce aktivní. Pokud si bude zákazník přát aktivaci, servis ji zprovozní, ale jinak je neaktivní, je to uvedeno v návodu vyhledávače.  

Dále je také v návodu uvedeno, že Pieps doporučuje tuhle funkci auto–search–to–send nechat neaktivní a používat záložní přístroj Pieps backup. Odhaduji, že ten používá zanedbatelný zlomek majitelů DSP Sport a Pro. Řešením je aktivace funkce - podmínky jejího provedení upřesnil J.Prokeš ze zastoupení Pieps pro ČR a SR: 

"Automatické přepnutí je u obou těchto modelů přístrojů k dispozici a lze ho aktivovat v kterémkoliv servisním centru PIEPS, případně přímo u dovozce. Update firmware, nastavení či diagnostika probíhá bezplatně. Pokud se jedná o uživatele bez PIEPS Back-up, doporučujeme tuto funkci aktivovat."

Update #3

Doplňkové plastové klipy z 3D tiskárny

Na webu loudawson.com (spříz­něným s webem wildsnow.com) prezentovalo několik nadšenců vývoj vlastních plastových zarážek, které se nacvaknou kolem přepínače. Lze je vytisknout na 3D tiskárně, ke stažení je dokumentace zdarma. Pomocí propojení tenkými šňůrkami se  s nimi dá manipulovat i v rukavicích. Autoři tohoto řešení ovšem upozorňují, že je to ryze amatérské řešení bez záruky a doporučují raději některou z výše popsaných forem výměny.  

Plastové klipy z 3D tiskárny. Foto: loudawson.com Skrýt poznámky

Update #4

Nové pouzdro na vyhledávač

Zdá se, že se Pieps inspiroval - viz update #3. Na podobných principech bylo vytvořeno nové plastové poudro. Na webu Piepsu se může majitel přístroje DSP zaregistrovat a požádat o zaslání nového pouzdra zdarma. Tímto krokem patrně končí výměny přístrojů, jak je popsáno výše. Pieps v doprovodném textu o novém pouzdře zdůrazňuje, že nic nebylo špatně a že přístroje DSP splňují všechny požadované normy.

 

Lavinové vyhledávací přístroje - přehled trhu

Sety lavinového vybavení - vyhledávač  & sonda & lopata - přehled trhu

 

Backpacking, trekking

Touha po dobrodružství tě táhne na hřebeny hor. Treky s nocováním v horských sedlech nebo u jezírek jsou to pravé. Když zapadne slunce, paní zima tě nutí co nejrychleji vklouznout do péřáku, kde ti bude za chvilku teplo.

Vnímání krásy hor je nejvíc, spěch nemám v lásce – univerzální spacáky CLASSIC jsou sázka na jistotu. Když je minimalismus prioritou, jsou pro tebe spacáky HELIUM. Když povýšíš ultralight na posedlost a miluješ dálkové treky, máme pro tebe EXTREME ALPINE.