Provoz na chatách

Alpská horská chata funguje v jednom z následujících režimů:

  • Letní provoz, většinou od začátku června do konce září/října
  • Letní a zimní provoz. V létě červen-říjen a ve skialpové sezóně od konce února so začátku / konce května, podle nadmořské výšky oblasti.
  • Celoroční provoz. Od předchozího se liší tím, že má otevřeno celou zimu. Zavřeno bývá většinou v době, kdy se z chaty nedá vyrážet na túry. To je na jaře v květnu a v červnu a na podzim od listopadu do Vánoc.
  • Provoz bez možnosti přenocování

Spaní ve winterraumu je tak možné během první poloviny zimy na většině chat, kromě těch s celoročním provozem. Platí ho hlavně pro chaty rakouského (OEAV), německého a švýcarského (SAC) Alpenvereinu. U italských chat to není pravidlem.

Vždy si ověř otevření!

Covid zamíchal u winteraumů kartami a některé chaty ho přestaly dávat k dispozici. Jednak kvůli koronaviru a jednak kvůli nadprůměrné četnosti používání. Primárně je to útočiště pro neplánovaná přespání, mezi Čechy a Slováky se stal běžnou alternativou pro přespávání v horách.

Proto je dnes nutné ověření, zda je winterraum v provozu nebo ho chatař uzamkl a není k dispozici. Informace hledejte na webu chaty, případně sekce alpského klubu, který chatu provozuje. Pozor, chaty v soukromém vlastnictví jsou až na výjimky bez winterraumu.

Některé winterraumy je potřeba rezervovat, stejně jako noclehy na chatách s obsluhou. Většinou to jde online.

Jak se dostat dovnitř?

Existují tři způsoby…

  • Winterraum je k dispozici, když je chata bez obsluhy a není pod zámkem. Praxe běžná hlavně ve Švýcarsku i v Itálii. Stačí odházet zasněžený vchod a otevřít petlice.
  • Univerzální klíč Alpenvereinu. Ten se používá hlavně na chatách na území Rakouska. I v České republice jej lze zapůjčit na kontaktních místech Alpenvereinu – například členství v sekci Edelweiss Wien zprostředkovává brněnská kancelář oeav.cz a klíč se dá půjčit v prodejně na Údolní ulici 57. 
  • Chata má vlastní speciální klíč od winterraumu a je nutné si domluvit jeho vyzvednutí, obvykle v údolí pod chatou.

Jak to tam vypadá

Kvalita winterraumů je různá. Od naprosto luxusních po velmi spartánské. V databázi chat je uvedeno, pro kolik lidí je winterraum určený. Obvyklý je společenský prostor na vaření a jedení a pak místnost, kde se spí. Standardem je matrace a deky na přikrytí. Často je místnost s kamny osazena různými šprušlemi, háčky, ramínky a šňůrami pro sušení. Přibalit si několik metrů tenké šňůry – lavinovky - se vyplatí, skoro nic nestojí ani neváží.

Některé winterraumy jsou v malých staveních vedle hlavní budovy chaty. Opačným případem je miniaturní chodba v zádveří bez lůžek pro nouzové přečkání noci.

Nástup a časová rezerva

Každý skialpinista ví, jaký je rozdíl mezi prošlapáváním stopy v hlubokém sněhu a výstupem stopou prošláplou. Také batoh do winterraumu bude o něco těžší. Navíc někdy nemusí být jisté, že se do winterraumu dostanete nebo zda už nebude obsazený. Proto je fajn mít časovou rezervu pro návrat do údolí a počítat s tím, že cesta k chatě zabere víc času. Pozor na brzké setmění a tak nesmí v batohu chybět čelovka, bez ní to nejde ani ve winterraumu.

Jak nezmrznout

Je nutné být připraven na situaci, že nebude dřevo a proto bude zima. Lehkou péřovku doporučuji nosit na každou túru jako standardní výbavu. Do nevytopené chaty je nutností. Pomůžou teplé vlněné ponožky, protože nohama vniká zima do těla nejrychleji. Teplé papučky jsou vítaným bonusem, hlavně pro ty, kdo se v lyžákách hodně potí. 

Topení je bonus

Největším nepřítelem uvnitř je vlhká zima. Ne každý winterraum je vybavený kamny a dostatkem otopu. Hlavně na konci sezóny nebuďte překvapeni, když bude veškeré, na zimu připravené dřevo, spotřebované předchozími návštěvníky. Určitou prevencí je nabalit z domu suché noviny, pevný podpalovač typu „Pe-Po“ nebo kostky pevného lihu. A přihodit do báglu slisovanou dřevěnou briketu. Ta sice nehoří věčně, ale dokáže zahřát místo do snesitelné zimy. Útulnost udělá spolehlivě malá svíčka, třeba několik lehkých kalíšků z Ikea.

Pár tipů, jak sušit ve vintraumu?

Pokud jsou kamna, využívejte toho, že největší teplo je u stropu a nad kamnama. Do těchto míst napínejte šňůry na oblečení a věšte ramínka. Pozor na to, aby vám žár z kamen nepoškodil věci nebo dokonce nebyl příčinou požáru! Snažte se usušit i vnitřní botičky lyžáků, které je potřeba vyndat ze skeletu. Když si nezatopíte v kamnech, tak jediným zdrojem tepla je vlastní tělo. Proto sušte ponožky přes noc na břiše a boty si po výměně ponožek za suché vysušíte jen na nohou.

Uvnitř se vlivem odpařování hromadí vlhko, které je nepřítelem sušení. Vládne-li venku suchý mráz a je minimální vlhkost, nebojte se sušit oblečení i boty venku na mrazu. Rozhodně je to účinnější než uvnitř v nevytopené vlhké místnosti.

Vlastní spacák výhodou

Hlavními pomocníky jsou spacák a vařič. Když je spací pytel péřový a sbalitelný do miniatury, je to výhra. Ve spojení s erárními dekami máte jistotu nočního odpočinku. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit péřové spacáky značky Mountain Equipment, konkrétně ultralehký Firefly s garancí dobrého spánku do -3°C (550 g) nebo teplejší Firelite (do -9°C, 770 g). Ekonomičtější, ovšem vlhku odolnější i objemnější alternativou je Glacier 300 (do -1°C, 820 g). pro zvýšení teplotního komfortu spacáku poslouží bivakovací vak nebo vložka do spacáku.

Na čem a co vařit ve winterraumu

Kromě spacáku je zásadní vařič. Alespoň malá plynová bomba (100 – 200 g) a hořák (např. lehký Pocket Rocket) jsou jistotou pro případ nemožnosti vařit na kamnech, třeba když dojde dřevo. Ne každý winterraum má k dispozici hrnec, vhodný pro outdoorový vařič, proto alespoň jeden lehký ešus přibalte. Osvědčený je set na ohřívání vody Jetboil. Když budete na vařiči roztápět sníh, je lepší mít velkou kartuši (300 – 400 g). Rozhodně nezapomeňte zapalovač, včetně náhradního! Pro zachování teplých tekutin je nenahraditelná termoska. 

Jídlo a pití

Tekutiny jsou základ a pytlíky čaje nesmí chybět, stejně jako instantní polévky. Sušená strava ála Travellunch je do winterraumu ideální, protože k přípravě stačí jen horká voda. Puding a sušené mléko jsou osvědčenou klasikou. Také se mi osvědčily energetické tyčinky Flap Jack. Rozhodně nezapomeňte toaletní papír.

Co často ve winterraumu bývá…

Po předchůdcích často najdete nepoužité balení špaget, polévky, sirky nebo plechovek sardinek. Občas narazíte na možnost koupit si pivo nebo víno s placením do kasičky. Vyjímečně je k použití plynová bomba. Občas jsou k dispozici hrací karty nebo nějaké časopisy a knihy, obvykle v jazyce příslušné země. Není od věci vzít si z domu třeba kostky a zahrát si vrhcáby nebo macháčka.

Bez záchodu

Málokdy je k dispozici záchod. Pokud ano, je to kadibudka vedle chaty, ta bývá zpravidla odemčená. V chatách nebývají suché záchody a proto jsou WC uvnitř chaty mimo provoz.

Dodržuj pravidla!

Za winterraumy se platí. Ideálně do kasičky nebo převodem na účet. Platební údaje visí vždy na nástěnce uvnitř. Úklid je samozřejmostí, uvést místnost do pořádku nedá moc práce, stejně jako vysypat popel z kamen a vyčistit je. Šetřete dřevem, protože jeho zásoby nejsou nekonečné. Prosincový mejdan v trenkách může být v únoru třes v péřovce. Odpadky si odneste s sebou do údolí, včetně prázdných plynových bomb, plechovek od piva apod. Pečlivě zavřete okenice a zkontrolujte, zda jsou určitě vyhaslá kamna.

Odkazy na chaty alpských klubů

Horské chaty v Rakousku a Bavorsku vlastní a spravuje OEAV a DAV. Italské horské chaty má na starosti CAI a francouzské najdete na webu FFCAM. Chaty ve Švýcarsku hledejte na SAC-CAS. Informace o chatách s informacemi o winterraumech pochopitelně najdete i na tomto webu.

Doporučené věci do winterraumu (checklist)

Vybavení

  • Čelovka
  • Náhradní baterie do čelovky
  • Zapalovač a sirky
  • Svíčky
  • Pevný líh
  • Multifunkční nůž (nástroj)
  • Lavinovka /  tenká repšňůra
  • Stahovací řemínky
  • Izolačka (duct tape)
  • Základní hygienické potřeby
  • Toaletní papír

Proti chladu

  • Teplé vlněné ponožky
  • Spodní prádlo z merino vlny
  • Expediční lehké zateplené (péřové) papučky
  • Péřový spacák
  • Bivakovací vak nebo vložka do spacáku pro zvýšení teplotního komfortu spacáku
  • Lehká péřovka
  • Teplá čepice

 Jídlo a pití

  • Plynový vařič s bombou
  • Lehký ešus s pokličkou
  • Lžíce
  • Termoska
  • Promyšlené zásoby jídla, které moc neváží
  • Čaj (cukr)

Při pobytu si uvědom, že poskytnutí winterraumu není pro chataře povinností a tak budoucnost používání skvělého útočiště záleží na přístupu jeho navštěvníků…