Mix je sázka na jistotu

Zatímco lepení pásů je docela daleko k ideálu, stoupací vrstvička funguje znamenitě. Zkušení skialpinisté vědí, připomínám jen, že mix, 65% mohairu a 35% nylonu, je osvědčený recept na dobré vlastnosti pásů a jejich slušnou životnost.

Kdo preferuje lepší skluz, zvolí mohair, i za cenu kratší životnosti, mohairové pásy dobře fungují i ve velkém mrazu. Kdo hledá jistotu ve výstupu (spolehlivý grip) a nejdelší životnost, vybere syntetiku, nejčastěji nylon – ten je velmi odolný proti opotřebení. Kdo chce pásy, které budou solidní v každém ohledu, vybere směs mohairu a nylonu – mix. A právě mix tvoří stoupací vrstvu pásů Vertical.

Za mrazu i za mokra

Na firnových túrách člověk ráno zažije na kost zmrzlé struhadlo. Suchý, hrubý a tvrdý sníh dává pásům zabrat ohledně odírání stoupacího vlasu. Když se pásy pokládají celou plochou na sníh, drží výborně. V prudkém svahu pak pomohou haršajsny.

Během dne se otepluje, slunko nabírá na síle a tvrdý povrch postupně promění v měkkou vrstvu a odpoledne v mokrou kaši. V tu chvíli je důležité, aby byl pás hydrofobní, a voda, které je v jarním firnu hodně, nepromočila stoupací vrstvu.

Hydrofobní pásy

Fungující impregnace pásu účinně brání vnikání vody do struktury pásu. Čím jsou pásy novější, tím účinnější je impregnace. Za nějaký čas je potřeba impregnaci obnovovat, v tomto případě specializovaným přípravkem, který dodává každý výrobce pásů. Od tyrolské Kohly jsou to přípravky Greenline Anti Snow nebo Greenline Skin Wax & Impregnation. Je sympatické, že životnímu prostředí škodlivé fluoridy, které byly dříve součástí impregnací, postupně z těchto prostředků mizí.

Hlavně v jarních dnech je důležité, aby voda z mokrého sněhu nepromočila pásy a nesnížila jejich grip. Zvláště tehdy, když jsou omezené možnosti sušení pásů, třeba na vysoko položených západoalpských chatách bez lyžárny nebo při nocování ve winterraumu.

Na fotce vidíte, jak se kapky vody z firnového pásu drží na povrchu pásů. Viditelný důkaz, že Kohla Vertical je hydrofobní, asi netřeba dalších slov…

Lepidlo Smart Glue

Kohla používá kromě osvědčeného lepidla hotmelt (pásy Summit a Peak) především nedávno vyvinuté lepidlo Smart Glue speciálního složení. Jaké mám pocity z používání Smart Glue jsem snadno nalepil na skluznici i při -10 °C, pásy držely spolehlivě i když skluznice nebyly vyhřáté z lyžárny.

Přestože dostatečně drží nalepené na skluznici, stačí pro odlepení pásu zhruba poloviční síla ve srovnání s klasickým hotmeltem. Smart Glue se chová jako lepidlo, které nelepí moc silně, ale přitom drží spolehlivě a dlouho. Používal jsem pásy během 20 túr, v rozmezí -10 až +5°C, tedy v žádném extrému. S lepivostí pásů nebyl problém. Zdá se, že v Kohla „namíchali“ ten optimální mix, který ještě drží (neodlepuje se) a zároveň nelepí zbytečně moc. O detailech konstrukce pásů s lepidlem smartglue si přečtěte v článku o současných moderních lepidlech.

Jeden tip pro nalepování

Nalepit a pořádně uhladit! Jasně, zní to banálně, to se přece dělá vždy. Ale lepidlu smart glue to zásadně pomáhá k bezchybné funkci. Protože lepidlo nelepí tak silně, je právě proto důležité, aby byl pás pečlivě přižehlený rukou a skluznice byla čistá. Čím teplejší a mokřejší sníh je, tím důležitější je pevné přižehlení pásu. Jak na to? Silou přejeďte dvakrát pás od špičky k patce a je to. Když je naopak přemrzlý sníh s malými krystalky a fouká vítr, zamezí se dobrým přilepením jeho pronikání mezi lepidlo a skluznici.

Pozor na kontakt lepidla se sněhem

Smart Glue je hodně lepkavé na povrchu, víc než hotmelt. Proto se na lepivé stranu ochotně udrží sníh při nešikovné manipulaci - když pás spadne na zem. Naštěstí se mi to stalo jen jednou a díky svítícímu sluníčku jsem sníh za 5 minut z pásu odstranil. Viděl jsem ale, jaké to je, když se kamarádovi nalepil sníh na pás v silném mrazu a ve stínu. Přivést ho do stavu lepivosti pak není jednoduché. Proto buďte opatrní a zejména při odlepování a skládání ve větru pozor! Platí to hlavně pro méně zkušené.

Slepování a rozlepování

Zkoušel jsem pásy skládat lepidlem k sobě, bez síťky. Rozlepování bylo v pohodě, jak ovšem slepování lepidlo na lepidlo ovlivní životnost lepidla nebo zda může nastat poškození struktury lepicí vrstvy? To v krátkodobém testu nejde posoudit. Během těch pár dní to bylo v pohodě. Osobně nemám problém s používáním síťky, právě naopak. Na trhu jsou dnes i jemné a lehoučké, nejen tvrdé a těžší plastové „pletivo“. Jinak manipulaci s pásy zpříjemňuje i jejich měkkost a ohebnost.

Uchycení k lyži

Kohla využívá standardně kovovou hrazdičku přes špičku. Na patce lyží je pružná část úchytu. Tvoří ji popruh s posuvnou plastovou sponou, kterou si nastavíte úplně přesně podle délky lyží. Nikdy se mi nestalo, že by se mi spona na patce během výstupu nechtěně uvolnila z lyže. V tomto ohledu jde o bezchybné řešení.

Kdy jsou pásy Smart Glue vhodné a kdy méně...

Kdy ano? Druhá část sezóny, od začátku března dál. Ideálně tehdy, když ráno pásy nalepím a sundám je na vrcholu.  Když je na jaře tepleji, pásy drží skvěle, pokud tedy není kaše firnu s vodou - to trpí všechny pásy. Kdy to nemusí být ono? Túry v českých horách, kde se pásy několikrát za den odlepí a nalepí. V takovém případě je nutné pečlivé otření skluznice a dobré přitlačení pásu. Daní za výbornou manipulaci je snížená lepivost a proto nedělá pásům dobře sníh doprovázený větrem. Zkrátka se lépe dostane mezi skluznici a lepidlo. Proto je důležité to pečlivé zažehlení rukou.

Další značky si zvolily lepidlo Smart Glue

Chlapi z Horské služby používají pásy Völkl, které mají právě lepidlo Smart Glue. Potvrzují můj pocit, lepidlo spolehlivě drží, i když to vypadá, že sotva drží. Kohla, jako jeden ze sedmi výrobců dodává pásy pro více značek – kromě Völkl také Fischer a Scott.

Pásy Kohla Vertical – verdikt Skitour.Guru

  • Lepidlo 70%
  • Skluz 70%
  • Grip ve výstupu 90%
  • Odolnost proti nalepování sněhu na vlasu 100%
  • Manipulace 90%
  • Uchycení k lyžím 100%
  • Ten, kdo pásy pečlivě po nalepení zažehlí pečlivě rukou, bude spokojeným uživatelem!