Zkuste si představit, že dvě věhlasné konkurenční automobilky vyvinou společný motor, třeba BMW s Mercedesem. V dnešní době patrně utopická myšlenka. V outdooru se to podařilo. Obě značky prezentují LiTRIC jako společné dílo, na kterém se podílely fifty fifty.

4 roky od první myšlenky

Arc´teryx vyvinul před léty svůj vlastní systém Voltair. Ten byl ovládaný elektronicky a airbag plnil ventilátor okolním vzduchem. Bohužel Voltair nebyl komerčně úspěšný.

Ortovox přišel na trh s podobným systémem jako původní ABS, tedy s plněním airbagu stlačeným plynem (vzduch + dusík), který je po aktivaci vpuštěn z kartuše do airbagu. Jedním z důvodů, proč se systém Avabag dobře prodával, byla jeho nízká hmotnost. Na rozdíl od Voltairu.

Když proběhl v roce 2017 telefonát na lince Mnichov – Vancouver s nápadem, zda nezkusit spojit síly, byla k odpovědi „ano“ ideální konstelace. Ortovox chtěl nový elektronický systém a Voltair potřeboval odlehčit. Každá ze stran měla část know-how a o to jednodušší bylo spojit síly.

Oboustranná exkluzivita

Po 4 letech intenzivní spolupráce, kterou zkomplikoval koronavirus, dospěli vývojáři k finálnímu řešení, které se bude kompletně vyrábět v Německu, přesněji Bavorsku. Společné dílo doplnily obě firmy výrokem, že systém LiTRIC bude exkluzivně používaný u batohů Ortovox a Arc´teryx, pro jiné značky nebude na prodej.

 

Koncepce systému LiTRIC

Systém LiTRIC kombinuje výhody elektronického i mechanického systému. Jednak umožňuje vícenásobné nafouknutí na jedno nabití a zároveň má jen o málo vyšší hmotnost, než nejlehčí mechanická řešení záchranných systémů (systémy s tlakovou kartuší).

Vlastnosti LiTRICu

  • Výkonné axiální dmychadlo (ventilátor), které vhání okolní vzduch do airbagu.
  • Energii ventilátoru dodává 9 superkapacitorů.
  • Difuzorem se přivádí vzduch do 150 litrového airbagu během 4 vteřin.
  • Kompaktní velikost systému, která nezabírá v batohu moc místa.
  • Uživatelsky jednoduchý batoh – tlačítko ON/OFF, port USB-C a aktivační madlo.
  • Jednoduché vyfouknutí a sbalení airbagu.
  • Možnost vícenásobné aktivace airbagu na jedno nabití.
  • Uzavřený systém - není potřeba nic přikupovat, ani hlídat, stačí mít systém nabitý energií ze sítě.

Nízká váha & maximální bezpečnost & uživatelský komfort

Vyladit vyváženost této triády je cílem každého výrobce lavinového batohu. Samozřejmě to platí i pro LiTRIC. Jde o jeden z nejlehčích systémů, včetně těch mechanických s tlakovými kartušemi. Celková hmotnost systému LiTRIC je 1100 g, což znamená prvenství v kategorii elektronických systémů a 3. místo celkově. Podrobnosti k váhovému „souboji“ očekávejte v článku během příští sezóny.

Nový trigger lze pootočením snadno uvést do polohy, při které nehrozí nechtěná aktivace. Naopak při balení lze airbag snadno vyfouknout a sbalit. Navíc při letecké přepravě nejsou problémy.

U batohů ORTOVOX lze díky konceptu zip-on na zádový systém s LiTRICem připnout zipem vaky různého objemu.

Technologie superkapacitoru v lavinovém batohu

Základní vlastnosti jsou následující – systém je lehký, vykazuje konstatní výkonnostní profil i při nízkých teplotách, dokáže v řádu vteřin poskytnout ventilátoru dostatek energie pro nafouknutí a navíc je po 25 minutách připraven dodat „záložní“ energii pro druhou aktivaci...

Jak funguje superkapacitor?

Superkapacitor je kondenzátor s velmi vysokou elektrickou kapacitou. Na rozdíl od baterie, která využívá elektrochemické reakce, ukládá kondenzátor energii pomocí statického náboje. Superkapacitor tedy není náhražkou baterie, určenou pro uložení energie na delší dobu. Superkapacitor je ideální v případě, když je potřeba rychlé nabití pro pokrytí krátkodobé potřeby elektrické energie. Přesně tohle potřebuje ventilátor lavinového batohu pro naplnění airbagu okolním vzduchem.

Zásobování systému energií – dobíjením ze sítě přes USB

U LiTRICu je zdrojem energie, která se kumuluje v superkapaci­torech, li-ion akumulátor. Tedy baterie, se kterou má každý dostatek zkušeností z mobilu, foťáku nebo kamery. Proto je dobíjení velmi jednoduché, stačí dobití prostřednictvím kabelu USB-c. Úesbéčko dobíjí jak superkapacitor, tak li-ion baterii, která je integrovaná uvnitř systému. Port pro USB je dostupný na vnějším obalu LiTRICu, hned vedle vypínače on-off.

Nabíjení trvá 2-3 hodiny. Na boční straně batohu je v místě systému síťované okénko, kterým je vidět semafor:

  • Zelená = LiTRIC je připraven na minimálně 2 nafouknutí během 60 hodin v režimu „on“, v průběhu 30 dní.
  • Zelená + oranžová = připraven k nafouknutí po dobu 8 hodin, pak je nutné dobití
  • Červená = nutno nabít.

Výhody použití lithium-iontových baterií v systému LiTRIC

  • Není nutné nic dokupovat, žádné tužkové baterie, žádné kartuše, prostě nic…
  • Li-ion akumulátor je integrovaný uvnitř systému.
  • Rychlé dobíjení, cca 20 – 25 min po první aktivaci je potřeba k nabití pro druhé nafouknutí. 
  • Vyvinuto pro extrémní mrazy.
  • Koncipováno s důrazem na dlouhou životnost.

Optimální řešení pro cestování letadlem

Ventilátorové systémy se superkapacitorem znamenají létání bez omezení. Tak je tomu i u LiTRICu.  Superkapacitory jsou pasivní prvky s energetickým obsahem. Podle pravidel IATA si cestující mohou vzít do letadla až 15 takových předmětů pro osobní potřebu, z nichž se každý musí vejít do limitu 100 Wh. Li-ion akumulátor v LiTRICu má kapacitu 7,4 Wh.

Trigger – aktivační madlo

Madlo jde aktivovat rychle, otočením o 180° se střídá poloha pro aktivaci s uzamčenou polohou. Jde to snadno jednou rukou. Madlo je nacystané na levém popruhu, což nahrává hlavně většinovým pravákům.

Pojistka uzavřeného prostoru

mechanická západka zajišťuje prostor, ve kterém je airbag, proti falešnému otevření. Je to sekundární pojistka, která zabraňuje tomu, aby se systém nechtěně nafouknul

Airbag z dvouvrstvého materiálu

Pro vlastní airbag se používá technologie dvouvrstvého materiálu. Přesto přináší uživateli sníženou hmotnost a zvýšenou odolnost proti roztržení. Po odpálení airbagu je bonusem velice snadné sbalení do kapsy ze síťoviny uvnitř batohu.

Sbalení airbagu jde snadno a rychle

Kdo někdy zkoušel vypouštět airbag a pak ho skládat a umísťovat do určeného prostoru v batohu, určitě potvrdí, že to není nic příjemného a zabere to spoustu času. LiTRIC se s tímto problémem vyrovnal perfektně. Pro otevření vypouštěcího ventilu stačí vsunout dodrážky plastový přípravek, který se postará o otevření ventilu. Pak už postačí jednoduché vytlačování vzduchu z airbagu za pomoci rukou, až do úplného vyprázdnění. Prptože materiál airbagu je velmi měkký, jde vypouštění opravdu snadno. Když je airbag na svém místě, zasuňte vypouštěcí přípravek, který je pro jistotu na šňůrce opět na své místo, do malé čelní kapsy batohu.

Pojistná smyčka mezi nohama

Ortovox má všechny důležité bezpečnostní prvky ve svítivě oranžové barvě. Stejně tak je tomu u popruhu mezi nohama, který brání tomu, aby vás batoh při „přetahování“ s proudícím lavinovým sněhem neopustil a tím pádem netratil svůj smysl. Měřením bylo zjištěno, že spona bederního opasku může být platová. Pokud je zapnutý pojistný popruh mezi nohama (prostřednictvím karabiny), vydrží plastová spona předpokládané zatížení. Dosavadní kovové spony se velmi nekomfortně ovládaly, zejména v silnějších rukavicích. Zato plastová spona, to je uživatelská pohoda.

Karabina, která je mimochodem jediným rozdílem mezi systémem od Ortovoxu a Arcteryxu, je koncipována pro snadné použití v rukavicích a to i včetně nastavení délky popruhu.

Uživatelské shrnutí

  • Nejmodernější řešení energetického managementu systému.
  • Velmi rychlé zablokování aktivačního madla proti nechtěnému nafouknutí.
  • Nejjednodušší vypuštění a sbalení nafouknutého airbagu.
Výroba LiTRICu a jeho montáž je výhradně Made in Germany Skrýt poznámky