Jaké byly první stroje v servisu?

Malá pásová bruska KT Technik a kotoučová bruska na broušení hran tehdy pro nás byly vrcholem techniky. Na perfektně vybavené servisy v Alpách jsme se dívali jako na sci-fi a byli jsme rádi, že zde můžeme alespoň nakupovat použité lyžařské vybavení, které u nás tehdy bylo hitem.

Krátce nato ale přišel první obchod a jeho vybavení…

Postupem času jsme tak sahali po lepším a lepším vybavení a prošli si vývojem přes brusky s širokým pásem až k bruskám s přítlakem pro plynulé vedení lyže. Velkým skokem byl přechod k brusce s kamenem, který již skluznici nedrásal, ale dokonce dovedl na skluznici vytvořit požadovanou strukturu.

Prémiové švýcarské servisní stroje MONTANA Skrýt poznámky

Jaký byl první velký servisní stroj?

Když se na trhu objevila novinka na broušení hran pomocí keramických disků, hned jsme ji museli mít. Hrany byly o poznání ostřejší a stroj umožnil i úhlové broušení spodní části hrany. Téměř tak vymizel problém se „sekáním“ lyží při jízdě, které bylo způsobeno nedostatečným ztupením špičky a patky. Při broušení spodní části hrany ale kotouč mnohdy „přibral“ i část skluznice, která pak byla u hran spálená a struktura skluznice po krajích zničená. Byl jsem tehdy dost zklamaný, že i s tak vyspělými stroji není výsledek naší práce úplně dokonalý.

Hledal jste jiné technologie?

Došel jsem k závěru, že jediná cesta k vytoužené dokonalosti je pořízení automatu od švýcarské značky Montana, která kombinuje to nejlepší ze známých technologií. Na stroji obsluhovaném ručně totiž nikdy nedocílíte naprosto plynulého a přímočarého pohybu lyže přes kámen, jako to dokáže automat plynule vedoucí lyži upnutou do vakuových držáků s tlakovou křivkou měnící se dle šířky právě broušené části lyže. Rozhodnutí pro nákup zcela nové Montany Challenge podpořila i nová technologie radiálního „tuningu“ spodní hrany, která geniálně řeší potřeby rekreačního lyžaře.

Jak řešíte boční plochu hrany?

Boční hranu připravujeme na Montaně Challenge technologií brusného pásku vedeného po keramické destičce. Finální podobu boční hraně dává speciální automat na přesnou úpravu boční hrany – Montana Race Edge. Ten pomocí keramických minidisků v obrovských otáčkách dokonale vyleští boční hranu na požadovaný úhel. Hrana má pak na sobě jen drobounké příčné drážky a je dokonale ostrá, bez sebemenšího otřepu. Navíc si svou ostrost udrží velmi dlouho.

Madeja Sport má vlastní parkoviště Skrýt poznámky

Jak se u vás voskuje, aby skluznice nezůstala suchá…

Lyže je potřeba ještě napustit voskem. Běžně se rozehřátý vosk v servisech nanáší na chladnou, nebo jen krátce předehřátou skluznici. Nevýhodou pak je, že se povrchová vrstva vosku rychle sjede a druhý den lyžování je skluznice téměř suchá. Skvělé řešení se nabízelo v podobě stroje Wax Future, kterým jsme doplnili náš strojový park. Princip spočívá v tom, že nad skluznicí s naneseným voskem opakovaně projíždí infračervená lampa, která spolu s voskem prohřívá i svrchní vrstvu skluznice a vosk tak pronikne i do těch nejmenších pórů. Skluznice pak při lyžování zůstane voskem nasycena podstatně déle. Takto ošetřená lyže je připravena opravdu „dokonale“.

Celé jedno ze tří pater je vyhrazeno půjčovně Skrýt poznámky

Proč je kvalitní servis tak důležitý?

Současné lyže jsou vesměs na vysoké úrovni, technologie zpracování jsou podobné, s nadsázkou se dá říct, že špatné lyže se už nevyrábí, samozřejmě, pokud je řeč o renomovaných značkách. Každá lyže potřebuje občas péči, hrany se otupí, skluznice vysychá, atd. Proto je výběr kvalitního servisu možná důležitější než výběr lyží, které si v příslušné kategorii zvolíte. Jedna věc je lyže prodat, druhá věc je nabídnout zákazníkovi špičkový servis. Věřím, že jsme v tomto ohledu úspěšní.

Už od pionýrských časů našeho podnikání se neustále držím jednoho hesla: „Kvalitní servis je základem pro kvalitní sportovní obchod a plně vypovídá o jeho úrovni.“ uzavírá Petr Madeja

Madeja Sport a skialpové boty

Nakonec je potřeba dodat, že Petr Madeja, se podobně jako spousta dalších lyžařů, přesunul aktivity i do volného terénu a věnuje se i skialpinismu a freeridu. To se odráží i v sortimentu jeho prodejny. Kromě popsaného kompletního servisu lyží najdete v Madejasportu i obrovskou nabídku oblečení, vázání a lyžáků na skialpy i freeride. K tomu je samozřejmě dokonalý servis – díky bootfittingu dokáží v prodejně přizpůsobit boty přesně podle tvaru nohy zákazníka a zvýšit komfort ještě o individuálně natvarovanou stélku.

Co dodat? Přijďte se sami přesvědčit! Madeja Sport, Ostrava - Mariánské Hory, ulice 28. října 2125/224