Andermatt je horské středisko nedaleko jezera Vierwaldstättersee. Milovníci hor ho rádi navštěvují v zimě i v létě. Rozlehlé lyžařské středisko lze v létě vyměnit za silniční nebo horské kolo. Silniční průsmyky Gotthard, Furka a Oberalpass jsou lemovány mnoha trasami pro bikery. Vlakové spojení je dokonalé, v Andermattu se sbíhají koleje ze čtyř světových stran.

Na Oberalppass vláčkem

Auto parkuje u nádraží a do výšky 2044 m nás vyváží typický červený vláček. V průsmyku se už vše chystá na otevření provozu s koncem dubna. Sněhové frézy odstraňují vrstvu sněhu a ledu až na asfalt, slunce svítí a teploměr slibuje už ráno neaprílově horké odpoledne.

Pazolastock, Rossbodenstock a Piz Badus

Vyrážíme na opačnou stranu, než kam vedou lanovky. Prvním plánovaným cílem je Pazolastock, ale vyfoukaný sníh nás přesměruje na plochý vrchol Rossbo­denstock 2837 m. Kousek musíme dát lyže na batoh a pak si užít 400 výškových metrů firnového sjezdu. Naše další stopa do kopce míří na Piz Badus vysoký 2928 m. Kvalita sněhu už trošku utrpí teplem a závěr sjezdu už opravdu není hodný zapamatování. Zbývá vystoupat 150 výškových metrů do sedla na zasloužené pivko a vlak, který tudy jezdí každou hodinu.

Kolem žulových stěn na Chli Bielenhorn

Tenhle vrchol můžeme označit na tajný tip. Výstup z údolí začíná v Realpu a klikatí se kolem slavné silnice na Furkapass a pak zamíří k horské chatě Albert-Heim-Hütte, trůnící na skalním útesu. Trasa na náš skalnatý vrcholek ale chatu míjí a mezi stěnami se vine vzhůru pasáží, zvanou Nepali Highway. Na lyžích to jde skoro až na vrchol a výhled na skalní stěny je moc odlišný od Walliských a Bernských Alp.

 

Hory v kantonu Uri sice nejsou tak známé, ale rozhodně patří mezi skialpové top adresy Švýcarska.

Všechny důležité informace o túrách na Piz Badus a Chli Blielenhorn si můžete stáhnout včetně GPX souborů do navigace... K tomu řadu dalších švýcarských skialpových top túr.

 

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše máš na jediném místě...