Ocenění ISPO AWARD 2021 pro batoh Freerider

Ano, tyto batohy, které se vyrábí ve dvou objemech, získaly prestižní cenu na věhlasném veletrhu ISPO. Velikost vaku 28 litrů doplňuje ještě menší varianta 22 litrů. Pro lidi menšího vzrůstu, zejména pro ženy, existují i batohy se zkrácenými zády – FREE RIDER 26 S a FREE RIDER 20 S

Pružný bederák

Netradičně řešený je bederní popruh. Není jako obvykle s pevného materiálu. Naopak, mezi vakem a popruhem s posuvnou sponou je robustní, pryžová část, typického lichoběžníkového tvaru, což je patrné z fotky.

Clasp Back System

Zádový systém CLASP přináší jak ochranu, tak komfort. Měkké panely, které jsou v kontaktu se zády, fungují i v silném mrazu. Ochranný efekt je možné výrazně zvýšit vsunutím chrániče páteře z vnitřní strany zad.

Na zádový panel navazují anatomicky tvarované popruhy. Jedním z popruhů je možné vyvést zevnitř hadičku rezervoáru na pití – camelbacku…

Volitelný chránič páteře

CLASP SPINE PROTECTOR je separátní chránič páteře, který jednoduše zasuneš do speciální kapsy na vnitřní straně zádového systému. Není součástí batohu, dá se dokoupit za 799 Kč. Vyrábí ho renomovaná německá firma SAS-TEC. Páteřák SC-1/B52 splňuje normu EN 1621-2 2014, která platí pro motorkáře. 200 gramů navíc člověk ani nepocítí, ochrana páteře za to stojí. Páteřák nijak neomezuje pohyblivost. Jeho struktura dovoluje příjemnou ohebnost, avšak po nárazu dojde okamžitě ke zpevnění hmoty a je docíleno ochranného efektu.

Vstup přes záda

Hlavní vstup do batohu je přes záda, což je standardem u většiny batohů ORTOVOX, které mají objem do 30 litrů. Obvodový zip se dvěma jezdci rychle zpřístupní hlavní úložný prostor a uživatel rychle dohledá, co potřebuje.

Případné zmenšení objemu

Když je v batohu méně věcí, dá spodní část prostoru stáhnout šňůrkami a zmenšit objem. Tohle neobvyklé řešení doplňují obvyklé stahovací popruhy na bocích.

Speciální foch na lavinovou výbavu

Lavinová výbava, přesněji lopata a sonda musí být po ruce. Proto je logicky na okraji batohu vnitřní kapsa se zipem shora. ORTOVOX používá u všech batohů svítivě oranžový taháček zipu, který se dá snadno ovládat i v palčácích.

Kapsa na lyžařské brýle

Shora je mezi hlavní prostor a ten na lavinovku snadno dostupná menší kapsa. Ta je ideální na lyžařské nebo sluneční brýle a další drobnosti, třeba ochranný sluneční krém nebo pomáda na rty.

Chytrá kapsa na doklady

Na vnitřní straně „safety pocket“ je nenápadný menší foch na doklady, samozřejmě se zipem. Ve fólii je pro případ nouze nachystaná Emergency Card, papírová skládačka s důležitými telefonními čísly pro případ nouze.

Držák na helmu

Všechny batohy Ortovox, určené pro pohyb na sněhu mají ve spodní části čela schovanou síťku pro uchycení helmy - v kapsičce na zip. Síťovina je pružná a vejde se pod ní helma jakékoli velikosti. Nahoře se uchytí plastové spony do oček, jak je patrné z fotky.

Poutko na jeden cepín

Pod kapsičku na zmiňovanou síťku se zasouvá cepín, jehož topůrko se proti vypadnutí zajistí popruhem se sponkou. Nahoře drží cepín důmyslná oranžová stahovačka. Můžu si vybrat, zda si dám cepín nalevo nebo napravo.

Uchycení lyží i snowboardu

Občas je potřeba nést lyže na batohu. K tomu slouží poutko na spodním okraji s nastavitelnou velikostí, kterým prolezou i široké prašanovky. Do úhlopříčky je v minikapsičce nahoře připravený popruh s platovou sponou pro přitažení lyží k čelu batohu.

Protože batoh není lavinový, dají se lyže připevnit i na boky batohu, ale pozor, jen na Free Rider 28, resp. 26 S.

Součástí batohu je i samostatný popruh, který pomůže při uchycení snowbordu na čelní straně batohu.

Prsák s píšťalkou

Když už jsme u těch popruhů, tak ORTOVOX vybavuje standardně svoje batohy i píšťalkou pro nouzové stavy, která je k dispozici na stahovacím hrudním popruhu. Výšková poloha prsáku se dá nastavit posunem v 10 cm dlouhém vodítku.  

Masivní madlo

Když se hodí vzít batoh do ruky, výborně poslouží úchyt z popruhu.

Shrnutí k batohům Ortovox Free Rider

  • Díky pružnému bederáku skvěle sedí na těle
  • Zádový systém je možné vyztužit lehkým chráničem páteře
  • Vstup do hlavní komory přes zádový panel přináší snadnou orientaci v batohu
  • Objem 22 nebo 28 litrů, dvě délky zádového systému
  • Samostatná kapsa na sondu a lopatu
  • Možnost uchycení cepínu a přilby
  • Připnutí lyží diagonálně, možnost upevnění snowboardu
  • Praktická horní kapsa na brýle a drobnosti

Video k batohům Ortovox Free Rider

 

Tyhle odkazy by vám mohly být užitečné:

Batoh ORTOVOX FREERIDER 28

Batoh ORTOVOX FREERIDER 26 S (kratší záda)

Batoh ORTOVOX FREERIDER 22

Batoh ORTOVOX FREERIDER 20 S (kratší záda)

Chránič páteře Clasp Spine Protector

Lavinové batohy ORTOVOX AVABAG

Všechny batohy ORTOVOX

Web značky ORTOVOX

Facebook značky ORTOVOX

Instagram značky ORTOVOX

Vybavení značky Ortovox – oblečení, batohy, lavinové batohy, lavinové vyhledávací přístroje, lavinové lopaty a sondy - dováží do ČR a SR společnost Summit Trade Distribution ze Zlína