Jak funguje lavinový batoh

Všechny lavinové batohy fungují na stejném principu. Podle fyzikálního zákona o inverzní odlučnosti. Když se pohybuje po svahu více částic najednou, plavou ty největší v proudu laviny na povrchu. Po rozjetí laviny se člověk s nafouknutým airbagem stává ve sněhové mase velkou částicí, objem těla se díky airbagu zvětší přibližně 1,5krát. Tato „velká částice“ se v lavině drží v povrchové vrstvě, ústa a nos neztrácí přístup ke kyslíku. Batoh musí pevně spojen s tělem, což zajišťují pevné přezky popruhů a hlavně pojistný pás, zapnutý přes rozkrok. Ten je zásadní proto, aby síla laviny nesvlékla batoh z těla.  Zatažením za aktivační táhlo začne nafukování airbagu, což trvá 3 – 4 sekundy.

Lidský faktor

O nafouknutí airbagu rozhoduje člověk. Včasným zatažením za rukojeť aktivačního táhla. Když se rozjíždí lavina, přináší to obrovský stres a v něm musí člověk uchopit madlo a zatáhnout odpovídající silou.

Možnost aktivace nanečisto

Je dobré mít tyto dva pohyby nacvičené. U systémů s ventilátory je to díky plnícímu médiu jednoduché, nácvik se dá provádět opakovaně a je doprovázen i naplněním airbagu. U systémů s bombičkou by došlo při aktivaci k jejímu vyprázdnění a nutnosti vyměnit ji za naplněnou (náklady navíc). Proto se u mechanických systémů dodává testovací přípravek, který se do systému namontuje místo kartuše a dovolí nácvik, který simuluje potřebnou sílu záběru po uchopení táhla.

Plnění airbagů

Současné airbagy se plní dvěma způsoby. Původní, dodnes hojně rozšířené jsou mechanické systémy s tlakovou láhví (bombičkou, kartuší). V ní je stlačený plyn (argon, inertní dusík, vzduch). Ten se po aktivaci uvolní z láhve, jejíž otvor prorazí kovový hrot – proto mechanický systém). Vypuštěný vzduch se přemístí z bombičky do airbagu.

Druhý, modernější způsob, spočívá v nafouknutí airbagu okolním vzduchem. Ten vhání do airbagu výkonný ventilátor, který je ovládaný elektronicky. Spuštění ventilátoru se provádí stejně – zatáhnutím za táhlo. Původně dodával ventilátoru energii Li-Ion akumulátor, u novějších systémů se k tomuto účelu využívá superkapacitor – kondenzátor, který shromážděnou energii zužitkuje během krátké chvilky.  

Systémy s airbagy pro lavinové batohy

V nabídce výrobců systémů a potažmo výrobců batohů, kteří systémy používají, je na prahu sezóny 22-23 celkem 11 technologií, 5x s ventilátorem a 6x s bombičkou. Dá se zodpovědně říct, že všechny jsou spolehlivé.

S airbagem do letadla bez starosti?

Letecká přeprava se řídí předpisy asociace dopravců IATA. Tlaková láhev je problém nejen na palubě, ale i v nákladovém prostoru. Přesto, že lavinové batohy jsou už asi 10 let standardní výbavou freeriderů a skialpinistů, přístup obsluhy check-in na letištích a personálu leteckých společností není stále sjednocený a to přináší komplikace. O tom si přečtěte podrobný specializovaný článek, doplněný reálnými příběhy.

Ale blýská se na časy. Nejnovější elektronické systémy s ventilátory a superkapacitory jsou zcela osvobozeny od jakýchkoli restrikcí a kromě nulových nákladů na provoz (nepočítáme-li nabíjení elektřinou) jsou i bez starostí na cestách!

Vývoj dospěl k váze 1 kg

Systémy na trhu v sezóně 2022-23 jsou v průměru mnohem lehčí než před lety. Hmotnost kompletního systému, tedy airbag + technologie + kartuše/akumulátor je v intervalu 1000 – 1500 g. K tomu je potřeba přičíst váhu vaku – vlastního batohu. Nejlehčí lavinové batohy váží jako celek kolem 2 kg. Obvyklá velikost pro skitouring 30 litrů se se pohybuje v rozmezí 2400 -  3100 g. Větší úbytek hmotnosti už se nedá očekávat, tipuji, že současné nejnižší váhy lavinových batohů se blíží dosažitelnému limitu.

1 systém pro více vaků

Lavinový batoh stojí 1000+ €. To není málo a tak se hledá co největší šíře využití pro jediný systém s airbagem. Cestou je variabilita objemu. Jít si zajezdit do freeridu v blízkosti střediska je možné s malým batůžkem velikosti 15-20 litrů. Naopak jít na týdenní přechod v ledovcových horách je potřeba s batohem 40 litrů. Na nejčastější způsob – celodenní skitouring a skialp z horské chaty nebo údolí je optimální objem 30 litrů. Jde to, když je oddělitelný vak batohu od systému.

ZIP-ON je variabilita díky zipu

Jednou z možností je jeden zádový systém, ke kterému je připojen kompletní lavinový systém. K těmto zádům lze připnout vaky různých velikostí. Systém Zip-On používají značky ORTOVOX (Litric), ARVA (Reactor - Switch a Flex), Black Diamond a Pieps (Jetforce). Například u Ortovoxu můžete připnout na jedny záda s technologií LiTRIC vaky 4 velikostí 18, 28 L (Freeride), 30 a 40 L (Tour).

Koncept „removable“ mění systém mezi batohy

Druhý ze způsobů vytvoření batohů různého objemu je přemísťování jednoho systému mezi více batohy, které na to ovšem musí být připraveny. Takhle funguje Mammut s technologií R.A.S. – Removable Airbag System (kartuše). Když si pořídíte např. batoh Free 22 Removable, můžete po zakoupení většího báglu Pro 45 Removable Ready vyjmout systém z Free 22 a připnout ho do Pro 45. Je pochopitelné, že systém Mammut R.A.S. si můžete koupit i samostatně a střídat mezi batoty s přívlastkem RAS Ready.

Sleduj Skitour.Guru pro další informace!

Základní informace o lavinových batozích najdete přehledně v infografice, parametry technologií jsou v sekci vybavení – Systémy lavinových airbagů a Kartuše lavinových batohů. Přehled lavinových batohů najdete tady. Souhrnný přehled výhod a nevýhod - bombičky versus ventilátory stejně jako infografiky s přehledy obou typů technologií už zanedlouho na Skitour.Guru.