Jsem blázen, který si na letošní „lockdownovou“ zimní sezónu vytyčil cíl – nastoupat na skialpech po českých kopcích 100 výškových km. A tak už tři měsíce chodím na pásy, ať je mráz, nebo déšť, chodím každý den.  

Moje výbava je pořád stejná a neváží přitom skoro nic! Technologický pokrok je překotný a styl fast and light už není jen pro extrémní horolezce, je to dnes standard pro každého, kdo chodí ven.

Bundu Uniq testuje horský vůdce Janek Bednařík Skrýt poznámky

Merino triko Fury

Přímo na kůži mám jednu nebo dvě vrstvy vlny merino – konkrétně od Directu triko Furry s dlouhým rukávem (dělají je i s krátkým). 

Svrchní bunda Guide

Pak rovnou následuje membránová bunda Guide, jedna z nejlepších hardshellových bund, které jsem měl to privilegium testovat, a nakonec jsem si ji zvolil jako svoji hlavní. Lehká, skvěle sbalitelná a mega prodyšná s geniálně konstruovaným límcem a kapucí. Systém magnetků pro uchycení límce je opravdu unikátní. Bunda Guide je můj stálý parťák na jakékoliv outdoorové aktivity.

Direct Alpine Uniq má péřovou látku Thin Down

A dostáváme se k tomu nejlepšímu! Když je zima, tak membránu vyměním za bundu UNIQ. Nic víc nemám, ani když je mínus 20 °C a fičí severák. Bunda Uniq je technologická novinka, která mě překvapila vysokým poměrem tepla, nízké váhy a parádní prodyšností.

 

Je to díky použitému izolačnímu materiálu Thin Down – tvz. péřové látky. Jelikož se jedná o jakési rouno s drceným kachním peřím, není nutné bundu prošívat a vytvářet komory. Tím se zabraňuje úniku tepla studenými švy. Stejně tak oproti klasickým péřovkám nijak neřeším praní – nemá se co sesypat nebo „zcuckovat“. Vnější materiál je použit Pertex Quantum Air pro zachování prodyšnosti peří a v kapuci je použit klasický Primaloft Gold Active pro rychlejší schnutí při promoknutí. 

Myslel jsem, že jsou to marketingové žvásty, ale musím uznat, že to funguje. Je to efektivnější než „klasická“ péřovka. Rychle jsem se na ní stal závislý. Vše, co jsem používal před tím, mi už přijde těžké a omezující. Lehkost, sbalitelnost, výhřevnost a skvělá prodyšnost je to, co od této bundy můžete očekávat a taky to dostanete!

Kdo vyzkoušel ví své. Kdo ne, neuvěří. Další slova jsou zbytečná… Žijte a užívejte skitouringu!

Parádní túry přeje každému Janek Bednařík, Nahoru

PS. Na fotkách nejsem já, ale můj kolega, horský vůdce Zdeněk "Háček" Hák. Je to proto, že fotky dodala firma Direct Alpine, jejíž ambasadorem Háček je. Na fotkách dole je Jakub Antoš z Liberce...